Gyengült a forint

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető európai és ázsiai tőzsdék, s e gyengülés hatással volt a magyar piacra is, ahol a BUX már nyitáskor mélyrepülésbe fogott. A napközben zuhanó, majd a zárásra korrigálni próbáló indexre nyomást gyakorolt a vezető részvények körében jelentkező eladói nyomás. A blue chipek sorából egyedül a Richter erősödött, a nap nyertese a 4,05 százalékkal dráguló Phylaxia lett. A Matáv azért nem tudott erősödni, mert a Standard and Poor’s közölte, hogy vége a távközlési szektor adósságfelminősítési trendjének. A tengerentúlon emelkedéssel nyitottak a börzék, de az optimizmus nem tartott sokáig.

2005. 04. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint fél százalékkal értékelődött le tegnap a BUX index azt követve, hogy a hazai piacon a befektetők a vezető részvények többségét nem preferálták. Az eladói nyomás alól kivételt képezett a Richter, amely 150 forintos megugrással zárta a napot. A BUX 27 ponttal nyitott előző zárószintje alatt, majd két hosszan tartó lépcsőben – napi minimumáig – 17 256 pontig zuhant. A délutáni korrekciós próbálkozás nem volt túl sikeres, így a hazai tőzsdemutató 107,91 ponttal csökkenve 17 372,57 ponton fejezte be a kereskedést. A forgalmi indikátor 9,1 milliárd forintot jelzett, ami igen alacsony, tekintve a korábbi napokban elért tízmilliárd forint feletti volument.
A gyengülő blue chipek közül a Mol ára csökkent a legjobban, 1,41 százalékkal. A Mol gyengülése mögött egyértelműen még mindig a profitrealizálás áll, de vannak olyan hiedelmek is, hogy az állami részvénycsomag eladása körüli pletykák miatt gyengült az olajpapírok árfolyama.
Az OTP 38 forinttal, a Matáv három forinttal gyengült. A távközlési papírokra negatívan hatott az a bejelentés, hogy a Standard and Poor’s (S&P) szerint véget ért az európai távközlési szektor befektetési besorolású cégeinek két és fél éve tartó adósminőségi javulása. A felminősítések utolsó nagy mozzanata jó eséllyel a France Télécom, valamint a Deutsche Telekom – és vele a Matáv – idei első negyedévi felminősítése volt – áll a Standard and Poor’s Londonban kiadott negyedéves szektorjelentésében. A világ legnagyobb hitelminősítője szerint hónapok óta először ismét meghaladja a szektor besorolással ellátott vállalatai között a negatív kilátású, illetve ennek megelőző mozzanataként figyelőlistára helyezett adósi osztályzatok száma a pozitív kilátásúakét. A S&P március 3-án emelte vissza befektetői szintre a Deutsche Telekomot, s vele együtt a német szolgáltató magyarországi stratégiai befektetését, a Matávot egyaránt „A mínusz”-ra a spekulatív elemeket is tartalmazó közepes befektetői „BBB plusz”-ról.
A kis forgalmú papírok is változatos árakat mutattak, a nap nyertese a Phylaxia lett 4,05 százalékos drágulásával. A Zwack kereken tíz százalékkal, a TVK 0,19 százalékkal, a Rába 0,68 százalékkal javult. Meglepetésre a BUX-ot követte mozgásában a 300 forinttal gyengülő FHB és a 25 forinttal lassuló BorsodChem. A forint kurzusa a bankközi devizapiacon napközben gyengült, az eurót 246,75–246,85 forinton jegyezték, ami 60 filléres erősödésnek felel meg.
A legnagyobb ázsiai tőzsdén tovább folytatódott a gyengülési irány, a Nikkei 225 index 0,64 százalékkal csökkent. Lefelé mozogtak az európai piaci mutatók is, az elemzők megjósolták, hogy a fogyasztói bizalom csökkenése a befektetők kedvét fogja szegni. Emelkedéssel nyitottak viszont a tengerentúli börzék, de a növekedés nem tartott sokáig, a második órában már javában fél százalék körüli árfolyamveszteséget könyvelhetett el a Nasdaq és a Dow Jones.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.