Új dimenzió nyílhat meg + Videó + Képriport

A miniszterelnök szerint a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján; Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni – mondta a miniszterelnök szóvivője szombaton újságíróknak Kötcsén.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808995" target="_blank"><strong>• „Most végre megfordulhatunk a lovon, és előre nézhetünk”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808955"><strong>• Ki tartozik kinek? – Ma rendezik meg a tizedik kötcsei találkozót</strong></a>

MNO
2011. 09. 10. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Somogy megyei településen tizedik alkalommal rendezték meg a fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek zárt körű tanácskozását.

Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elhangzott előadását összefoglalva hangsúlyozta: kiállnak az arányos adórendszer mellett, mert ez a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszköze. Minden egyes olyan lépés az adórendszerben, amely csökkenti vagy sérti az arányosságot, a munkát büntető változtatás lenne – fogalmazott a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve: ha a munkát büntetjük, visszatérünk a válságot okozó adórendszerhez.

„Akik azt követelik tőlünk, hogy térjünk vissza a válságot okozó adórendszerhez, azoknak azt tudjuk mondani, hogy ennek nem tudunk eleget tenni” – mondta Szijjártó Péter. Megfogalmazása szerint örömteli lépés, hogy a kormány az államadósságot a GDP-hez mért 80 százalék fölötti tartományból 73 százalékra csökkentette. Hangsúlyozta: nem véletlenül szerepel az alaptörvényben az 50 százalékos államadóssági szint, mert ha ezt sikerül elérni, akkor a gazdaságpolitikai eszköztár új dimenziója nyílik meg. Ebben a sávban elmúlik az adósság újratermelődésének a veszélye – mutatott rá.

A miniszterelnök világossá tette – idézte fel a szóvivő –, hogy nem adósnak jó lenni, hanem hitelezőnek. Tájékoztatása szerint a zárt találkozón Orbán Viktor leszögezte: a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha az egyik alappillére a szolidaritás. A devizahitelezés miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére született eddigi döntések is a szolidaritás jegyében születtek – húzta alá. Emlékeztetett, hogy Lázár János frakcióvezetőnek az egyösszegű végtörlesztésről szóló pénteki bejelentése újabb lépés a devizahitelesek megsegítésére. „Ez a döntés megosztja azokat a terheket, amelyek a devizahitelezésből adódó kockázatokkal járnak, és amelyekre az elmúlt nyolc esztendőben a szocialista kormányok és az akkori állami hatóságok nem hívták fel a figyelmet” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 180 forinton rögzített végtörlesztés a vasárnapi kormányülés napirendjén szerepel, s ennek menetrendjéről és konkrét lépéseiről a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot. Arra a felvetésre, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztés a bankszektornak veszteséget okozna, azzal érvelt, hogy ez erkölcsileg helyes döntés, amely pénzügyileg tartható, és jogilag is megoldható. A diplomásadót firtató kérdésre azt válaszolta, hogy csupán a sajtóhírekből értesült róla pénteken, semmilyen információval nem rendelkezik erről.
A kötcsei „pikniket” 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen; a tanácskozások nem nyilvánosak. A legutóbbi, kilencedik találkozót az idén június elején tartották. Orbán Viktor akkor – szóvivőjének tájékoztatása szerint – arról beszélt, hogy Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel, és a küzdelmet csak úgy nyerheti meg, ha helyreáll a munka megbecsülése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.