További esés várható

Már nyitás előtt azt jelezték a tőzsdei üzletkötők, hogy a gyengülési trend nem állt meg, sőt most indulhat be leginkább. A kedvezőtlen fogyasztói bizalmi mutatók és a várakozások szerint gyengécske negyedéves vállalati eredmények hatására a tőkepiacokon komolyabb eróziós hullám indult tegnap. Nemcsak az ázsiai, hanem az európai és a tengerentúli parkettek is meredek zuhanást mutattak a hét utolsó kereskedési napján. Pesten a BUX 145,22 ponttal nyitott előző szintje alatt, és még a délelőtt napi mélypontjára zuhant. Az index egyben lefelé átlépte a 17 ezer pontos határt.

2005. 04. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem okozott nagy meglepetést a tegnapi pesti tőzsdei kereskedés. A BUX 17 227,35 ponton, 145,22 pontot gyengülve (ez volt egyben a csúcs is tegnap) nyitott, és folyamatosan gyengült, még a délelőtt elérte napi mélypontját, mely 16 968,73 pont volt. A délután enyhe korrekcióval telt el, de olyan erősre nem sikeredett a javulás, hogy az index pluszban zárhasson. A kereskedés végét jelző gongszó a BUX indexet 17 128,47 ponton küldte a partvonalon túlra, ez 244,10 pontos, azaz 1,41 százalékos gyengülésnek felelt meg. A kereskedés elején jelzett tőzsdei irányra vonatkozó várakozások helytállók voltak, a forgalmi mutatóra tett alacsony jelző azonban nem jött be. A tegnapi üzletmenet során 27,24 milliárd forintnyi adásvétel született, csak a Mol-papírokra 15 milliárd forint feletti tranzakciót jegyeztek fel. A Molra még az a hír sem hatott, miszerint Izet Zigic boszniai energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy az Energopetrol megvásárlására a három érvényes pályázó közül az INA–Mol horvát–magyar kettős tűnik leginkább esélyesnek. Az INA–Mol teljes egészében kész átvenni az Energopetrol adósságát.
Az elemzők elmondták, hogy amíg kis forgalom mellett csökkentek az árfolyamok, addig nem lehetett komoly erózióról beszélni, de a tegnapi kereskedés már másról szólt. A magas forgalom és a jellemzően eladói trend azt feltételezi, hogy a következő napokban a befektetők még mindig a jelentős profitrealizálás mellett dönthetnek.
A vezető részvények a Richter kivételével gyengültek. A gyógyszergyártó sokáig nem döntötte el, hogy melyik „pályát” választja. Végül 150 forinttal drágult, és szinte az egyetlen olyan részvény volt, mely nagyobb forgalmi mutató mellett erősödött. A Mol ára 75, a Matávé 9 forinttal lett olcsóbb. A nap egyik vesztese az OTP volt, 3,27 százalékos beesésével. A kisforgalmú papírok közül drágult a Rába, a Globus és a kárpótlási jegy, csökkenéssel zárt az FHB, az Egis, valamint a BorsodChem.
Meglepetésre a bankközi devizapiacon a forint tovább gyengült az euróval szemben. Az uniós fizetőeszközt 247,45–247,55 forinton jegyezték, ami 0,70 forinttal magasabb a csütörtöki árnál. Napközben igen élénk volt a forgalom. A spekulánsok újabb kamatcsökkentésre aspiráltak, amit várhatóan hétfőn jelent majd be a magyar jegybank. A részvények eladása és az euró erősödése azt mutatta, hogy a befektetők átcsoportosítanak. A régió pénz- és tőkepiacain hasonló trend alakult ki, mint a budapestin. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a külpiaci hatások érvényesültek tegnap a devizapiacon, mások viszont ellenkezőleg, a már említett átcsoportosítás mellett voksoltak.
Akár így, akár úgy, a nemzetközi tőkepiacok is jelentős gyengüléssel zártak. A tokiói Nikkei 1,66, a frankfurti DAX 2,04, a londoni FTSE 1,09 százalékot zuhant. A tengerentúlon is jelentős áresés következett be a fogyasztói bizalmi mutató csökkenése és a vállalati eredmények miatt. Néhány kedvező hír is megjelent, de azok nem hatottak túlságosan a Wall Streetre. A General Electric közölte, hogy 25 százalékkal nőtt az első negyedéves profitja. A General Motors árára a Prudential befektetési tanácsadó felminősítése hatott. A legnagyobb döbbenetet a Big Blue (IBM) okozta azzal, hogy még a csütörtöki kereskedést követve jelezte: negyedéves eredménye alulmúlta az előzetes várakozásokat.
Piaci szakértők szerint a nyersolaj árának csökkenése, a vállalati eredmények pesszimista megítélése és a fogyasztói bizalom csökkenése a következő napokban is gyengülést okozhat New Yorkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.