Választásokkal rendeznék Szomália helyzetét

Szomália vezetői megállapodtak kedden arról, hogy egy éven belül választásokat rendeznek, így akarnak véget vetni az egymást követő átmeneti kormányok tehetetlenségének.

MNO
2011. 09. 07. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodásban megbízták a leendő kormányt azzal, hogy írjon egy új alkotmányt, reformálja meg az államigazgatás rendszerét és a biztonsági szolgálatokat, és kezdjen tárgyalásokat a fegyveres lázadókkal.

Az Afrikai Unió békefenntartó katonái ne csak a fővárosban végezzék tevékenységüket, hanem azon kívül is a megállapodás szerint. A jelenlegi átmeneti kormány hatalma csak a fővárosra terjed ki. Az ország déli részének nagy részét az iszlamista lázadók uralják.

A terv szerint a nemzetközi közösség olyan mértékben támogatná anyagilag az új kormányt, amilyen mértékben sikerül megvalósítania a kitűzött célokat. A mostani kormány csak kevés közvetlen támogatást kap a nyugati adományozó országoktól, mert azok attól tartanak, hogy a pénz kézen-közön eltűnik.

Mindazonáltal Szomália az utóbbi két évben több tíz millió dollár támogatást kapott készpénzben, főleg arab országoktól. Ezek a pénzek is eltűntek.

Augustine Mahiga, az ENSZ szomáliai különmegbízottja kijelentette, hogy a terv komoly, mert határidőket és célokat jelöl ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.