Harcra szólított Orbán Viktor

Harcolni fogok, és harcoljatok ti is! – buzdított Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a Szövetség tegnap délutáni, a budai Várban tartott kampánygyűlésén több tízezres hallgatóság előtt. Miután köszönetet mondott azoknak, akik a választások első fordulójában a Fideszt támogatták, valamint azoknak, akik önkéntesként segítették a Fidesz kampányát, kijelentette: el kell elérni, hogy két hét múlva együtt szavazzanak a kormányváltásra azok, „akik a rendszerváltozáskor a demokratikus ellenzéket támogatták, azok, akik most az MDF-re szavaztak, akik kereszténydemokrata meggyőződésűek”. Hozzátette: meg kell mozdítani a vidéket, a gazdákat és a fiatalokat, az első szavazókat is.

Tábori Gabriella
2006. 04. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utalva arra, hogy az MSZP és az SZDSZ már megállapodott a második választási fordulóról, kijelentette: csak akkor győzhet a mostani kormányoldal, ha a nemzeti oldalon nem születik megegyezés. – Az ajtó nyitva áll, azok fognak belépni, akik egyesítik erejüket – jegyezte meg. Majd így folytatta: – Ha megállapodunk, mi fogunk győzni, éppúgy, mint 1998-ban, mert jóval több mandátumot szerezhetünk a második fordulóban, mint az ellenfelek.
Egyértelművé tette, hogy a Fidesz készen áll az egyezségre, „felülemelkednek minden önös, hiúsági, egyéni és pártszemponton”. Orbán szerint a múlt, a jelen és a jövő egyaránt amellett szól, hogy meg kell állapodni a nemzeti oldalon. Érvként hozta fel a rendszerváltozás közös múltját, azt, hogy most az ország polgárai komoly bajban vannak az államadósság, a növekvő munkanélküliség és a küszöbönálló megszorító csomag miatt, s végül azt mondta, a jövőnk, a gyermekeink miatt is szükséges a megegyezés.
Az MDF-fel való összefogásnak szerinte megvannak az alapjai; itt említette a közös kormányzást, a rendszerváltozásért folytatott küzdelmet s azt, hogy közösek a kereszténydemokrata értékek, illetve a jövőre szóló törekvések a vidék védelmét, a magyar vállalkozók támogatását, a határon túli magyarok ügyét illetően. Végül megjegyezte: mindketten „gátat akarnak vetni a kíméletlenségnek, az arroganciának és a korlátlan hatalomvágynak”.
*
– A helyzet úgy áll, hogy nekünk nincs hová visszavonulnunk. Ha nem állunk ki minden mellett, amiben hiszünk, akkor Magyarország az ő játékszerükké fog válni. Ezt nem engedjük – hangoztatta Orbán Viktor. Úgy vélte: az előttünk álló próbatétel arra jó, hogy „megmérje az életünk és az elszánásunk mélységét, előhozza belőlünk, ami bennünk van, ha erő, az erőt, ha hit, a hitet, ha kishitűség és csüggedés, akkor azt.”
– Mi nem vagyunk, nem lehetünk a meghátrálás emberei. Én sem leszek az. Maradok, fent vagy lent, mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Ez a nemzet, ez az ország a mi hazánk, meg kell tennünk érte mindent, ami tőlünk telik. Engem mindig meg fogtok találni, sikerben, bajban, örömben és munkában. Harcolni fogok, és harcoljatok ti is! – buzdított Orbán Viktor, aki a „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” felkiáltással zárta a többször tapssal megszakított beszédét.
– Ha nem vagyunk képesek összefogni, mert a hiúságunk erősebb, mint a közös ügy, akkor történelmi vétket követünk el – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Dávid Ibolyáról és az MDF-ről szólva hangsúlyozta: ha nem fog össze a nemzeti oldal, akkor vétkezik. Az 1994-es és a 2002-es eseményekre utalva emlékeztetett, hogy a jobboldal kétszer veszítette el a választást, mert nem volt képes az összefogásra.
– Itt vagyunk most harmadjára. Tanuljunk az eltelt időből – kérte. – Vannak olyan pillanatok – emelte ki –, amikor a személyes hiúságot, a személyes becsvágyat, a karriert háttérbe kell szorítania a közös ügynek, a haza sorsának.
Martonyi János, a polgári kormány egykori külügyminisztere arról beszélt, hogy az ország sorsforduló elé érkezett. Szerinte az a kérdés, hogy él-e még bennünk az ’56-os forradalom szelleme, emlékszünk-e még a rendszerváltás lelkesedésére, és él-e még bennünk Antall József emléke. Mint mondta, ha ezekre igen a válasz, akkor világossá kell tennünk, milyen Magyarországot akarunk, olyat-e, ahol az agresszív durvaság, a kíméletlenség hangneme a meghatározó, ahol a valóság elhallgatása, meghamisítása a jellemző, ahol mindent elönt a politikai korrupció. – Mi nem ilyen országot akarunk – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: dönteni kell, az ország sorsa a tét, s itt a valós, vagy vélt sérelmeknek nem lehet szerepe. Majd hozzátette, mindenkinek szembesülnie kell saját lelkiismeretével. A rendezvényen felszólalt Áder János, Varga Mihály és Kósa Lajos is. Ők már az első fordulóban országgyűlési mandátumot szereztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.