Inog Merkel széke?

A Der Spiegel azt elemzi, milyen következményei lehetnek, ha az eurómentő csomag kiterjesztéséről szóló törvényt a kancellár csak ellenzéki szavazatokkal tudja elfogadni. A Tages-Anzeiger arról tudósít, hogy nigériai rendőrökkel megerősítve járőröznek a rendfenntartók több svájci városban.

2011. 09. 07. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilap Nigériai rendőrök St. Gallenben vadásznak a kábítószer-kereskedőkre című cikkében tudósít az újfajta közbiztonsági együttműködésről. A kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben Svájc új utakon jár. Hétfő óta egy nigériai rendőr is őrjáratozik St. Gallenben svájci kollégáikkal. A kezdeményezésben részt vesz Genf és Zug városa is. 2011 februárjában Svájc és Nigéria migrációs partnerségi megállapodást kötött. Az alpesi köztársaság azt szeretné, hogy kevesebb bevándorló érkezzen a nyugat-afrikai országból, míg Nigéria jobb kapcsolatokra és több támogatásra számít. A kábítószer elleni küzdelem is része a szándéknyilatkozatnak.

A szövetségi bevándorlási hivatal a városok rendőrkapitányságaival, a kantonokkal és a határőrséggel közösen olyan előterjesztést dolgozott ki, mely tartalmazza nigériai rendőrök svájci bevetését. A nigériai rendőrökkel megismertetik a svájci belügyi struktúrákat, bepillantást nyerhetnek a rendfenntartó erők mindennapjaiba – nyilatkozta Marc Elsaesser, a migrációs hivatal munkatársa kedden St. Gallenben.

St. Gallen és Genf a kokainkereskedelem központjának számít, míg Zugban a gazdasági bűnözés és a pénzmosás áll a középpontban. St. Gallen városát évek óta foglalkoztatja a nyugat-afrikai kábítószer-kereskedők problémája – nyilatkozta Nino Cozzio városi tanácsnok. Az elfogott és kiutasított kereskedők helyére azonnal új honfitársuk lép. A nigériai rendőrök megjelenésétől Cozzio azt reméli, hogy jobban megismerik a drogkereskedelem struktúráit, másrészt St. Gallen városa nyomást szeretne gyakorolni a dílerekre.

A nigériai rendőrök a kábítószer-kereskedők elleni bevetésekre és labdarúgó-mérkőzésekre fogják elkísérni svájci kollégáikat. Ezenfelül látogatást tesznek az államügyészségen, a bevándorlási hivatalban, s a drogosokat kezelő alapítványt is meglátogatják.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hamburgi napilapban Veit Medick, Severin Weiland, Philipp Wittrock Támadás az eurókancellár ellen című cikkében tudósít a mentőcsomaggal szembeni kormánypártokon belüli ellenállásról. Tizennégy ellenszavazatot és tizenegy tartózkodást számoltak össze a kereszténydemokrata és a liberális képviselők között, mikor a kibővített eurómentő csomagról szóló törvénytervezetről szavaztak. Így szeptember végén a parlamenti szavazáskor a szükséges, úgynevezett kancellári többséget nem érnék el. E többség megtartásához ugyanis csak 19 képviselő térhet el a szavazási sillabusztól.

Veszélyben a kormánytöbbség és ezzel Angela Merkel kancellársága? Még nyugalom honol a koalícióban, legalább is ezt sugározzák kifelé. „Minden normális” – véli Peter Altmaier frakcióigazgató. Arra számítanak, hogy a kételkedőket még meg tudják győzni. „Igen komolyan vesszük kollégáink fenntartásait ebben a fontos kérdésben” – nyilatkozta Gerda Hasselfeldt, a CSU csoport vezetője. „Biztos vagyok és optimista, hogy szeptember végére meglesz a saját többség.”

A „saját többség” az a mérce, amit a kancellár maga elé állított a mentőcsomag szavazásán. A kérdés csak az, hogy ezen mit értenek. Altmaier kedden megpróbálta tompítani a várakozásokat. Szerinte nincs szükség a kancellári többségre – az összes képviselő fele plusz egy fő –, elég az egyszerű többség, ami 291 szavazatot jelent, azaz eggyel többet, mint az ellenzék. Ez tényleg elég, hogy az előterjesztésből törvény legyen, s az egyszerű többséget sokkal egyszerűbb a koalíciónak biztosítania. Ebben az esetben – folytatta Altmaier – a kormánypártok sokkal több nem szavazatot és tartózkodást engedhetnek meg maguknak, mint amennyi hétfőn volt.

Túl magabiztosnak azonban a kormánypártoknak nem szabad lenniük. Nem csak azért, mert a koalíciónak jót tenne, ha cselekvőképességét demonstrálandó meg tudná szerezni a kancellári többséget. Néhány kételkedő a frakcióvezetés számolgatásait felhívásként értékelheti, hogy tényleg csatlakozzanak a meggyőződéses nemmel szavazókhoz.

Ezek Merkel drámai napjai. Szerdán az alkotmánybíróság dönt arról, hogy a Bundestagnak mennyiben kell részt vennie az eurómentésről meghozott döntésekben. Annyi bizonyos, ha Merkel rászorulna az ellenzék szavazataira, az komoly fiaskót jelentene a koalíciónak. S ennek a politikai következményeit nehéz előre kiszámítani. Az ellenzék biztosan előre hozott választásokat követelne, Merkel cselekvésképtelen kancellárnak tűnne, megrendülne a tekintélye, és csak egy komoly politikai húzással, például a bizalmi kérdés parlamenti felvetésével nyerhetné vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.