Megtalálják-e Orbánék a varázsmegoldást?

A kormányzat hiánycsökkentő politikájával szemben megvan a piac bizalma, de például a különadók növelése károkat okozhat. Az MNO által megkérdezett szakemberek egybehangzó véleménye: a kormányzat igen nehéz helyzetben van. Lengyel László szerint nem is Matolcsy György tartja kezében a dolgokat. Szerinte már csak a hitelesség miatt is tartani kell a jövő évi hiánycélt. <br />

Kovács András
2011. 09. 04. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezett intézkedések révén elkerülhetetlennek tűnik a gazdasági lassulása, de a különféle lépések más mértékben és más időtávon hathatnak a gazdaságra – mondta el az MNO azon kérdésére Árokszállási Zoltán, miszerint milyen hátasa lehet a gazdasági bővülésre a hiány tartásának. Az Erste Bank elemzője úgy látja, hogy az adóemelések némileg népszerűbbek lehetnek, de azzal a veszéllyel járnak, hogy tovább csökkentik a bővülés lehetőségét. Természetesen a kiadáscsökkentő lépések sokkal népszerűtlenebbek, de hosszabb távon akár kedvezőbb hatást is gyakorolhatnak a gazdaságra – tette hozzá. Árokszállási szerint a kormány a népszerűséget figyelve lavírozik a tervezett lépések között. Vannak olyan intézkedések, amelyek bevezetése érdemi egyenlegjavító hatással járhat, mint például a vagyonadó, de például az áfa alsó kulcsának az emelése a rosszabb jövedelemmel rendelkezőket sújtaná, a magasabb, 25 százalékos kulcs pedig így is az egyik legmagasabb Európában – mutatott rá az elemző.

Árokszállási szerint varázsmegoldás nincsen, de a kiadáscsökkentésnek mindenképpen nagyobbnak kell lennie, mint ami a Széll Kálmán-tervben vagy a konvergenciaprogramban szerepel. Nem jó út a különadók növelése, mert az tovább apasztja a bizalmat és a növekedést is visszaveti – tette hozzá. Az elemző szerint a kabinet valamilyen középutat fog választani, de vélhetően népszerűségromboló intézkedések jöhetnek. Árokszállási annak kapcsán, hogy mekkora növekedési lehetősséggel rendelkezik a hazai gazdaság, elmondta, jelenleg ez olyan 1,5-2 százalék lehet, ami később javulhat, de a külső környezet romlása miatt ez nem teljesen biztos. Több évre kitekintve sincsen azonban 3-3,5 százaléknál több a magyar gazdaságban – tette hozzá az Erste Bank elemzője.

Lengyel: Nem Matolcsy irányítja a gazdaságpolitkát

„A kormányfő az elmúlt évben folyamatosan olyan stratégiai döntéseket hozott, amelyek alapvetően meghatározták a gazdaságpolitikát” – jelentette ki az MNO-nak Lengyel László. A Pénzügykutató Zrt. elnöke szerint „a mozgásteret nem Matolcsy határozza meg, hanem Orbán Viktor”. „Túlzás azt állítani, hogy Matolcsy György gazdaságpolitikája valósul meg, ez sokkal inkább Orbán Viktor miniszterelnök politikája” – állítja lapunknak Lengyel. „A miniszternek nincsen önálló politikája, nem Matolcsy irányítja a gazdaságpolitikát” – tette hozzá. A közgazdász szerint erre utal, hogy „a miniszterelnök utazott ki Barrosóhoz és gondolta azt, hogy egy magasabb hiányt lehet elérni”.

Szerinte a Nemzetközi Valutalappal történő szakítást, a különadókat is a kormányfő döntötte el, ahogy a nyugdíjpénztári pénz elvételét, az adósságcsökkentő politikát és a háromszázalékos hiányhoz való igazodást is. Korábban soha nem merült föl a Matolcsy-féle gazdaságpolitikában az egykulcsos szja, ez is kormányfői döntés – állítja a közgazdász, aki szavai szerint már akkor ellenezte az egykulcsos adózást, amikor azt a liberálisok szorgalmazták 2002-ben. Lengyel László szerint ez egy elhibázott döntés, amivel „nem tudták élénkíteni sem a fogyasztást, sem a beruházásokat”. Elmaradt a gazdasági növekedés, a kint maradt jövedelmet pedig egy olyan társadalmi csoport kapta meg, amelyik ezt részben külföldre viszi, részben pedig svájci frankba menekíti – tette hozzá a közgazdász, aki szerint a bevételkiesés százmilliárdokban mérhető.

