Akinek romaügyben mondandója van, ott ül az asztalnál + Képriport

Megtartotta alakuló ülését hétfőn a Parlamentben a Roma Koordinációs Tanács (ROK-T), a testület célja, hogy minél több szereplőt vonjanak be a romastratégia elkészítésébe és végrehajtásába.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811520" target="_blank"><strong>• Komplex tervezésre van szükség a romaintegrációban</strong></a>

MNO
2011. 09. 26. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ülés után újságírók előtt elmondta: a tanácsnak 27 tagja van, többségét a romaszervezetek adják. Az volt a cél, hogy minden olyan szereplőt meghívjanak, akinek romaügyben mondanivalója lehet, így a tanács tagjai között vannak az MTA, az egyházak, a munkaadók és munkavállalók képviselői, a romaönkormányzatok, civil szervezetek, az ombudsman, a települési önkormányzatok, a KSH, az Egyenlő Bánásmód Hatóság és az Országgyűlés szakbizottságának delegáltjai.

Kiemelte: a romaügy Magyarországon ma azon múlik, hogy sikerül-e meggyőzni minél több embert és közösséget, hogy nekik is elemi érdekük a stratégia megalkotása. Nemcsak a romáknak, hanem a többségi társadalomnak is érdeke egy ilyen stratégia megalkotása, enélkül Magyarországon néhány évtized múlva élhetetlenné válik az élet. Ezt szeretnénk megelőzni – mutatott rá, hozzátéve: a nemzeti társadalmi felzárkózási és romastratégiát év végéig benyújtják Brüsszelnek is. A stratégia megvitatása az első komoly feladata ennek a testületnek – hangsúlyozta Balog Zoltán, aki elmondta, hogy mintegy két hónapos társadalmi vitára indul a javaslat.

A célok között említette 100 ezer roma bevonását a munka világába, tízezerrel több érettségit, ötezerrel több roma egyetemi hallgatót, és 16 olyan közösségi központot, amely a felzárkózást segíti. Emellett kétezer roma nőt szeretnének szociális asszisztenssé kiképezni, és kulturális központot, közéleti akadémiát hoznának létre. Hozzátette: a 120 oldalas stratégia és a kapcsolódó intézkedési terv a Roma.gov.hu oldalon elérhető.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a tanács megalakulását reménykeltőnek és üzenetértékűnek nevezte a magyarországi cigányság számára. Mint mondta, emlékezete óta ilyen széles körű társadalmi összefogás romaügyben nem volt, mint most ezen a tanácskozáson. Hozzátette: a résztvevők azontúl, hogy javaslatokat fogalmaztak meg, konkrét feladatokat is vállaltak. Rámutatott: annak a keretmegállapodásnak a sikeres megvalósítását célozták meg, amelyet május 20-án írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kitért arra az önkormányzati szövetségtől érkezett javaslatra, hogy a keretmegállapodásról és a tanács létrejöttéről a településeket és önkormányzatokat is tájékoztassák. Jelezte még: a keretmegállapodás eredményeit decemberben összegzik a tárcaközi bizottságban.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a roma szakkollégiumokkal kapcsolatban azt mondta, remélik, hogy a felsőoktatás mellett a középfokú oktatásra és szakoktatásra is kiterjedhet ez a tevékenység.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.