Sajt a kredencből

Egy ebéd akár öt óra hosszat is eltarthat, az ára száz euróról indul. Az evőeszközök ezüstből vannak, a poharak kristályból: ebben a világban nem elég az ötcsillagos minősítés, többet kell nyújtani. A Relais & Chateaux az ínyencek étterem-és szállodalánca; de magyar vendéglátó-ipari egységet hiába keresünk az idei, egymillió példányban megjelent katalógusukban.

2003. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívélyesség, kedvesség, karakter, nyugalom és ínyenckonyha – sorolja Karl G. Auer sajtófőnök a Relais & Chateaux lánchoz tartozó éttermek és szállodák alapelveit. A fenti szavak francia kezdőbetűiből alkotott „öt C” az öt csillag fölötti világ védjegye, a gazdag ínyencek exkluzív klubja. Bekerülni igen nehéz, kiesni annál könnyebb: a tagok nyújtotta szolgáltatás minőségét folyamatosan pontozzák az anonim gourmetek – és nincs kegyelem. Az idén például három osztrák éttermet hagytak ki a vaskos katalógusból, mert a tolerálhatónál több hibát találtak az ellenőrök. Bár most tizenhárom országból huszonnégy új tagot köszöntenek (köztük az újonc Új-Zélandot), magyar éttermet és szállodát hiába keresünk a legmagasabb színvonalú vendéglátást szavatoló katalógusban.
Nyugati szomszédunknál jelenleg tizennégy egység falán találjuk meg a Relais & Chateaux emblémáját. Az ízek és a stílus világába való kirándulásunk első állomása – belvárosi fiákerezés után – az Ausztria legjobb éttermének mondott Steirereck. Boldogok lehetünk, mert sok honfitársunk álma legalább egyszer bejutni a gasztronómia eme bécsi szentélyébe, hiszen egy hét végi ebédet-vacsorát egy hónappal előre le kell foglalni.
A bejáratnál hideg pezsgővel fogadnak, az előtérben a különféle borkülönlegességeket felvonultató asztalon olyan palackot is találunk, amelyet több mint kétezer euróért kínálnak, és fogyasztás előtt négy órával ki kell nyitni, hogy „szellőzzön a bor”. Mielőtt az ebéd elkezdődik, fehér kesztyűs pincér tolja be kerekes asztalon a kenyérkínálatot. A kéttucatnyiból a szőlőlevéllel és dióval ízesített kenyér mellett döntünk.
Az ízkavalkád olyan, mint egy jól megkomponált Wagner-opera, és az ebéd legalább annyi ideig is tart. Az étvágycsináló meleg zsömle, vajjal és túrókrémmel, majd megérkezik a konyha üdvözlete, amely Bécs ízeivel kedveskedik: gyűszűnyi erőleves, rajta tüdőpástétommal töltött palacsintatekercs; főtt sertésdarabkák aszpikban, zöldkörettel, és egyetlen kockányi pörkölthús tésztával. Az ebéd során kétféle fehér és vörösbort kóstolunk meg, a fogadáskor kapott pezsgőről és a távozás előtt felszolgált aszúborról nem is beszélve.
Kihozzák az előételt: csőben sült spárgát kapunk tojással, libamájjal és fürjszeletekkel, mellé pedig megygyet. Főétel gyanánt édesvízi hal érkezik csalánágyon, krumplis nudlival. Hihetetlenül diszkrét a kiszolgálás, a pincért észre sem vesszük, mert soha nincs szükség rá: mire megszomjaznánk, már ki van töltve a hideg, minőségi ásványvíz. A nyolcfős társaság minden tagja tökéletes harmóniában kapja az ételt, a tányérok egyszerre koppannak az asztalon.
A kulináris örömöknek még nincs vége: őztallért hoznak kakukkfüves mártásban, karottával és zöld tésztával, gyömbérbogyókkal. A menüsort jégbe hűtött diós smarni zárja citrommal és karamellkrémmel, de hátravan a konyha búcsúüdvözlete: pisztáciafagylalt erdei eperrel és meleg eperkrémmel. Kávéval próbálunk lelket önteni magunkba, a melanzsot háromféle cukorral és pirított tökmaggal szervírozzák.
