idezojelek

A nagy bumm

Nem érdeke Szlovákiának tovább fűteni az ukrajnai háborút, nem érdeke a migrációs válság mélyítését elősegíteni kvóták elfogadásával. Az az érdeke, hogy rend legyen végre az országban.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Pedig olyan szépen indult minden, amikor egyszerre tíz országot felvettek az Európai Unióba. A hálás közép-európaiak és balti országok szépen megpróbáltak belesimulni a nagy és boldog családba, megfelelő módon bólogatva, ha a nagy és okos nyugati országok ezt kérték, s dühöngtek, ha Brüsszel így látta jónak. Aztán telt-múlt az idő, és kiderült, az érintett térség nem alkalmas a szavazógép szerepre, mert folyton saját érdekeit – is – figyelembe veszi. Ez pedig borzasztóan dühítő nyugati perspektívából.

Szlovákia esett-kelt eleget, amióta létezik, de mégis kialakult ott is egy olyan politikai rendszer, amelyben látható, ki hajbókol továbbra is a nagy közös haza urai előtt, hálából a Carrefourért, és ki nézi valóban Szlovákia érdekeit. Ez a két érdek jelenleg ellentétes egymással. Mert nem érdeke Szlovákiának tovább fűteni az ukrajnai háborút, nem érdeke a migrációs válság mélyítését elősegíteni kvóták elfogadásával. Az az érdeke, hogy rend legyen végre az országban, saját magát nézze, saját lakosságát vegye figyelembe, azokat, akik jelenleg is ott élnek, s nem egy ugródeszkának tekintik Afganisztán és Anglia között.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico SMER-je ugyan hivatalosan szociáldemokrata, az Európai Parlamentben is a vörösök között foglal helyet, de látható, hogy ezek a tömbök lényegében teljesen értelmüket veszítették. Modern és teljesen őrült korunkban az ideológiák helyett pragmatizmus vezérli a pártokat, de megörökölték a múltból a színeket. Ezek a színek pedig össze tudnak keveredni, ha az érdek azt diktálja. A lehetséges Fico vezette koalíciós kormányzat Szlovákia érdekének tekinti a visegrádi együttműködés felfrissítését és megerősítését, vagyis a Magyarországgal való viszony javítását, a régi szövetség továbbfejlesztését.

Teljesen ellentétes persze a brüsszeli állásponttal ez a terv, hogy Közép-Európa saját magára nem úgy tekint, ahogy egykor Kovács László vagy manapság Gyurcsány Ferenc. Az alapséma nem változott semmit, az EU befogadta a kicsiket, akik hálából mindent megtesznek, amire kérik őket. Ezt ma már Európai Egyesült Államoknak hívják bizonyos hazaáruló berkekben, és azt bizonygatják, nekünk, kicsiknek nagyon jó volna felolvadni abban az eurokék-szivárványos masszában, hiszen úgyis tehetetlenek és tehetségtelenek vagyunk.

Igen, vannak olyanok közöttünk. Jávor Benedek is meglehetősen tehetségtelen politikus, a vágyvezérelt politikai iskola képviselője, aki újságcikkek alapján gratulál a későbbi vesztesnek, csak azért, mert azt hitte, nyert. Majd rövidke üzenetében levezeti, mekkora bukás ez Orbán Viktornak és micsoda siker a nyugati típusú massza rajongói­nak. Egymásra épülő csúsztatások és hamis állítások mutatják meg, mennyire elszakadt a valóságtól az EP-képviselő, egy icipici körnek apró-nagy embere. Valójában ő teljesen súlytalan, ahogy a pártja, a Párbeszéd se létezik, csak olyan hasznos háttérember az EU-berkekben, aki valaha felesküdött erre a feladatra, és végrehajtja, amit tőle várnak.

Magyar nemzeti olvasatban csak örülni lehet, hogy szomszédunk saját magára figyel, és nem hajtja le a fejét újra.

Egyben pedig bánkódni, hogy a Szövetség nem tudott bekerülni a parlamentbe. Az okokat fel kell tárni, s tovább dolgozni, hogy a helyzet ne maradhasson így, a magyarok képviselete az ország parlamentjében ugyanis kiemelten fontos magyar érdek, amely egybevág a szlovákok érdekeivel is. Szlovákiának ugyanis egy erős és független Magyarország természetes szövetségese, ahogy fordítva is igaz ez. Minden egyéb híresztelés csak mesterséges viszálykeltés, hogy azok a masszapárti urak felvehessék a fizetésüket.

Borítókép: Robert Fico (Fotó:MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.