Győri kiadványok

P. M.
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban Győrben és Győrről napvilágot láttak igen fontos kiadványok. Jellegében mindegyik más és más, azaz egyik sem pótolja a másikat. November elején mutatták be a Győri Életrajzi Lexikont, amely hiánypótló műként, a könyvtárosok és a levéltárosok összefogását példázva ötszáz oldalon kilencszáz címszóval szólt elhunytakról. Olyanokról, akik valamiféleképpen kötődtek a városhoz. Itt van Lebstück Mária, aki Zágrábban született, majd a bécsi forradalomban Lebstück Károly néven álruhában harcolt a honvédek oldalán. Mi köze volt Győrhöz? Világost követően az aradi börtönben hozta világra kisfiát, majd Győrbe költözött, a nővéréhez, ahol férje halála után nyomorúságos körülmények között élt. A véneki születésű Raab Lajos fényképész Párizsban tanulta a szakmát. Dolgozott Madridban, Kairóban, Bécsben. Ő készítette Győrben az első villanófényes felvételt 1896-ban, ugyancsak elsőként színházi fotókat. Íme, két találomra kiragadott címszó ötven szorgalmas, lelkiismeretes szakember többesztendős munkájának eredményéből. A lexikon frissességére jellemző, hogy az ez év nyarán elhunyt, néhai műgyűjtő polgármester, Kolozváry Ernő is szerepel benne. A Győri Életrajzi Lexikon CD-ROM-változatban, interneten is hozzáférhető. A győri fotóalbumot Winkler Gábor építész, egyetemi tanár magyar, angol és német nyelven is közölt izgalmas, szakértő városleírása, Fekete György mesteri fotóival illusztrálva ezúttal hetedik alkalommal kerül a könyvesboltokba. Az eddig elfogyott mintegy hatvanezer példány eljutott a világ minden tájára. Az Interpress és az Adwest a sikeren felbuzdulva jövő év elején megjelenteti a győri és a soproni útikönyvet, s még az idén a soproni fotóalbumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.