A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Évszázadunk hiteles tanúja

Török András István
1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hanák Gábor és Bokor Péter október végén újabb filminterjút készített dr. Habsburg Ottóval (képünkön). Hanák Gábort, az Országos Széchényi Könyvtár történeti interjúk tárának vezetőjét a film témájáról, illetve a tizenkét évre visszanyúló előzményekről kérdeztük.Hanák az előzményekről elmondta: Bokor Péterrel 1987-ben Századunk címmel készített sorozatot, s e munka során jutottak el a München melletti Pöckingbe dr. Habsburg Ottóhoz, a Páneurópai Unió elnökéhez. A XX. század történelmének egyik legfontosabb tanúját ekkor volt alkalmuk az elmúlt évtizedek sorsfordító eseményeiről faggatni, s ezekből a beszélgetésekből készült az a film és könyv, amelynek az Isten akaratából címet adták. Az interjúsorozat folytatódott, s a közel húsz, filmes beszélgetést – Sára Sándor, a Duna Televízió elnökének kezdeményezésére – tavaly a tévécsatorna sugározta. A beszélgetéseknek az „oral history” szabályai szerint átírt szövege adja az alapját a hamarosan megjelenő Egy év Habsburg Ottóval című könyvnek. Ugyanebben a kötetben – tudtuk meg Hanák Gábortól – jelenik meg Romsics Ignác történész tanulmánya Szemben az árral címmel, amely a Habsburgok történetét dolgozza fel. A filmről Hanák elmondta: az évszázad, illetve évezred fordulója kivételes alkalom a visszatekintésre, különösen a nyolcvanhét éves Habsburg Ottó szemével, aki nemcsak tanúja, de cselekvője is a századnak. A beszélgetés során Habsburg Ottó mint történész-politikus eleveníti fel azt a rövid időszakot a háború végén, amikor lehetséges volt, hogy a szerencsétlen sorsú közép- európai népek a Habsburgok alatt valamilyen Duna-völgyi monarchiában egyesülhetnek. Ezt Roosevelt amerikai elnök is támogatta, de a Szovjetunió és Benes cseh köztársasági elnök közbelépésére lekerült a napirendről. Emlékezést hallunk a családi életről, az emigrációról. Szó esik Habsburg Ottó feleségének, Regina asszonynak a szerepéről, aki a családot összetartotta. Megtudjuk, hogyan indult életük az általuk rendbe hozott pöckingi villában, ahol gyermekeiket szeretetben nevelték. Habsburg Ottó mesél utazásairól, így a filminterjú előtt Japánban tett látogatásáról is, s beszél a több mint húszéves szolgálatról, melynek során az Európa Parlament bajorországi képviselője volt. A politikus a filmben érinti először az utóbbi néhány hónapot, amikor már megvált e tisztségétől. Néhány szempontból más ez a film – így Hanák –, mint a többi, de mivel a készítője ugyanaz a négy ember, eszmeileg és technikailag a régi utat járják. E film felvételeit is, akár a többiét, Nyíri Béla operatőr készítette, a vágás és összeállítás most is Szécsényi Anikó munkája. A kérdezők változatlanok: Hanák Gábor és Bokor Péter. A bemutatóra ma este tízkor kerül sor a Duna Televízióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.