Orbán: A legnehezebb kérdésekkel néztünk szembe + Videó

A parlamenti ciklus végére 65-70 százalék közötti szintre csökken a magyar államadósság mértéke – közölte Orbán Viktor kormányfő a Magyarországon befolyásos ír befektetőkkel folytatott dublini megbeszélésen szerdán. A találkozón elhangzottakról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tájékoztatta a magyar újságírókat. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787923" target="_blank">• Szijjártó: Könnyű a partvonalon kívülről bekiabálni</a></strong>

MNO
2011. 06. 01. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


Orbán Viktor arról beszélt az üzletemberek előtt – ismertette Szijjártó –, hogy bár Magyarországot sikerült visszarántani a szakadék széléről, és egyre jobbak az ország gazdasági eredményei, „még mindig sok a tennivaló”.

Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja

A kormányfő nagyon fontos eredménynek nevezte, hogy Magyarország visszatért a piaci finanszírozásra, és már a közeljövőben csökkenti az államadósságát, amelynek mértéke a parlamenti ciklus végére 65-70 százalék között lesz. A szóvivő tájékoztatása szerint Orbán kifejtette azt is, hogy Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja, és így egy nagyon ígéretes terület a befektetőknek. Az üzletemberek a tárgyaláson dicsérték a számukra nagyon fontos egyszerű magyar adórendszert és az államadósság csökkentése érdekében tett lépéseket, mert az az ország nemzetközi megítélésében komoly előrelépést jelenthet – fűzte hozzá.

Ezt követően Orbán a dublini Európai és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tartott előadást, ismertetve a magyar EU-elnökség célkitűzéseit és a magyar gazdaság helyzetét. Mint hangsúlyozta, a magyar európai uniós elnökség a legnehezebb kérdéseket vette fel a programjára, így például a gazdasági kormányzást, az energiapolitikát, Horvátország csatlakozását, a schengeni övezet bővítését és a romastratégiát. Hozzátette, volt több olyan, előre nem látható helyzet is, amellyel a magyar elnökségnek meg kellett birkóznia, így például az észak-afrikai krízissel és a japán tragédiával.

Orbán – ahogyan a hétfői budapesti COSAC-találkozón – ismét kiemelte: az Európai Uniónak döntenie kell, hogy visszalép az integráció eddig elért szintjéről – például a személyek szabad áramlásának, illetve a Balkán csatlakozásának ügyében –, vagy mélyíti az integrációt.

Magyarország „elköszönt” az IMF-től

A magyar gazdaság helyzetéről szólva emlékeztette a résztvevőket – akik elsősorban az Nemzetközi Valutaalapról (IMF), a horvát csatlakozásról és a romakérdésről faggatták a magyar kormányfőt –, hogy Magyarország „elköszönt” az IMF-től, és visszatért a pénzügyi piacokra. A valutaalapról Orbán úgy fogalmazott: a politikai és az üzleti menedzsmentet nem szabad összekeverni, mert ha valaki az üzleti menedzsmentet rá akarja erőltetni az emberekre, felemészti a támogatást a politikai erő háta mögül, ami „politikai öngyilkossággal” egyenlő.

Az úgynevezett európaktummal kapcsolatban felidézte: főként az abban célul kitűzött adóharmonizáció miatt nem csatlakozott Magyarország a paktumhoz, az országnak ugyanis független adópolitikára van szüksége. A miniszterelnök megerősítette a romakérdéssel kapcsolatos azon álláspontját is, amely szerint Európának a roma közösség a tartaléka a munkaerőpiacon, így nem a bevándorlókkal kell megoldania a munkaerőhiányt.

Az alacsony adók versenyt generálnak

Magyarország mindig az alacsony adózás híve lesz, és nem akarja, hogy az adórendszereket európai szinten harmonizálják – jelentette ki Orbán Viktor az Enda Kenny ír kormányfővel folytatott szerdai tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón Dublinban. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: „nagy szimpátiával és elismeréssel követjük azt a küzdelmet, amelyet Írország folytat a gazdasága rendbe tétele érdekében”. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, az alacsony adók versenyt generálnak, és az Európai Unió gazdaságának szüksége van erre a belső versenyre.

A megbeszélésen – mint azt a két miniszterelnök elmondta – téma volt Horvátország EU-csatlakozása is. Ezzel kapcsolatban Orbán közölte: még június vége előtt szeretnék befejezni a horvátokkal a tárgyalást. Ez lehetséges, hogy ha megvan a politikai akarat – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért arra kéri a tagállamok miniszterelnökeit, hogy támogassák ezt a célt.

A magyar kormányfő elmondta: „nagy küzdelmet folytat” azért, hogy az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács között létrejöjjön egy megállapodás a gazdasági kormányzás alapját adó hat jogszabályról. Az EP-től több mint kétezer módosító indítványt kapott, és bonyolult kompromisszumokat kell kötni, hogy a megállapodás, illetve a törvények megszülessenek. Ezért – mint mondta – arra kérte ír kollégáját, támogassa őt ezeken a tárgyalásokon. Enda Kenny támogatásáról biztosította Orbánt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.