Csúcson a Mol ára

A tartósan pozitív, kedvező befektetői hangulat meglátszódott tegnap a pesti tőzsdei kereskedésen. Bár a BUX nyitáskor még gyengülést jelzett, de az üzleti nap nagyobbik részében meghatározó volt az erősödés iránya. Az index végül 189,34 ponttal erősödve, <br/>14 516,63 ponton zárt; a nap nyertese a Phylaxia lett 5,6 százalékos javulással. A vezető részvények közül csak a Matáv ára gyengült, a Mol kurzusa új történelmi csúcsra emelkedett. Erőteljes növekedési hullám keletkezett a nemzetközi parketteken is. Tokióban a Nikkei közel egy százalékkal javult, és az európai tőzsdéken sem volt csekély a megugrás. A befektetők a késő esti Greenspan-beszédre vártak, így a tengerentúlon is jól szerepeltek az indexek.

2005. 04. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány elemző várakozásával összhangban drágulással zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit jegyző index, a BUX. A nyitáskor még iránytalan és 12 ponttal előző értéke alatt kezdő indikátor egy nagyobb bebukást követve 189,34 pontot emelkedve zárt. A 27 milliárd forintos forgalom és a 17 583 pontos napi csúcsát is megjáró index jól jelezte, hogy a befektetők újból a piac emelkedésében érdekeltek. Tegnap csak a Matáv ára gyengült: a távközlési papírok 8 forinttal estek vissza, és 882 forinton kerültek a partvonalon túlra. A nap nyertese a Phylaxia lett 5,6 százalékos drágulással. A blue chipek sorából a Mol 1,91 százalékkal történelmi magasságokba emelkedett. Az olajipari cég részvényeinek emelkedéséhez nagyban hozzájárult a nyersolaj világpiaci árának drágulása. Szakértők jelezték, hogy az olajárak emelkedése mellett a társaság növekedési lehetőségei, valamint a még 11,8 százalékos állami pakett esetleges egy kézben értékesítése is hatott a Mol árfolyamára. Olyan hírek jelentek meg, hogy a Mol állami részét az orosz Gazprom kívánja megvenni: ez a spekulatív tényező csak rövid távon határozhatja meg az olajipari cég részvényeinek árát. Hosszú távon egy esetleges megerősítés sokat lendíthet a Mol árán.
A Richter 1090 forinttal, az OTP 14 forinttal javult. Az OTP tőzsdezárást követően közölte, hogy lezárult a Nova Banka még közkézen forgó részvényeire tett nyilvános ajánlattétel. A 2004. december 7-én aláírt szerződés értelmében az OTP Bank 236 millió euróért vásárolta meg a horvátországi Nova Banka dd 95,59 százalékos részvénycsomagját. A Horvát Nemzeti Bank 2005. február 9-én jóváhagyta az OTP Bank Nova Banka dd 93,63 százalékos részvénycsomagjára vonatkozó befolyásoló részesedésszerzését.
A horvát engedély kézhezvételét követően az OTP Bank 2005. február 23-án közzétette a Nova Banka kisrészvényeseinek tulajdonában lévő papírokra vonatkozó nyilvános ajánlatát. A rendelkezésre álló 30 nap alatt 147 kisrészvényes öszszesen 60 844 darab részvényt (a papírok 2,67 százalékát) helyezett letétbe a horvát központi értéktár elkülönített értékpapírszámláján. A nyilvános ajánlattétel révén az OTP Bank részesedése a Nova Bankában 93,63 százalékról 96,30 százalékra növekedett.
A kis forgalmú papírok sorából az Egis ára 60 forinttal, a Brau Union 600 forinttal, a Zalakerámia 235 forinttal gyengült. Változatlan áron zárt az FHB és az Antenna Hungária, erősödött a Rába és a BorsodChem kurzusa.
A bankközi devizapiacon már második napja alacsony forgalom mellett kereskedtek. Az euró a BÉT zárásakor 247,20-247,30 forinton állt, 5 fillérrel alacsonyabban a 247,25-247,35 forintos hétfői árfolyamnál. Délután a forint 12,43 százalékon állt a beavatkozási sáv erős oldalán – írta az MTI–Eco.
A nemzetközi piacokon is élénk kereskedés folyt. Tokióban a Nikkei 225 index 0,92 százalékkal erősödve zárt. A kereskedők azt nyilatkozták, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a szigetországban jegyzett technológiai és
gépipari papírok iránt. Komoly javulással indultak és jelentős pluszt mutattak fel tegnap az európai indexek is. A befektetők az olaj árának drágulására és a Federal Reserve elnöke, Alan Greenspan késő esti beszédére összpontosítottak. A tengerentúlon a Pfizer gyógyszergyártó profitfigyelmeztetése nem okozott nagyobb zuhanást, azt elemzők azt nyilatkozták, hogy várhatóan később gyűrűzik be a negatív eredményjóslat. A Pfizer közleménye tudatta a befektetőkkel, hogy a tavalyi 2,12 dolláros részvényenkénti adózott nyereséggel szemben erre az évre csupán 2,00 dolláros várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.