Korrigált a Synergon

Nyitáskor még úgy nézett ki, hogy a magyar tőzsdemutató nem követi a nemzetközi trendeket, s a nap teljes hosszában emelkedhet. A reggeli javulást viszont az első óra elteltével csökkenés követte, a gyengülés alól a BUX nem tudta kivonni magát, így előző értéke körében mozgott a nap folyamán, s záráskor az index 89,43 ponttal állt pénteki szintje alatt. A vezető részvények kivétel nélkül gyengültek, a nap nyertesei a Synergon papírjai lettek. Lefelé mozogtak az európai, az ázsiai és az amerikai árfolyammutatók is.

2005. 05. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együtt haladva a nagy nemzetközi értékpapír-piaci mutatókkal, a BUX 89,43 ponttal zárt előző szintje alatt. A mérsékelt csökkenés alacsony forgalommal párosult, amiről elemzők azt nyilatkozták, hogy a befektetők határozatlansága a néha-néha feltörő pesszimizmust erősítette. A 7,47 milliárd forintos forgalomból a legnagyobb részt a 45 forinttal gyengülő Molra kötötték. Az olajipari részvények ára 2,95 milliárd forintos forgalom mellett csökkent. A többi blue chip kurzusa is lefelé mozgott, a Richter 100 forinttal, a Magyar Telekom 10 forinttal, az OTP 30 forinttal lett olcsóbb.
A legtöbb kis forgalmú papír is a gyengülő trendet követte, ez alól az Antenna Hungária, a Rába, a NABI és a Brau Union volt kivétel. A Rába esetében a befektetők örömmel vették tudomásul, hogy a gépipari társaság vezérigazgatója újabb három évre kapott megbízást. Ez azt jelenti, hogy az eddig követett stratégia – ami bevált – tovább tartható fenn. A nap nyertese a Synergon lett 6,5 százalékos emelkedésével, amiről a szakértők azt nyilatkozták, hogy az informatikai cégnek már ideje volt korrigálnia. Fundamentálisan semmi nem alapozta meg, hogy a Synergon akkorát essen, amekkorát a napokban zuhant. Befektetők azzal indokolták az eladási nyomást, hogy a társaság legnagyobb partnere, a Cisco Systems felmondta szerződését.
A csökkenő papírok irányvonalával együtt haladt az Egis és az FHB is. A portfolio.hu elemzői az Egistől üzemi szinten 30 százalékos, nettóprofit-szinten 35 százalékos növekedést várnak a cég gyorsjelentésében. A jelentős profitdinamika mellett is a negyedév fő tanulsága az lehet, hogy az előző negyedév drámai profitugrásához viszonyítva a társaság visszatér egy normalizált profitpályához – írta a portfiolio.hu.
Gyengüléssel zárt a Nikkei, a DAX és az FTSE is, a legnagyobb ázsiai index, a Nikkei 225 mutató 0,19 százalékkal 11 171,32 pontra zuhant. A német piacon a DAX 0,55 százalékkal gyengült, amit részben a Deutsche Post nem túl sikeres első negyedévi adata okozott.

Ajánlatot kérnek. Bosznia arra szólította fel az osztrák OMV-t és a magyar Mol Rt., illetve a horvát INA alkotta konzorciumot, hogy tegyenek közös ajánlatot a bosnyák Energopetrol megvásárlására – ezt az ország bosnyák–horvát felének miniszterelnöke, Ahmet Hadzipasic közölte a Reutersszel. Az Energopetrol 67 százalékának felvásárlására ajánlatot tevő cégek közül a Mol–INA ajánlatát tekintette a tendert kiíró privatizációs bizottság a legjobbnak, az OMV-t és a bosnyák Euroinzenjeringt megelőzően. A bosnyák fél azonban attól tart, hogy ha a Mol–INA kettős privatizálja az Energopetrolt, ez esetben olyan monopólium jönne létre, amelyben az INA-ban többségi tulajdonnal rendelkező horvát kormány jutna erős szerephez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.