időjárás 17°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Árcsökkenés jellemezte a gabonapiacokat

Nagy Ottó
2001.09.02. 23:00

Változatos árak jellemezték a nemzetközi gabonapiacokat a múlt héten. Az egyik legnagyobb, a gabonaárakra nézve meghatározó chicagói tőzsdén megbolydult a piac. A kukoricajegyzések egész héten ellentétes irányban mozogtak, a búzaárak a hét közepéig emelkedtek, majd visszaestek az előző zárási szintre.

Hatások és ellenhatások eredményeként az ármérséklődések domináltak, az Egyesült Államok kukoricatermő területein kedvező mennyiségű csapadék hullott, és a termelők a hét végére korábbi termésű áruik értékesítését felgyorsították, így az árak csökkenő irányt vettek. Ezek ellen hatott az Ázsiából jelentkező növekvő vásárlási igény. Végül is a héten egy nagyobb takarmánybúza-üzletről jött hír, amikor is egy koreai cég vett 104 ezer tonna árut alacsony áron, 98 USD/tonna C+F paritáson, amely mögött kínai exportőrt sejt a piac.
A búza piacán megugrott a kereslet a hét elején. Mindez párosult a befektetési alapok technikai vásárlásával, amely miatt az árak folyamatosan emelkedtek a hét közepéig. Ezt követően lefelé irányuló korrekció következett be a tőzsdén, az árak visszacsúsztak az előző zárási szintre, és ott stabilizálódtak.
Európában ellentmondásos helyzet alakult ki, mert az északi területeken, Angliában és Franciaországban még nem végeztek a betakarítással, és vegyes, illetve csökkenő minőségről számoltak be a jelentések. Kelet-Közép-Európában ugyanakkor túltermelésre számítanak, átlagosnak tűnő minőséggel. Az Agrorai Rt. elemzése szerint a gabonaszekcióban a közeljövőben tovább tart az időjárás jelentős befolyása, de a búza esetében mindinkább a kereslet élénkülése lesz a domináns tényező. A szójadarajegyzések csökkentek annak következtében, hogy az USA fő termőterületeire hulló csapadék optimista hangulatot indukált a farmerek körében. Az előrejelzések további csapadékot ígértek, amitől a várható termés mennyiségének javulását remélik. Ugyanakkor a jövő évi átmenőkészletek mérséklődésére számítanak, s ez gátat szabott az árak jelentősebb esésének. Az augusztus 20-t követő héten a forgalom ugyan megugrott, de az árakat csökkenés jellemezte. A kukorica piacán a csonka hét ellenére 47 százalékkal nőtt a forgalom a múlt héthez képest, miközben az árak folyamatosan vesztettek erejükből. A nyolcmillió tonnát megközelítő várható rekordtermésről szóló hírek nyomasztóan hatottak az árakra, és az időjárás is kedvezően alakult: a néhány csapadékos nap után ismét meleg, napos idő következett.
A búzajegyzések is vesztettek erejükből. A forgalom itt még látványosabban, 71 százalékkal emelkedett a múlt héthez képest. A fizikai piacon azonban a termelők kivártak, és a keresleti oldal is „pihent”. Az a helyzet, hogy a környező országokban (Oroszországban, Ukrajnában, Romániában) is várható kiváló termés nem kedvez a magyar exportelképzeléseknek, és növeli azt a félelmet, hogy mind több áru reked itthon. Mindez további nyomást gyakorolhat az árakra. Az egyéb takarmánygabonák jegyzései is csökkentek, forgalom elsősorban takarmánybúzából volt.