Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Legyőzhetetlen vidékiek

Veress Kata
1999. 11. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délután Cardiff utcáin is kiderült: azon túl, hogy az új-zélandiak hosszú idő után először nem állhattak dobogóra a rögbi-világbajnokságon, már csak egy dolognak tudnának jobban örülni a britek: ha az ausztrálokat legyőznék a döntőben a franciák. A walesi főváros utcáit megszálló, majd a döntőt a stadionban vagy a pubokban végignéző angolul beszélő szurkolók között nagyobb keletje volt a francia sálaknak, csörgősapkáknak, zászlóknak, mint az ausztrálnak. Ám hiába volt az ellenszurkolás: Ausztrália 35-12-re győzte le Fran-ciaországot, s 1991 után másodszor lett világbajnok. Hiába szerezték meg mindjárt az első percben a franciák a vezetést, az ausztrálok pár perccel később kiegyenlítettek, a félidőben pedig már 12-6-ra vezettek, s a második félidőben aztán teljesen fölénybe kerültek. A döntőnek otthont adó Nagy-Britanniának nehezen sikerült lenyelnie azt a békát, hogy az olyannyira lenézett ausztrálok ismét megfricskázták Európát. Ez egyébként nem annyira szokatlan, hiszen az eddigi világbajnokságokon az ausztrálok sikerei mellett 1987-ben az új-zélandiak, 1995-ben a dél-afrikaiak diadalmaskodtak. A házigazdák csalódottságát tükrözik a vasárnapi újságok címlapjai. „Három muskétás és a szerelem ereje fűtötte a franciákat – mindhiába” – szól az egyik, a franciák hősies küzdelmét ecsetelő írás, holott a britek a csatornán túli szomszédaikat sem tartják kebelbarátaiknak. „A vidék forradalma” – harsog a másik lap, helyére téve az ausztrálok státuszát. Még a meccset végigülő és az ausztráloknak a kupát átadó II. Erzsébet királynőt is belekeverik a végkicsengésbe, emlékeztetve, hogy csak Ausztrália 54 százaléka szavazott a monarchiára. u Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a magyar rögbi-válogatott a franciaországi Mentonban 22-7-re kikapott Monacótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.