időjárás 2°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Puccsra puccs a szocialista pártban

2004.08.23. 18:31

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerepel az MSZP elnöksége és országos választmánya javaslatában, kettejük közül kellene kiválasztani a szerdára összehívott rendkívüli kongresszusnak a következő miniszterelnök-jelöltjét. Veres János pénzügyminisztériumi politikai államtitkár nem kapott kellő támogatást. A választmány megváltoztatta az elnökség eredeti szándékát, hogy csak egy jelöltről szavazzon a kongresszus.

Hosszú még a nap, nem dőlt el semmi – jelentette ki Gyurcsány Ferenc sportminiszter, amikor szombaton távozott az MSZP délutáni elnökségi üléséről. A milliárdos, akinek ellentmondásos megítélésű vagyonszerzési ügyei bejárták a sajtót, nem a levegőbe beszélt. A nap végére sikerült elérnie, hogy az MSZP elnöksége jóváhagyja a kettős jelölést a miniszterelnöki posztra, és felzárkózott az addigi egyetlen hivatalos jelölt, Kiss Péter kancelláriaminiszter mögé.
– A szabad demokraták várják a szocialisták javaslatát a miniszterelnök-jelölt személyére, addig nem foglalnak állást személyi kérdésekben, nem avatkoznak bele az MSZP-n belüli folyamatokba – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szombat délben, a koalíciós egyeztetés után. Hozzátette: a szóba jövő jelöltek közül a szabad demokraták többet is elfogadhatónak tartanak. (Pénteken még öt jelölt neve került nyilvánosságra: Hiller István kultuszminiszter, szocialista alelnöké, Gyurcsány Ferencé, Kiss Péteré, Szili Katalin házelnök, MSZP-elnökhelyettesé és Veres János pénzügyminisztériumi politikai államtitkáré.) Kuncze kifejtette: a szabad demokraták a végső szót az MSZP kongresszusának döntése után mondják ki.
Megbukott egyes jelölés
Kovács László, az MSZP elnöke az egyeztetés után pártja megyei elnöki értekezletére és az országos elnökség ülésére sietett át a Köztársaság térre. Kovács a tanácskozásokat követően még azt mondta, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter nevén kívül másé nem merült fel, és bejelentette: Kiss hivatalosan is vállalta a miniszterelnöki jelölést. Ezután került sor a frakcióülésre, amelyen viszont a szocialista képviselők elsöprő többséggel szavaztak a többes jelölés mellett. A frakcióban hárman kerültek szóba, a szimpátiaszavazást ugyan Kiss Péter nyerte meg (a jelen lévő 104 főből 90-en voksoltak rá), de nem várt támogatottságot tudhatott maga mögött Veres János (80 szavazat) és Gyurcsány Ferenc (73 szavazat; egy frakciótag több jelöltre is voksolhatott). A frakció ugyanakkor csak ajánlásokat fogalmazhatott meg a választmány és az elnökség számára annak ellenére, hogy a döntő szót a szabad demokratákkal együtt a szocialista képviselők mondják majd ki, hiszen nekik kell megszavazniuk a parlamentben a Medgyessy Péter miniszterelnököt leváltó és az új kormányfőt megválasztó konstruktív bizalmatlansági indítványt.
Ezzel meghiúsulni látszott az elnökség eredeti terve, amely szerint csak egy jelöltet terjesztettek volna a kongresszus elé. Kovács László a frakcióülésről a választmány tanácskozására érkezve újságíróknak azzal indokolta az egyetlen jelöltről történő szavazást, hogy akkor nincs meg annak a veszélye, hogy akinek a támogatottja vereséget szenved, az hajlandóságot érezzen a nem gomb megnyomására a parlamenti szavazás során. Annak ellenére, hogy a frakció megszavazta azt is: kötelezettséget vállalnak arra, hogy a párt jelöltjét támogatni fogják. Aki nemmel voksol majd az Országgyűlésben a konstruktív bizalmatlansági indítványra, az „képletesen szólva” Orbán Viktorra szavaz – mondta Kovács.
