„A kötelező szükségeset hozta” a kormány

Nem okoztak meglepetést a keddi kormányzati bejelentések az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélték, hogy az idei költségvetést érintő intézkedések a vártnak megfelelőek, és megjegyezték, hogy a jövő év lesz az „igazi kihívás”.

MNO
2011. 09. 06. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta: „a kötelező szükségeset hozta” a kormány a keddi bejelentésével. Jónak nevezte, hogy a kabinet továbbra is ragaszkodik az államadósság csökkentéséhez, valamint az államháztartási hiány tartásához. Pozitívumnak tartotta azt is, hogy csökkentették az idei és a jövő évre vonatkozó GDP-prognózist. Az elemző elmondta, ugyanakkor továbbra sem tudni, miből finanszírozzák az Európai Bíróság döntése nyomán keletkezett 260 milliárd forintos áfavisszatérítési kötelezettséget. Szerinte ez a hiányt fogja növelni. Orbán Viktor a kötelezettséget firtató kérdésre a tájékoztatón azt mondta, erről a vasárnapi kormányülésen tárgyalnak.

Török Zoltán elmondta, a 3 százalékos államháztartási hiány tartásához szerinte nem elég a 100 milliárdos „lyuk” betömése, 250-300 milliárd forintosra lenne szükség. De – mint mondta – ez értelmezés kérdése. Véleménye szerint ha nem is olyan mélyen, de a nyáron történt gazdasági folyamatok a 2008–2009-es válsághoz hasonlóak. „Ha Magyarország exportpiacai összeomlanak, a magyar export is le fog állni” – jegyezte meg. Mint mondta, az idei évre 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, pesszimista várakozása alapján ez 1 százalék is lehet. Jövőre az optimista verzió szerint a GDP 1,5 százalékkal gyorsulhat, de nem tartott kizártnak egy visszaesést sem.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint nem okoztak meglepetést az intézkedések, a piacok sem reagáltak különösebben. Az államadósság csökkentését érintő döntéseket már nagyjából lehetett tudni – jegyezte meg. Az elemző kérdésesnek nevezte a 40 milliárd forintos többlet áfabeszedést, a többi, idei évre vonatkozó intézkedést azonban reálisnak tartotta. Felvetette, egyelőre nem tudni, hogy például a jövedéki adók emelése hogyan fogja érinteni az inflációt.

Suppan Gergely is az intézkedések jövő évre gyakorolt hatását tartotta a fő kérdésnek, úgy vélte, a bejelentések között van olyan, amely csak egyszeri tétel. Példaként említette a nyugdíjrendszer átalakítása során állami tulajdonba került külföldi részvények értékesítését. A TakarékBank elemzője az idei évre 1,8 százalékos, jövőre pedig 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. De – mint mondta – jelentősen megnőtt a bizonytalanság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.