időjárás -6°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Nép nélküli Péterek

Pilhál Tamás
2023.01.24. 05:58
Nép nélküli Péterek

Nem többre, csupán másfél esztendőre volt szüksége Jakab Péter politikai elemzőnek ahhoz, hogy kiértékelje a 2021-es ellenzéki előválasztás végeredményét. Gyorsan és pontosan elemez a Péter, ezért is olyan sikeres minden téren. Amúgy mi máson elmélkedhetne egy pártelnökként, miniszterelnök-jelöltként és családapaként is sikert sikerre halmozó párizsifogyasztó, mint a régi, szép időkön? Hogy közben dübörög a gazdasági világválság, a szomszédban háború dúl, a dollárbaloldal pedig romokban? Ugyan, kit érdekelnek ilyen csekélységek?

Röpke másfél évi gondolkodás után Jakab Péter arra a megállapításra jutott (és ezt minapi videóbejegyzésében közkinccsé is tette): 2021 és 2022 legnagyobb tanulsága, hogy soha többé előválasztást! 

Bár maga az ötlet szerinte csodaszámba ment, ám Márki-Zay Péter nem volt megfelelő jelölt. Neki, Jakabnak például biztosan nem felelt meg. Emellett MZP azért sem volt megfelelő, mert a fideszesek szavazataival lett közös jelölt. „Bőven előfordulhat az, hogy a Fidesz egész egyszerűen kiválasztotta az előválasztás lehetőségét, felhasználva a számára legoptimálisabb, legkedvezőbb, legverhetőbb jelöltet, aztán lett, ami lett” – summázott Jakab politikai elemző és számlálóbiztos. Hogy milyen tényadatok, leleplező bizonyítékok segítették e végkövetkeztetésében, azt nem kötötte az orrunkra. Mert azt feltételezni sem merem, hogy esetleg hazudott, ahogyan szokott.

Persze túl sok csodálkoznivaló nincs azon, hogy a nagytermészetű embernek egy életre elment a kedve az előválasztósditól: az első fordulóban – írd és mondd – 87 ezer szavazatot kapott, ami kemény 14,08 százalékos eredmény. 

Ennél csak szegény, félresiklott Fekete-Győr Andris kapott kevesebbet; igaz, őt azért engedték oda a vályúhoz, hogy mellette állva a többiek már-már politikusnak tűnjenek.

Sajnos egy egészen apró, nüansznyi kitüremkedés mégiscsak látszik Jakab Péter logikai tarisznyáján. Nevezetesen: ha tényleg csak a sok gonosz fideszes szavazta meg Márki-Zayt, akkor hogyhogy csak harmadik lett az előválasztás első körében, ráadásul bagatell 126 ezer szavazattal? Továbbá a második forduló előtt Karigeri vajh miért lépett vissza a „fideszes” javára? Tán a budapesti főmormota is orbánista lett? Sorjáznak a kérdések, ám Jakab Péter nem felel. Ilyenkorra ő már eltűnik „munkalakása” mélyén.

Válaszolt viszont Márki-Zay Péter, aki szerint Jakab nem a nép, hanem az előválasztást szintén ellenző Gyurcsány Ferenc pártján van. Ez speciel igaz: Jakab hű ölebként bevitte egykori pártját a Szemkilövető hóna alá, és onnan vakkantgatott még egy ideig, míg ki nem akolbólították a Jobbikból a „főtitkárnőjével” egyetemben. Márki-Zay ezután tovább szőtte balladáját, miszerint az előválasztás végére az ellenzék népszerűbb lett, mint a Fidesz, „de ez kizárólag az előválasztás mozgósító ereje és az akkor még nem összegyurcsányozott, pártfüggetlen, a 2010 előtti és utáni korrupcióval is szembeállított jelöltségem miatt történt meg”. Hát persze. 

Azt persze balladai homályban hagyja Márki-Zay, hogy a korrupció elleni harcot mennyire gondolták komolyan – annyira, hogy amerikai dollárokból állták a kampánycechet. A „tiszták koalíciója”, mi?

Márki-Zay még panaszkodott egy sort, hogy Gyurcsány és Jakab nem állt be mögé, sőt ellene kampányoltak, végül föltette a kérdések kérdését: „Kinek az érdeke azt hazudni, hogy a Fidesz rendszere szabad és demokratikus, ahol semmi akadálya a kormányváltásnak, csak a megfelelő jelölt hiányzott eddig?” A kör ezzel bezárult. Péter visszatért oda, ahol a valósággal és az üldözési mániával kilátástalan harcot vívó balliberális politikusok gondolatmenete rendszerint megfeneklik. Hogy a Fidesz leválthatatlan.

Pedig csak a nép leválthatatlan, ez Péterék tragédiája.

Lady Dömper szól hozzánk

Aki férfi létére színes női parókát húz, női rucikba bújik, melltömést készít magának, nőként illegeti magát, az nem elmebeteg, hanem művész.

Borítókép: Jakab Péter az Egységben a szabad Magyarországért! október 23-i ellenzéki gyűlésén (Fotó: Kurucz Árpád)
 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.