Lázár: Gyurcsány mintha elfáradt volna + Videó

A Fidesz frakcióvezetője szerint elsősorban a szaktudás biztosítása, a megbízhatóság és a keménység jellemezte a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának munkáját az elmúlt egy évben. Lázár János ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, ahol értékelte a frakció teljesítményét, és kitért <strong><a href="http://mno.hu/portal/781844" target="_blank">Gyurcsány Ferenc Orbán Viktornak tett kérdésére</a></strong> is.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781870" target="_blank"><strong>• Május 17-én döntenek Gyurcsány meghallgatásáról </strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/781842" target="_blank">• Lázár János megnevezte az eredendő bűnt</a></strong>

MNO
2011. 05. 04. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a Hír TV felvételét!


A képviselőcsoport hétfőn választ frakcióvezetőt, amelyen Lázár János – mint azt elmondta –, ha megkapja a bizalmat, áll a kihívás elé. A politikus szerint a következő hónapok „legsúlyosabb” törvényhozási feladata az ország átszervezésével kapcsolatos annak érdekében, hogy jobb legyen az oktatási, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer. Az idei évben kiemelten fontos feladata, „küldetése” a Fidesz-frakciónak egy jogvédelmi, fogyasztóvédelmi típusú munka is, az, hogy megvédje a nagy állami vagy privát szolgáltatókkal szemben a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit – közölte.

Lázár: Gyurcsányt nehezen lehet követni az utóbbi időben

Figyelemelterelésnek tartja a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kérdését, amelyet a győri Audi-beruházással kapcsolatban tett fel Orbán Viktor kormányfőnek. Gyurcsány Ferenc „Utasította a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt?” című kérdésével azt szeretné megtudni, milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, határozottan figyelemelterelésnek véli a volt miniszterelnök kérdését. Kijelentette: az Audi-beruházással kapcsolatos összes döntés bírta és bírja a kormánypárti képviselőcsoport támogatását. Mint fogalmazott, a volt kormányfő megszólalásait az utóbbi hetekben nehezen tudja követni, az a benyomása, „mintha elfáradt volna”.

Átlátható játékgépiparra van szükség

A Fidesz frakcióvezetője szerint átláthatónak és beazonosíthatónak kell lennie a játékgépiparnak, amelynek újraszabályozására készül a kormányoldal. Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, vannak olyan fokozottan veszélyes helyzetben lévő társadalmi csoportok, amelyeknél meg kell akadályozni, hogy a szociális támogatás vagy a nyugdíj a család helyett a játékautomatákba, azok haszonszerzőihez vándoroljon. „Ez a társadalmi célunk, és ebből nem nagyon tudunk engedni” – mondta szerdán a frakcióvezető, azt követően, hogy hétfőn a Fidesz–KDNP frakcióülése után bejelentette, a szerencsejáték-szabályozási rendszer teljes felülvizsgálatát kezdeményezi a kormánytöbbség.

Mint akkor is mondta, komoly társadalmi kihívásnak tekintik – különösen a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben – azt a játékgépipart, amely „állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét és fosztja meg az államot adóbevételektől”. A pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Szerencsejáték Szövetség még aznap visszautasította Lázár János szerintük „téves” kijelentéseit.

A Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mindezzel kapcsolatban közölte, ahogyan az elmúlt időszakban többször, ebben az esetben is tudatosan vállaltak fel konfliktust a szerencsejáték-szövetség érdekelt partnereivel. „Számunkra ez nem adóprobléma és nem szerencsejáték-szervezési probléma” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy például azoknak a vidékeknek a parlamenti képviselői, ahol az elmúlt hetek és hónapok eseményei súlyos gazdasági-társadalmi gondokat tettek az ország, a parlament asztalára, felhívták a figyelmet arra, hogy a szociális segélyek felhasználása, az alkoholizmus, a munkanélküliség, a kilátástalan szegénység és bizonyos szerencsejáték-típusok szoros összefüggésben vannak egymással.

Ki védi meg az embereket a kétkarú rablóktól

A szabályozás hiányosságait Lázár János – mint mondta – elsősorban abban az értelemben látja problémának, „amikor a postás a szociális segélyt a kocsma ajtajában osztja ki, és a szociális segély vagy a nyugdíj eleve a játékgépbe vándorol, vagy netán még egy helyi uzsorás is közbeékelődik, és ő szedi be a nyugdíjat vagy a szociális segélyt, ami aztán az ő kezén keresztül megy bele a játékautomatába”. Az embereket nem védi meg semmi a kétkarú rablóktól, és az államnak igenis újra kell szabályoznia a szerencsejáték-piacot „az elmúlt húsz év összefonódásai után” – fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy meggyőződésük szerint ebben nem 35 milliárd forintnyi, hanem jóval nagyobb adóbevétel lehetősége rejlik. Kiemelte a forgalom pontos mérésének fontosságát is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.