„A magyar költségvetési számok jó eséllyel javulni fognak”

Kivitelezési kockázatokkal ugyan, de kezd „formát ölteni” a magyar államháztartási konszolidációs program – mondták a Euromoney által megkérdezett banki és befektetési szakértők.

MNO
2011. 06. 01. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi szakfolyóirat online országkockázati információs részlege, a Euromoney Country Risk (ECR) Friedrich Mostböcknek, az Erste Bank kutatási igazgatójának, Nicholas Spironak, a Spiro Sovereign Strategy nevű, Kelet-Közép-Európára összpontosító londoni szuverén kockázatelemző és tanácsadó cég vezetőjének, valamint Daniel Lenznek, a DZ Bank stratégájának véleményét kérdezte arról, hogy a tavalyi „vitatott gazdaságpolitikai intézkedések sora” után Orbán Viktor kormánya most már felmutathat-e előrelépést a magyar közfinanszírozásban.

Újabb intézkedések a deficit tartása érdekében

Friedrich Mostböck szerint a magyar kormány költségvetési konszolidációs stratégiája „kezd formát ölteni”. Az Erste vezető elemzője kijelentette: bár vannak megvalósíthatósági kockázatok, az áprilisban benyújtott konvergenciaprogram azonban további kiadáscsökkentéseket tartalmaz, és a kormány is jelezte, hogy újabb intézkedések lehetségesek a deficitterv tartása érdekében.

Mostböck kiemelte, hogy a magyar szuverén adósság nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja most hozzávetőleg 90 bázisponttal magasabb a tavalyi országgyűlési választások előtti szinteknél. Ha azonban a kormány bizonyítja, hogy kordában tudja tartani a deficitet, akkor nincs ok a választások előttinél keményebb kockázati megítélésre, különös tekintettel arra, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg többletet mutat, és a gazdasági növekedés üteme 3 százalékhoz közelít – fejtegette a Euromoney Country Risk fórumán az Erste Bank kutatási vezetője.

255 ezer euró minden tízmillió euró után

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók díja a szerdai londoni kereskedésben 255 bázispont környékén mozgott. Tavaly áprilisban 170 bázispont körüli magyar CDS-díjszabásokat mértek Londonban. A jelenlegi magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most hozzávetőleg 255 ezer euró minden tízmillió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A tavaly áprilisi díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a CDS-kontraktusoknak az árfolyama 170 ezer euró környékén mozgott. Mostböck a Euromoney Country Risknek adott kommentárjában ugyanakkor kifejtette: ha a magyar kormány a terveknek megfelelően tudja folytatni a reformokat, és ha nem romlik jelentősen a globális befektetői hangulat, az jó alapot teremthet a magyar deviza- és kormánykötvény-piaci erősödéshez.

A magánszektor helyzete továbbra is rendkívül érzékeny

Nicholas Spiro szerint a Magyarországot 2008 előtt sújtó ikerdeficit-problémát sikerült orvosolni, jóllehet a költségvetési kiigazítás – a bevételi hiányok kompenzálása végett – részben a „nyugdíjrendszer államosításával” folyik. A Spiro Sovereign Strategy vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar állami és magánszektor pénzügyi mérleghelyzete „továbbra is rendkívül érzékeny” az árfolyamokra, tekintettel a „nagyon magas” devizaalapú adósságra. Mindenekelőtt ez volt az oka annak, hogy Magyarország a válság kirobbanása után a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult. Spiro szerint ugyanakkor a forint meredek leértékelődésének kockázata – jóllehet továbbra is komoly aggodalom forrása – mára csökkent, mivel jelentősen javult a magyar gazdaság külső fizetési pozíciója.

Magyarország kilátásai végső soron azon múlnak, hogy a kormánynak sikerül-e stabilizálnia és csökkentenie a közadósságot a kiadások visszafogásával és olyan szerkezeti reformokkal, amelyekkel emelhető lesz a jelenleg „lesújtóan alacsony” foglalkoztatási ráta – mondta Nichola Spiro a Euromoney Country Risk körkérdésére válaszolva.

A kormány mindig tudott meglepetéssel szolgálni

Daniel Lenz, a DZ Bank stratégája a kockázatok között említette, hogy Magyarország „a szűkős devizatartalékokból” költ olyan stratégiai akvizíciókra, mint például a Mol 21 százalékos részvénycsomagjának nemrégiben bejelentett megvásárlása. Az IMF-hitel kezdődő törlesztése is a tartalékokat csökkenti majd, és változatlanul fennáll a likviditás szűkössé válásának lehetősége külső sokkok – például Görögország szuverén adósságtörlesztési leállása – esetén. Lenz szerint a magyar kormány „mindig tudott meglepetésekkel szolgálni”, amióta tavaly hatalomra került. A DZ Bank vezető elemzője ezek közé sorolta a bankadót, az IMF-tárgyalások befejezését és a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer „államosítását”, valamint az idei költségvetési csomagot.

73 százalékra csökkenhet az adósság

Daniel Lenz szerint „a nem szokványos” gazdaságpolitikai intézkedések közül azonban „nyilvánvalóan” a költségvetési csomag a legjobb, bár az abban szereplő növekedési várakozások „talán túl derűlátók”. Lenz szerint a nyugdíjrendszer magánpillérének államosítását „lehet rövidlátónak tekinteni”, ám ez a lépés célravezető volt abban a tekintetben, hogy a korábban deficites államháztartás az idén a GDP-érték 2 százalékának megfelelő többletbe fordul. A szakértő közölte: a DZ Bank várakozása szerint az államadósság-ráta 2012-re a hazai össztermék 73 százalékára csökken, és a bruttó küladósság a 2009-ben mért 147 százalékról 124 százalékra süllyed. „Tehát igen, a magyar költségvetési számok jó eséllyel javulni fognak” – összegezte véleményét Lenz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.