„Ez az orbáni politika már a bevezetésekor megbukott, aminek a legfőbb oka, hogy a kormány a magasabb adósság és a hiány kialkudásával számolt, majd az abból való visszatéréssel tarthatatlan helyzetet idézett elő” – állítja Lengyel. „Most is az a probléma, hogy a kormányzatnak ragaszkodnia kell a háromszázalékos hiányhoz, viszont ehhez nem tudja hozzárendelni a fenntartható növekedés gazdaságpolitikáját”. Lengyel László e gazdaságpolitikából nem lát pozitív kiutat, szerinte a gazdasági pálya 2013-ig pedig minimálisan növekedő, stagnáló pályán marad. Ez a stagnáló gazdaság teljesen más gazdasági és politikai ciklus, mint amit a kormány és a társadalom elképzelt. Szerinte ez a 2010-es év döntéseinek a következménye. A különadók eredményeképpen nincsenek beruházások, lényegében nem emelkedik a fogyasztás, akkor pedig nincs növekedés, ennek okán pedig bevétel sem – teszi hozzá Lengyel László, aki szerint ha nincsen adóbevétel, az kiadási megszorításokat generál, ami megint csak negatívan hat a növekedésre.

Ragaszkodni kell a hiánycélokhoz

A Széll Kálmán-terv felülvizsgálatára nincsen szükség, míg a konvergenciaprogram esetében látszik, hogy a makrogazdasági pálya és annak költségvetési vonzatai nem fognak teljesülni – mondta el az MNO-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A hiánycélokat semmiképpen sem szabad felülvizsgálni, ragaszkodni kell hozzájuk – tette hozzá. Török úgy látja, annak ellenére, hogy dinamikus hiánycsökkentés szerepel a tervekben, mégis nagy eredménynek számítana, ha sikerülne tartósan 3 százalék alatt tartani a deficitet. Az Európai Unióba lépés óta nem sikerült tartanunk ezt az értéket, és ha hosszú távon ez megvalósulna, azzal nőne a bizalom hazánk iránt, és a későbbi tervek iránt is hihetőbb lenne az elkötelezettség – hangsúlyozta az elemző. Összességében Török szerint mindezek a vállalások nagy kihívást jelentenek.

Megvalósítható a jövő évi hiánycél, a kormánynak saját hitelessége fenntartásáért meg is kell valósítania, csak ennek érdekében több száz milliárd forintot ki kell vennie a gazdaságból – felelte kérdésünkre Lengyel. Szerinte – ahogy az elmúlt évek bizonyították is – mindig vannak területek, amikhez „hozzá lehet nyúlni”. A gond az – mondta a közgazdász –, hogy a szóba jöhetők már most rossz állapotban vannak. A kormány talán elhalasztja a MÁV és a BKV konszolidációját, ezeket a forrásokat pedig a folyó kiadásokba csoportosítják át – tette hozza a szakember. De ez nem kiút, a további megszorításokból nem lesz növekedés.

Megvan a bizalom

Török az MNO azon kérdésére, hogy milyen helyzetben kerülhet hazánk a piacok célkeresztjébe, az elemző úgy reagált, hogy a jelentős méretű állam- és devizaadósság mindenképpen növeli a kockázatokat, ráadásul ezeket a tényezőket nem lehet egy-két év alatt eltüntetni. Török szerint a veszélyt mindenképpen csökkenti, hogy a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérleg terén jó eredményeket produkálunk, valamint hogy a devizahitelezés is leállt. Jelentősen ronthatja a helyzetünket, ha a külső tényezők rosszabbra fordulnak, például a svájci frank jelentősen elkezd erősödni az euróval szemben – tette hozzá. A kormány adósság- és hiánycsökkentő politikájával kapcsolatban van egyfajta piaci bizalom, és óriási hiba lenne, ha ezek elhalasztása szóba kerülne – vélte az elemző. „Ha ez a bizalom elszállna, az bizonyosan negatív hullámokat okozna, ezért vélhetően a kormány sem fog változtatni az irányon” – zárta szavait Török.

A munkanélküliséget a közmunkaprogram érdemben nem tudja befolyásolni, a bevezetni kívánt forma nem célszerű – fogalmazott lapunknak a közgazdász. Decentralizált, helyi eszközöket lát szükségesnek, mert helyben tudják, hogy kit és mire lehet hatékonyan alkalmazni. Egy központilag irányított közmunkaprogram egyenlő a drága, rossz minőségű és nem hatékony munkával. Ha valaki árkot ás, „akkor tudjuk, hogy az tökéletesen felesleges, mert gépekkel két nap alatt meg lehet csinálni azt, amit a közmunkás húsz nap alatt ás ki”. Lengyel állítja: jelenleg éppen abból az oktatási rendszerből „vesznek ki pénzt”, ami a jövendő foglalkoztatottjait felkészíthetné és a munkanélküliségi mutatók javulását szolgálná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.