A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Ki kell emelni a hidakat

Zord Gábor László
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló problémaként kell kezelni a Duna jugoszláviai szakaszában lévő hídroncsok ügyét, melyek télen természeti katasztrófával fenyegethetnek – mondta Orbán Viktor a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) prágai csúcsértekezletén. A magyar kormányfő szombati villámlátogatása keretében megegyezett Milos Zeman cseh miniszterelnökkel: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy jövőre, az államalapítás millenniumának évében, kölcsönbérleti szerződéssel az Árpád-háziak koronázási kardját időlegesen Magyarországra hozzák. A tagországok kormányfőinek részvételével megrendezett plenáris ülést követően a kormányfő újságíróknak nyilatkozva elmondta: a a hozzászólásokban a KEK évfordulójára tekintettel értékelték az elmúlt tíz évet, illetve kifejtették, hogy mit várnak a jövőben a szervezettől. A tanácskozás harmadik témájaként Jugoszlávia és délszláv helyzet szerepelt. Orbán Viktor az elmúlt időszakot a KEK tagországai szempontjából sikeresnek minősítette. A szervezet jövőjét illetően Orbán kifejtette, hogy a fejlődés kritériumaként számon tartott tízévenkénti stratégiaváltásnak tavaly eleget tett a KEK, amikor tevékenységi területei közé beemelte a gazdaság dimenzióját. A konkrétumokat tekintve a miniszterelnök elmondta, hogy a jövő évben esedékes magyar elnökség alatt ebbe az irányba kívánják terelni az együttműködést. Bátorítani szeretnék a tagországokat abban, hogy a határokon átnyúló gazdasági zónák, egyfajta európai régiók jöjjenek létre.Jugoszláviával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: erősíteni kell a szerbiai demokratikus ellenzéket, a mostani jugoszláv rezsimmel demokratikus átalakítást nem lehet elképzelni. Orbán szerint Jugoszlávia jelenleg fekete lyuk, amely elnyeli azokat az értékeket, melyeknek az általánosságáért, polgárjogáért küzdünk egész Közép- és Kelet-Európában. Mindazonáltal a kormányfő megemlítette, hogy Jugoszlávia nagyon kemény tél elé néz, tehát összhangba kell hozni a humanitárius és az embargós politikát, mert súlyos tragédia fenyegethet. A miniszterelnök külön kitért a Dunába bombázott hidak témakörére. Mint mondta, az ügyet az újjáépítéstől és a humanitá- rius tevékenységtől egyaránt függetlenül kell kezelni. „Fenye-get bennünket egy természeti katasztrófa, ha kemény tél jön, erős jégzajlás lesz és a roncsok úgy maradnak a Dunában, ahogy vannak. Senki nem tudja kiszámítani ennek a természeti következményeit.” Ebből kifolyólag azt indítványozzák, hogy az EU kezelje sürgős teendőként a hídroncsok kiemelését. Orbán Viktor néhány perces megbeszélést folytatott Radu Vasile román miniszterelnökkel, melyen kifejezték szándékukat arra nézve, hogy a román–magyar békefenntartó zászlóalj első, aradi hadgyakorlatán mindketten részt vesznek. Milos Zeman cseh miniszterelnöknek pedig közvetítette a magyar kormány kérését, miszerint az Árpád-há- ziak Prágában található koronázási kardját 2000. január 1-jétől 2001. január 1-jéig kölcsönbérleti szerződés keretében Magyarországon állítsák ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.