Csak a Mol drágult

Magas forgalom mellett jelentős árfolyamcsökkenést produkált a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényeit jegyző index, a BUX. Az emelkedéssel nyitó indikátor az első negyedóra elteltével átesett hétfői határvonalán, és végül 149,2 ponttal csökkenve zárta a kereskedést. A nemzetközi trendekkel együtt haladt a BUX, a vezető európai indikátorok kivétel nélkül gyengültek. A vezető részvények közül csak a Mol ára tudott erősödni.

2005. 05. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eladói nyomás nehezedett a BUX-ra tegnap, a magyar tőzsdei indikátor már nyitás után gyengülni kezdett, és a lassulás tartós maradt a kereskedés teljes hosz-szában. Az index végül 16 331,9 ponton zárt, 149,2 ponttal előző szintje alatt. Az indexre negatív hatással voltak a nemzetközi tőkepiaci indikátorok, Nyugat-Európában és a tengerentúlon javában dúlt a pesszimizmus. A pesti parketten 20,32 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek, a magas forgalom és a csökkenő árak azt jelezték, hogy a befektetők a gyorsjelentési szezon elején nem túl optimisták. Annyira depressziósak voltak a befektetők tegnap, hogy már olyan pletykát is kitaláltak, hogy az OTP negyedéves eredménye az elemzői várakozásokat alul fogja teljesíteni. Ennek hatására az OTP árfolyama 140 forinttal esett viszsza. A portfolio.hu elemzői szerint a pénzintézet 40,9 milliárd forintos nettó negyedéves eredményt publikálhat.
Lefelé mozgott még és 550 forinttal zuhant az FHB is, mivel a Moody’s hitelminősítő a közelgő privatizáció miatt leminősítési listára vette. A hitelminősítő felülvizsgálatát azzal indokolta, hogy a magánosítás előtt nem ismert az új tulajdonosi struktúra, ami bizonytalanná teszi a bank stratégiájának kivitelezhetőségét. A magyar kormány korábban jelezte, hogy a privatizációt olyan struktúrában képzeli megvalósítani, amely a bank szuverenitását megtartja, a társaság hosszú távú stratégiáját nem veszélyezteti.
A piacon egyedül a Mol tudott növekedéssel zárni, a dráguló nyersolajár és a várható kedvező eredmények segítették az olajipari társaság árának növekedését.
A forint a bankközi devizapiacon jelentősen gyengült, az eurót napközben 251,40 forinton is jegyezték, ami 90 fillérrel volt magasabb hétfői áránál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.