Karcsúsít az IBM

A nemzetközi tőkepiaci irányokat követve a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX emelkedéssel zárt. Reggel ugyan erőteljesen növekedett a BUX, ám délután megtorpant és előző értéke közelébe zuhant be az index. A kereskedés végére a magyar tőzsdemutató 16 536,61 pontra ugrott, ami 0,74 százalékos javulásnak felelt meg. A bankközi devizapiacon tovább erősödött a forint. Emelkedést indukáltak a javuló amerikai árfolyamok a nagy európai tőzsdéken, pedig a tengerentúlon az IBM karcsúsítási tervét nem fogadták kitörő örömmel a befektetők.

2005. 05. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetés nélkül, emelkedéssel zárult a tegnapi tőkepiaci kereskedés, mivel a befektetők a nemzetközi események mellett a gyorsjelentési időszakra is koncentráltak. A vállalati eredmények publikálása előtt a befektetők optimisták voltak, így a BUX már a nap elején jelentős emelkedést produkált. A delet követve viszont a piac vételi oldala kiürült, aminek az lett a következménye, hogy az index át-át bukott az előző zárószintjét jelző határvonalon. A délutáni iránytalanságot a csökkenésre spekulálók kényszervásárlásai oldották fel, így a BUX elől elhárult a növekedési akadály. Záráskor a tőzsdei indikátor 16 536,31 ponton állapodott meg, amely 122,07 pontos plusznak felelt meg. A forgalom 14,54 milliárd forintra csökkent, amelyből 5,25 milliárdot a 108 forinttal dráguló OTP-re kötöttek. A mai napon gyorsjelentő Richter 95 forinttal értékelődött fel, a Mol 100 forintot erősödött. A Richter növekedésével párhuzamosan az Egis ára is javult, amiről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a befektetők kedvező negyedéves adatra számítanak a legnagyobb magyar gyógyszergyártótól.
A tegnapi napon forgott utoljára osztalékszelvény nélkül az Antenna Hungária (AH) részvénye, a műsorszóró papírjai ennek ellenére 50 forinttal erősödtek. Az AH 460 forint osztalékot fizet a tavalyi évi nyeresége után, szakértők szerint a közelgő privatizáció következtében a társaság részvényei nem biztos, hogy a következő napokban bezuhannak, mint ahogyan az ilyen esetekben szokás.
Az FHB-t a várakozásoknál jobb eredmény segítette, a pénzintézet árfolyamára hatott a Concorde Értékpapír felminősítő döntése is. Az FHB papírjainak célárát a befektetési tanácsadó 13 ezerről 14 ezer forintra emelte.
A kiskapitalizációjú részvények sorából a Pannonplast 5 forinttal drágult azt követve, hogy az idei év első negyedévi vesztesége a bázisidőszaki 405 millióról 86 millió forintra csökkent. A bankközi devizapiacon a forint erősödése tovább folytatódott az eurót 248,80-248,90 forint közelében jegyezték, ami 1,00-1,50 forintos javulásnak felelt meg.
Növekedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető európai indexek is, a német és a brit piacokra a tengerentúli árfolyam-emelkedések hatottak, de néhány értékesítési adat is kedvező irányba tolta az indexeket. Ilyen volt a német járműgyártók szövetségének (VDA) jelentése is, amelyből kiderült, hogy a németországi újautó-eladások 4 százalékkal nőttek a múlt hónapban a tavaly áprilisihoz képest.
A tengerentúlon a változatos hírek vegyes árfolyammozgásokat okoztak, az IBM karcsúsítási terve nem sok befektetőnek tetszett. A legnagyobb amerikai számítógépgyártó közölte, hogy elsősorban európai munkahelyeiből 10-13 ezret szüntet meg, ami a teljes alkalmazotti állománya mintegy 4 százalékát jelenti. Elsősorban azért Európában épít le, mert az ottani üzleti eredményei hagynak kívánnivalókat maguk után – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.