Az egészséges életmód jegyében még megnézzük a harmincezer palackos borpincét (ahol Pannóniát a tokaji aszú képviseli), majd elbuszozunk Spitzbe, hogy ott hajóra szállva lecsorogjunk a Dunán a Relaix & Chateaux-túra következő állomására, Dürnsteinbe. A Hotel Schlob Dürnsteinben értjük meg, mit jelent a lánchoz tartozni: a parkolóban méregdrága luxus- és szabadidő-autók árulkodnak a vendégkör pénztárcájáról. Az éjszakánként kifizetett kétszázötven eurójukért olyan szállóban lakhatnak, ahol legfeljebb ötven szoba található, és mindegyik egyedi bútorzatú. Történelmi környezet és dekoráció segít a múlttal való harmonikus együttélésben, külső és belső medence, légkondicionálás és internetkapcsolat biztosítja a lüktetést – már ha vágyunk ilyesmire e mesébe illő környezetben.
A település 1347-ben kapott városi rangot, és ma a legkisebb városa az országnak: négyszázharminc állandó lakója van. Minden műemlékvédelem alatt áll, a házak meszeléséhez is engedély kell. Mindenki a turizmusból él, az alig százméternyi főutca maga a történelem. Gyönyörű templom a várrom tövében, a szállodák ablakai és teraszai a Dunára néznek, minimális autóforgalom, egyszóval ideális hely a pihenésre.
A vacsora ribizliszószos bélszínszelettel indul, utána spárgahabot kapunk vincellérsonkával és erőlevest tiroli gombóccal. Az ízekre nincs találóbb jelző: menynyeiek. Némi szünet után borjústeaket hoznak Rossini módra, helyi zöldségekkel és nudlival, desszertnek pedig flambírozott sárgabarackot vaníliakrémmel.
Reggel az álomszép belső medencében vezekelünk a felszedett kalóriákért, aztán újra autóbusz, és irány a magyar határ közelében fekvő Schützen. Az átalakított parasztházban a négy és fél órás ebéd alatt jócskán átalakulnak a gasztronómiáról alkotott eddigi fogalmaink. Ezekben az éttermekben az a cél, hogy a vendég életre szóló gasztronómiai élményt szerezzen.
A varázslat füstölt lazaccal indul (tetején kendermag), mellette kecsketejjel leöntött, piros borsos hideg zöldborsólevest kapunk és padlizsánpürét. A menü részeként először nyersen pácolt libamájat, füstölt pisztrángot hoznak, az egészet szárított zellerszalma fedi, és huszonöt esztendős bazsalikomecettel locsolták meg. Ezt követően fehérspárga-krémlevest kapunk paradicsommal és rákkal, utána pedig zsemlemorzsában forgatott pisztrángot olasz tésztaspecialitással és hagymamártásos enochigombával. Kétféle őzfilét ehetünk az Eszterházy-vadászatból cseresznyével és paszternák-palacsintával, s mivel igencsak elfáradunk, sajtot kapunk a „kredencből”. A felszolgált különlegességek nevét a pincér hosszú percekig körmöli, nekünk még elolvasni sem könnyű: Nyugat-Európa minden szegletéből került valami az asztalunkra. A sajtok mellé fahéjas mézet, szarvasgombát, diót, törkölypálinkába áztatott mazsolát, édes borban pácolt berkenyét, töklekvárt és cukrozott pisztáciát kapunk.
A szünetekben kifaggatjuk a pincért: mi történne, ha valaki a menüsor helyett bécsi szeletet kérne hasábburgonyával? Gyerek esetében minden probléma nélkül teljesítik a kérést, válaszolja, ám a felnőtt vendégek különleges kívánságairól a teremfőnök dönt (a gasztronómia szentélyében nem mindig örülnek a vicceknek). Az ajánlott menük közt van átjárás: ha valaki nem kedveli az egyik tételt, minden gond nélkül mást hoznak helyette.
A Taubenkobel árnyas asztalainál sziesztázva fogalmazódik meg bennünk, hogy mindez a részletek művészetéről szól: ha tökéletes a harmónia, jöhet az öt C, ha nem, marad „csak” az öt csillag. Igaz, ára van a tagságnak, hiszen évi húszezer euróba kerül a katalógusba való bekerülés, de cserébe érezhetően megugrik a nemzetközi vendégforgalom.
Lassan eljön a desszert ideje is: folyékony csokoládétortát fogyasztunk törpenarancs-fagylalttal, és a konyha részéről még egy édes befejezést, mandulapástétom formájában. Kissé bánatosan szedelőzködünk a tehetős ínyencek világából vissza a bécsi szelet-rakott krumpli-csirkepaprikás aranyháromszögébe, és titkon abban reménykedünk: egyszer majd a kifejlett ízlelőbimbójú ételkóstolók is találnak egy öt C-re érdemes éttermet Magyarországon.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.