Hétvége előtti javulás

Megfordult a tőzsde árfolyammozgásának iránya, de elemzők szerint a tegnapi emelkedés csupán korrekció volt. A BUX a reggeli nyitástól kezdődően erősödött, s végül 16 621,26 ponton zárt. A nap nyertese az OTP lett 3,8 százalékos drágulásával. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben napközben 250 forint közelébe gyengült. A magas forgalomban javuló indexre kedvezően hatott az európai és a vezető ázsiai árfolyammutatók javuló trendje is. A tokiói Nikkei 225 indikátor 0,56 százalékkal, az FTSE 0,68 százalékkal, a DAX 0,64 százalékkal gyarapodott.

2005. 04. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedésnek indult a pesti tőzsde, ezt az elemzők néhány napja már megjósolták, sőt azt is megírták, hogy a BUX gyengülése 16 500 pont közelében állhat meg. A korábbi napok jelentős áresését követve tegnap a magyar tőzsdemutató korrekcióval zárt, az index a reggeli 118 pontos pluszt zárásra 239,34 pontra növelte, így 16 621,26 ponton került a partvonalon kívülre. A magas, 22,98 milliárd forintos forgalom mellett a vezető részvények árfolyamai jelentősen növekedtek. A nap nyertese a 10,95 milliárd forintos volument felmutató OTP lett. A banki papírok árában részben azért következett be 3,85 százalékos drágulás, mert a Morgan Stanley elemzői okafogyottnak tartották az OTP kurzusának drasztikus esését.
Az OTP részvényei mellett az egész banki szektorra jótékony hatást gyakorolt a korrekció, az FHB 390 forinttal, az Inter-Európa Bank 54 forinttal értékelődött fel. A tegnap tartott FHB-közgyűlésen a részvényesek megszavazták a 200 forintos osztalékot. A részvényesi találkozón döntés született arról is, hogy a banki papírok névértékét megtizedelik, így a jövőben egy 1000 forint névértékű FHB-részvényt tíz 100 forintosra cserélnek. Az alaptőkét nem változtatja meg a tizedelés, viszont a részvények darabszáma a tízszeresére növekszik. A dematerializáltság következtében technikai tennivalójuk nem lesz a részvényeseknek, csupán az FHB-tól kapnak értesítést a tízszeresére emelkedő részvények mennyiségéről. A többi vezető részvény is jól teljesített, a Matáv két forinttal, a Richter 95 forinttal, a Mol 100 forinttal drágult. A kis kapitalizációjú részvények sorából az Egis erősödött a legjobban, a gyógyszergyártó kurzusa 300 forinttal 15 500 forintra nőtt.
A bankközi devizapiacon a forint gyengült az euróval szemben, napközben a magyar fizetőeszköz megjárta a 250 forintos határt is, a BÉT kereskedésének végén az eurót 249,65–249,85 forinton jegyezték.
A nemzetközi értékpapírpiacokon is emelkedő trend alakult ki, a Nikkei 225 index felfelé ívelve 65 pontos emelkedésével áttörte a 11 ezer pontos határt. Hasonlóan drágultak az európai indexek is, a DAX 0,64 százalékkal, az FTSE 0,68 százalékkal erősödve zárt. Nem követte az öreg kontinens árfolyammutatóit a Wall Street, a Nasdaqot a Kodak eredményei gyengítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.