Megjelent az első verespataki mesekönyv

Megjelent az első mesekönyv a híres Verespatakról, méghozzá a legjobb időpontban. A csodás hegyi környezetben fekvő, eddig ciános aranybányászattal fenyegetett erdélyi városka nemrég ugyanis felvétetett a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.

Balázs D. Attila
2022. 02. 19. 23:03
Forrás: Koinónia Kiadó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt persze nagy ovációval üdvözölte a romániai (zöld) társadalom, miközben Verespatak magyar történelméről olyan mélyen hallgat Bukarest, mint az aranytelér a hegy gyomrában. Ezért különösen fontos a kolozsvári Koinónia Kiadó igen szép, jellegzetes erdélyi stílusban illusztrált könyve, mert nyíltan beszél a magyar múltról. A Verespataki bányászmesék azokba az időkbe röpítenek, amikor a városban még sok magyar szót lehetett hallani, amikor a helyi magyarság még nem olvadt bele a románságba.

Fotó: Koinónia Kiadó

Maga a „szerző” is egy verespataki bányászcsaládba született úriember, nevezett Jánky István, akit az 1947-es párizsi béke következményei elszakítottak szeretett unokájától, Sanyikától. Ópapa viszont levelezett a kisfiúval, és mindig küldött neki egy-egy izgalmas verespataki történetet is a régi időkből. E levelezés alapján készült el ez a kemény táblás mesekönyv, melynek olvasása a kicsik mellett a felnőtteknek is nagy élményt nyújt. Másrészt a kiadó sokat segítene azzal, ha a Verespataki bányászmeséket lefordítaná román nyelvre is. Mindez nem ördöngösség, gondoljunk csak a szintén kolozsvári kiadású, Magyarországon is jól ismert Kincses Képeskönyv sorozat több tagjára – igaz, ezek román változatai meglehetősen megalkuvóra sikeredtek.

Jánky István: Verespataki bányászmesék – Ópapa levelei, Koinónia kiadó Kolozsvár, 2021., 73 oldal, 3000 Ft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.