Hazánkban a rejtett gazdaság mérete elérheti a 22 milliárd eurót

Az európai rejtett gazdaság mérete 2100 milliárd eurót tehet ki, ami átlagosan a GDP 20 százalékának felel meg az európai államokban, míg Magyarországon elérheti a 22 milliárd eurót, az ország GDP-jének mintegy 24 százalékát a Visa Europe kedden Budapesten bemutatott tanulmánya szerint.

MNO
2011. 09. 07. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány szerint a skála egyik végén a GDP 8 százalékával Svájc és Ausztria áll, míg a másikon Közép- és Kelet-Európa egyes országai, ahol a GDP több mint 30 százalékát kitevő rejtett gazdaság a jellemző. A rejtett gazdaság kétharmadát a be nem jelentett munka adja a Visa által bemutatott tanulmány szerint, a másik az adóelkerülés, mely rendszerint a készpénzes alapon működő, jövedelmüknek csak egy részét bevalló vállalkozásokhoz köthető.

A kutatás adatbázisából kiderül, hogy a legtöbb ország a be nem jelentett munka visszaszorítására és az ehhez kapcsolódó jogszabályok és bírságok megalkotására, bevezetésére koncentrál. Számos intézkedés foglalkozik az adócsalással és a rejtett gazdasággal nyilvánvalóan összefüggésben álló bűncselekményekkel.

Kevésbé élnek azonban a felmérés szerint a készpénzhasználat korlátozásával, noha az elektronikus fizetés arányának 10 százalékkal történő növelése akár 5 százalékkal is csökkenthetné a rejtett gazdaság mértékét.

A magyar rejtett gazdaság Európa többi részével azonos sémát követ. A leginkább érintett ágazatok közé az építőipar, a kiskereskedelem, a feldolgozóipar, a turizmus, a személyi szolgáltatások és a mezőgazdaság tartozik, ebben a szektorokban dolgoznak ugyanis jelentős számban bejelentés nélkül. A tanulmány szerint a magyar rejtett gazdaság legfontosabb mozgatórugói „a kormányba vetett bizalom hiánya és a bonyolult adózási rendszer”.

A rejtett gazdaság „készpénzalapú gazdaság”, és Magyarországon, ahol hagyományosan magas a készpénzhasználat, az ennek visszaszorítására irányuló akcióterv érzékelhető eredményeket hozna. „Az elektronikus pénzforgalmi rendszerek egyértelműen segítenek visszaszorítani a rejtett gazdaságot, különösen Magyarországon, ahol a kártyahasználat még viszonylag alacsony szinten áll. Az egy főre jutó évi mintegy nyolcvan tranzakció alapján Magyarország elmarad az EU átlagától” – jelentette ki Mark Antipof, a Visa Europe regionális ügyvezető igazgatója.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.