Gyurcsány előretör
Az MSZP választmánya éjszakába nyúló ülésén ennek ellenére támogatta a többes jelöltést. A testület jelen lévő 136 tagja több mint ötven százalékának támogatását titkos szavazáson a háromból ketten szerezték meg: Kiss Péter 103, Gyurcsány Ferenc 99 voksot kapott, Veres János pedig 30 szavazattal kiesett a versenyből. (Itt is több jelöltre lehetett szavazni.) Az elnökség egyhangúlag jóváhagyta, hogy Kiss és Gyurcsány nevét terjesszék a szerdára összehívott kongresszus elé, hogy közülük válassza ki a testület az új miniszterelnök-jelöltet. Azonban az MSZP alapszabálya szerint a küldöttek egyharmadának támogatásával magán a kongreszszuson is jelöltté válhat valaki.
Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc tegnap egy rövid egyeztetés során találkozott. Úgy tudjuk, kölcsönösen arról biztosították egymást, hogy helyet adnak a másiknak a kormányukban, ha győznek.
Információink szerint Veres János jelölését Katona Béla frakcióvezető-helyettes vetette fel a képviselőcsoport ülésén. A frakcióülésen Gyurcsányt például Vitányi Iván, idősebb Gál Zoltán és Toller László támogatta, Kiss Pétert pedig többek között Horn Gyula. Szili Katalin nem foglalt állást; Hiller István a választmánynak jelentette be: nem kíván indulni a kormányfői posztért, ám itt is megerősítette, hogy októberben a pártelnöki székért majd igen. Úgy tudjuk, Kiss Péter ellen „szürkeségét” hangoztatva érveltek. Támogatói viszont azzal érveltek, hogy sokkal stabilabb személyiség. Gyurcsányról szólva ugyanis többen hangsúlyozták: a milliárdos nagyon nagy kockázatot jelent, úgy vélik ugyanis, hogy a „bankárkormányt” emlegető vádak személyének a megválasztásával nemhogy nem csökkennek, de még erősödnek is.
SZDSZ-es igen?
Úgy tudjuk, hogy az SZDSZ bizonyosan nem gördít majd akadályt a szocialisták majdani jelöltjének megválasztása elé, legyen az Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc. A lapunknak háttérben nyilatkozó szabad demokrata politikusok szavaiból az derült ki, hogy bár mindkét politikussal kapcsolatban vannak fenntartásaik, ám a mostani helyzetben elképzelhetetlen, hogy ne adják támogatásukat a végső jelöltnek. A kancelláriaminiszterrel öszszefüggésben attól tartanak, kormányfőként kevésbé várható tőle az SZDSZ által olyannyira szorgalmazott fordulat levezénylése, s ez a továbbiakban akár komolyabb kormányzati ütközéseket is előre vetíthet. Azt már inkább valószínűsítik, hogy miniszterelnökként Gyurcsány kész volna nagyobb horderejű változtatásokat is elindítani, ám vele kapcsolatban az SZDSZ azt vélelmezi, a korábbi üzletember múltjából kényes ügyek kerülhetnek még napvilágra, ami nem tesz majd jót a kabinet megítélésének.

Nem tudni, miről tárgyal a kormány. Nem tudtak tájékoztatást adni arra a kérdésünkre a kormányszóvivői irodán, hogy miről tárgyal e heti ülésén a kormány. Azt sem tudták megmondani, a kabinet ülésén részt vesz-e Medgyessy Péter miniszterelnök. Annyit sikerült megtudnunk: Medgyessy lemondta minden programját e hétre. Az utóbbi napokban több vezető politikus hangsúlyozta: a válság nem megy a kormányzás rovására.Kunczét jobban érdekli az olimpia. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szombaton Athénba utazott, hogy a helyszínen kövesse nyomon az olimpiai játékok eseményeit – erősítették meg lapunknak SZDSZ-es körökben. Úgy tudjuk, a politikus a javában tartó kormányválság, a miniszterelnökjelölt-keresés és a koalíciós tárgyalások ellenére több napig Görögországban marad. (T. G.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.