A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Arafat: Köszönet a magyar népnek

1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükség lenne egy magyar–palesztin vegyes bizottság felállítására, amely összefogná a kétoldalú kapcsolatokat, s elősegítené a sokoldalú együttműködést – hangoztatta tegnap Budapesten Jasszer Arafat, a Palesztin Nemzeti Hatóság (PNA) elnöke, amikor Göncz Árpád köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést. Jasszer Arafat Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tartózkodik Budapesten. Legutóbb a rendszerváltás előtt, 1989-ben járt a magyar fővárosban, akkor a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának elnökeként. A Göncz–Arafat találkozón történtekről az MTI-nek beszámoló Faragó András elnöki szóvivő elmondta: a magyar államfő egyetértett a vegyes bizottság létrehozásával, amely serkentené a gyakorlati lépések megtételét a kétoldalú kapcsolatokban. – Rendkívül büszke vagyok a palesztin–magyar együttműködés történelmi hagyományaira – csak ennyit közölt Arafat a találkozó után a sajtó képviselőivel, mielőtt távozott az Országházból. Arafat az eszmecserén köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar népnek azért a segítségért, amelyet „az elmúlt évtizedekben a palesztin népnek nyújtott.” Méltatta a közel-keleti békefolyamat előrevitele érdekében tett magyar lépéseket is. Göncz Árpád kifejtette Arafatnak: Magyarország várja a palesztin féltől azokat a jelzéseket, miként tudna a jövőben kézzelfoghatóan közreműködni a palesztin újjáépítésben, valamint a gazdaság megteremtésében. Magyarország az idén került fel a palesztin autonómiát segítő, s eddig 44 államot tartalmazó úgynevezett donorlistára. Mint elhangzott, az egyébként jó együttműködést eddig nem mindig sikerült kamatoztatni a magyar– palesztin gazdasági kapcsolatokban. Mindkét fél nagyra értékelte ugyanakkor, hogy az idén három palesztin miniszter – a tervezési és nemzetközi együttműködési, a mezőgazdasági, valamint a felsőoktatási tárca vezetője – is tárgyalt Budapesten. A palesztin elnök beszámolt Göncz Árpádnak a keddi oslói hármas közel-keleti csúcstalálkozón történtekről, a Clinton amerikai elnökkel és Barak izraeli kormányfővel folytatott megbeszéléseiről. A találkozón Arafat meghívta Göncz Árpádot azokra a betlehemi ünnepségekre, amelyekre december végén és jövő január elején kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.