Indul az emelkedés?

Emelkedéssel zárta a kereskedést a hónap utolsó napján a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Elemzők szerint a piac határozottan a hossz irányát célozta meg, így a magyar tőzsdemutató két százalékkal szerdai értéke felett zárt. A szakértők által megjósolt irány alakult ki, a nemzetközi tőkepiacok emelkedése jótékonyan befolyásolta a BUX árfolyamát. A hazai index 110 pontos emelkedéssel nyitott, és előző szintje felett mozgott a kereskedés teljes hosszában. Tokióban 0,89 százalékot, Londonban 0,33 százalékot, Frankfurtban 0,43 százalékot emelkedtek az indexek.

2005. 03. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két százalékkal erősödve, 22,8 milliárd forintos forgalom mellett zárt a Budapesti Értéktőzsde indexe tegnap. Már nyitáskor 110 ponttal haladta meg szerdai értékét a BUX, a reggeli pluszt az indikátor a kereskedés legnagyobb részében megtartotta, majd zárásra az előnyét tovább növelte. A
17 107,63 ponton záró, 335,38 pontos emelkedést felmutató indexet a vezető részvények mellett néhány kisebb forgalmú papír is segítette. Az elemzők elmondták, a piac látszólag eldöntötte, hogy merre indul el, ezt igazolták a régiók tőzsdeindexeinek látványos javulása is. A kelet-közép-európai piacokra viszszaszivárognak a befektetők, látván, hogy érdemes befektetni, hiszen az elmúlt néhány hét alatt jelentős hasznot sikerült nagy biztonsággal realizálni.
A bizakodó befektetők főként a blue chipeket kedvelték, a legnagyobb kereslet az OTP-részvényekre volt. A banki papírok 9,11 milliárd forintos forgalom mellett 170 forinttal javultak, a Mol 325 forintot, a Matáv 0,67 százalékot, a Richter 2,72 százalékot erősödött. A Mol-részvényekre az ING a vártnál kedvezőbb iparági környezet miatt 18 ezer forintos célárat határozott meg. A 14 500 forintról
18 000 forintra emelt árfolyam nem volt meglepő, hiszen az olajipari társaság növekedési ütemében nem történt törés, sőt az újabb INA-privatizáció tovább növelheti a vállalat értékét. A kiskapitalizációjú részvények közül az Egis, a Synergon, az Agrimpex és a kárpótlási jegyek ára drágult. A kárpótlási jegyek árfolyamának növekedése mögött az állhatott, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a BÉT-en tett tegnapi látogatása alkalmával azt nyilatkozta, hogy rövidesen sort kell keríteni a jegyek bevonására, cseréjére. A bankközi devizapiacon csendes kereskedés zajlott, alig mozdultak az árfolyamok, a forint kismértékben gyengült, az euróval 247,10-247,30 forinton kereskedtek – írta az MTI–Eco.
A befektetői optimizmus nem csak Prágában, Bukarestben és Isztambulban volt nagy, hanem jelentős aktivitás jelentkezett Tokióban, Londonban és Frankfurtban is. A japán vállalatok pénzügyi évének utolsó napján, tegnap portfóliófeltöltések miatt 0,89 százalékkal erősödött a Nikkei 225 index.
Tegnap napközben a DAX fél százalékkal erősödött, a tengerentúli gyengülő nyitás viszont lefelé tolta a német piaci mutatót. A befektetők a vállalati hírekre összpontosítottak addig, amíg az USA-ban nem közölték, hogy növekedett a tengerentúli munkanélküli-segélyért folyamodók száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.