Véget ért a német futballálom

Dávid legyőzte Góliátot, a „kis” japánok két vállra fektették a „nagy” németeket. Bekövetkezett az, amire senki nem számított: a kétszeres világbajnok, házigazda Németország már a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült a női labdarúgó-világbajnokságon, s a határtalan eufóriát mélységes csalódás váltotta fel.

MNO
2011. 07. 10. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Könnyek a világbajnoki cím helyett”, „Fuccs az álmoknak” – ilyen és ehhez hasonló címekkel számoltak be a vasárnapi berlini újságok a német válogatott Japán ellen elszenvedett vereségéről, amely ténylegesen véget vetett az aranyálmoknak. „Egy csapat, egy álom” – volt a német együttes jelszava, amely a hosszabbítás 18. percében Murajama góljával egy csapásra szertefoszlott.

A 2003-as és 2007-es világbajnok erejéből ezúttal csak a legjobb nyolcig futotta, a Nationalelf utoljára az 1999-es, Egyesült Államokban rendezett vb-n szerepelt ilyen gyengén. Pedig Németországban szinte minden sportszerető ember és a szakértők többsége is az újabb világbajnoki címre fogadott. Akárcsak 2006-ban, amikor az ország a férfi vb házigazdája volt, a szurkolók egyfajta nyári meséről álmodtak. A férfiak esetében az akkori harmadik hellyel a mese még úgy-ahogy valósággá vált, a nők kiesésével azonban a hirtelen kijózanodás lépett a helyébe.

A kudarc okainak elemzése még hátravan, az első kommentárok azonban arra mutattak rá, hogy a németek lebecsülték a japánokat. És mindebben – mint a véleményekből kitűnt – szerepet játszott a termetben való különbség is. Nem véletlen, hogy a mérkőzés előtt az újságok még azzal élcelődtek, hogy a Góliát-termetű házigazdák lerohanják majd a Dávid-méretű szigetországiakat. Sőt, egyes lapok még az összeállítást is úgy adták meg, hogy a nevek mellett – a szokástól eltérően – nem a válogatottság számát vagy épp az életkort adták meg, hanem az adott játékos magasságát.

Ennek nyomán pedig rögtön kimutatták, hogy a német nemzeti tizenegy átlagos magassága 10 centiméterrel nagyobb a japánokénál, akiknek kapusa a maga 170 centiméterével a hálóőrök között „törpének” számított. Mindebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a japánok a németek számára a „legapróbb” problémát jelenthetik. És hogy ez nem így lett, az mindenekelőtt a japán „Dávidok” határtalanul lelkes játékának volt köszönhető.

A szigetország válogatottja lelkesedésével, bátor és gyors, valamint technikás játékával már a csoportmérkőzések során belopta magát a szurkolók szívébe. Az irántuk érzett rokonszenvet pedig csak növelte, hogy a japánok minden egyes győzelemmel Fukusimát akarták feledtetni, és az „atomsokk” után az otthoniaknak kívántak legalább kilencven percre örömöt szerezni. Mindez a játékosok számára olyan erkölcsi tartást adott, amely eddig – és a németek ellen is – kompenzált minden tudás-, vagy épp magasságbeli különbséget. A kétszeres világbajnok németek ráadásul retteghetnek azért is, hogy ott lehetnek-e majd a 2012-es londoni olimpián.

A szomorúság határtalan, a vereség kétszeresen is fáj, hisz otthon szenvedték el. Az újságok szerint vigaszt csak az jelenthet, hogy ismét népszerűbb lett a női labdarúgás, továbbá hogy a németek mindeddig kiváló házigazdának bizonyultak. Ez azonban nem változtat azon a traumán, hogy a németországi világbajnokság a németek nélkül zajlik tovább.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.