A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Eltérő vélemények a MÁÉRT-ről

1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határon túli magyarok jogállását szabályozó, úgynevezett státustörvény kapcsán Orbán Viktor tegnap reggeli rádióinterjújában kifejtette: a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) bizottságainak kell javaslatokat kidolgozni a felvetődő kérdésekre vonatkozóan, például arról, mi a teendő a vegyes családok esetében. A miniszterelnök megfogalmazása szerint a tervezett jogszabály a „több, mint turista, kevesebb, mint állampolgár” státust biztosítaná a szomszédos országokban élő magyaroknak. A nyugati magyarság választójogának kérdéséről szólva a kormányfő elmondta: ennek szabályozása kétharmados többséget igényel, jelenleg viszont nincs meg a parlamenti egység a választójogi törvény ilyen módosításához. Álláspontja szerint egyébként az esetleges választójog jóval kevesebb embert érintene, mint amennyit a közvélemény gondol. Elképzelhető, hogy számuk a tízezret sem érné el. A kormányfő kiemelte azt a hiányosságot, hogy jelenleg az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok sem szavazhatnak, ha a választások napján történetesen külföldön tartózkodnak. u A MIÉP elégedetlen a Magyar Állandó Értekezleten elfogadott zárónyilatkozattal, amelybe nem került bele a magyar állampolgárságú, de külföldön élő és tartózkodó honfitársaink szavazati jogáról rendelkező passzus – közölte tegnap Fenyvessy Zoltán, a párt alelnöke. Elmondása szerint az MSZP és az SZDSZ ismét megmutatta valós énjét, hiszen kiderült, hogy mennyire kínos nekik a határon túli magyarság léte. – Az lett volna a célszerű – tette hozzá –, ha ez a két párt nem írja alá a MÁÉRT nyilatkozatát, s a szövegbe bekerül a különleges státusról szóló rész. Fenyvessy elfogadhatatlannak tartja a két ellenzéki párt érvelését, amelyek még a magyarországi lakhellyel rendelkező, de a szavazás időpontjában külföldön tartózkodó állampolgároknak sem adnának választójogot. A MIÉP támogatja a kétkamarás parlament létrehozását, amelyben helyt adnának a honi kisebbségeinken túl a határon túli magyarok képviselőinek is. A párt a kettős állampolgárság gondolatát viszont elveti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.