Kétmilliárd forintos svájci segély

Valkó Béla
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Svájccal további két évre meghosszabbítottuk a fenálló 30 millió frankos segélymegállapodást, rögzítve, hogy a támogatást csak az eredeti céloknak megfelelőn lehet felhasználni – mondta Boros Imre tárca nélküli miniszter tegnap azt követően, hogy Rudolf Weisemüllerrel, a Svájci Államszövetség budapesti nagykövetével közösen aláírta az egyezségről szóló dokumentumot. Erre azért volt szükség, mert az 1993-ban Magyarország számára környezetvédelmi és infrastrukturális beruházásokra felajánlott összegből mostanáig mintegy 17 millió frankot sikerült elköltenünk, annak ellenére, hogy a megállapodást 1995-ben és 1997-ben már két ízben meghosszabbították. Az eredménytelenség oka az volt, hogy ezekhez a vissza nem térítendő támogatásokhoz – profitorintált beruházások esetében kedvezményes hitelekhez – nem tudtak magyar oldalon társfinanszírozót találni. A profiorientált beruházásra, az EU-s környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő nagyfeszültségű távvezeték építésére a Magyar Villamos Művek Rt., a telekommunikációs központ létrehozására a paksi atomerőmű vesz igénybe svájci pénzeket. A futamidő nyolc év. Ezeknek a cégeknek a felajánlott keretöszszeget öt-hat részletben kell visszafizetniük forintban. Az így képződött ellenértéknek az államkincstár lesz a kezelője, és a tőke újra felhasználható lesz. Mint Boros Imre elmondta, a fennmaradó 13 millió frankos keretet a svájci kormányhivatal által már kiválasztott három projekt a miskolci kórház hulladékégetőjének, a debreceni ivóvízhálózat szivattyútelepei rekonstrukciójának, és a Nyíregyháza szennyvíztisztítása iszapfeldolgozásának költségei kitöltik majd. Ahhoz, hogy az országot jellemző csatornázottság aránya megforduljon és 70 százalékos legyen a rendszer kiépítettsége, 800 milliárd forintra van szükség. Magyarországnak nyilvánvalóan vannak vitái a tekintetben, hogy milyen célokra lenne a leghelyesebb a PHARE-pénzeket fordítani, bizonyos környezetvédelmi projektek fontosságát másként ítéljük meg, és az EU-elképzelésekkel szemben mi a vasút mellett a közúti fejlesztéseket is szeretnénk végrehajtani – jegyezte meg a miniszter. Az eddigi évenkénti 25-28 milliárd forintnyi uniós támogatás 2001-től megháromszorozódik. A kormány által preferált dél-alföldi régió biztos eséllyel indul a kiemelt támogatásokért. Az 1999-es PHARE-program egyébként három hónappal ezelőtt került az EU illetékes szerveinek asztalára, felhasználása 2000-ben, illetve 2001-ben várható. A program keretében Magyarország 96 millió euróhoz juthat. Az 1998-as programból 110-120 millió euró felhasználását teszi lehetővé, eddig több mint ötvenmilliót sikerült elköltenünk. A kisvállalkozók számára, illetve mikrohitelekre az 1996-os és 1997-es programokból szabadítottunk fel forrásokat. Az EU-n kívüli országoknak nyújtott PHARE-pénzek tíz százalékát Magyarország kapta, és ez kedvező aránynak tekinthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.