időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Visszafogott kampányzárás

Török László
2006.04.06. 23:00

A szerdaihoz képest egy megszelídült Gyurcsány Ferenc (MSZP) vitázott tegnap a parlamenti pártok kormányfőjelöltjeivel. Orbán Viktor (Fidesz) ismét a munkahelyteremtés szükségességét hangsúlyozta, és kiállt a Budapest-fejlesztési minisztérium terve mellett. Dávid Ibolya (MDF) vörösbe öltözött, és a korrupció elleni harcra szólított. Kuncze Gábor (SZDSZ), csakúgy, mint négy éve, most is az egészségügy rendbetételét tartotta a legfontosabb feladatnak.

Hazánk egyetlen esélye a munka – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az eltelt négy év sikertelen volt a tekintetben, hogy az ígért 400 ezer új munkahely helyett ma 450 ezer embernek nincs biztos kenyérkeresete. A helyzet megoldására kormányra kerülése esetén a Fidesz radikális mértékben, 29 százalékról 19 százalékra csökkentené a társadalombiztosítási járulékot, elősegítené a gyermekszülés után a munkába visszatérő nők részmunkaidős foglalkoztatását, külön figyelemmel lenne a romák elhelyezkedésének támogatására, illetve visszaállítaná azt a szabályozást, amelynek e ciklusban való módosításával több mint tízezer fogyatékkal élő veszítette el munkáját. Kuncze Gábor szerint ezek „érdekes és szép eszközök”, ám az SZDSZ elnöke amellett állt ki, hogy az államnak nem szabad beavatkoznia a gazdaság folyamataiba, csupán a kereteket kell megteremtenie a gazdaság fejlődéséhez, ami aztán majd munkahelyeket hoz létre. Úgy vélte, a megoldás kulcsa a hosszú távú, kiszámítható viszonyok megteremtése a vállalkozók számára, illetve a versenyképes tudás. Gyurcsány Ferenc, az MSZP kormányfőjelöltje e témában is a Fidesz és az SZDSZ álláspontja között határozta meg saját álláspontját.
*
Gyurcsány a munkahelyteremtés szempontjából a piac, a jó közlekedés, a szakképzés és a kiszámítható államműködés fontosságát hangsúlyozta. Dávid Ibolya, az MDF miniszterelnök-jelöltje azon a véleményen van, hogy a vállalkozások számára biztosított kedvezményes, normatív hitelkeret és az adórendszer rendbetétele hozhat javulást. A politikus kétkedő megjegyzésére reagálva Orbán megismételte, hogy igenis reális ígéret a 100 ezer forintos minimálbér, négy év alatt bevezethető.
A több-biztosítós egészségügyi modell mellett érvelt Kuncze, mondván, ez biztosíthatja a gyökeres változást a szolgáltatás színvonalában és szüntetheti meg a hálapénzt. Csatlakozva Kunczéhoz, Gyurcsány Ferenc is cáfolta, hogy a kormánypártok javasolta rendszerben például egy mandulaműtét 300 ezer forintba kerülne a beteg számára. Az MSZP szerint érdemi átalakítás kell az egészségügyben – magyarázta Gyurcsány –, az SZDSZ-szel abban van vitájuk, hogy szerintük az egészségügyet nemzeti kockázatközösségben kell tartani, különben szegények és gazdagok biztosítója jön létre. Az egészségügy orvosok és betegek számára legmegalázóbb szegmense a hálapénz intézménye – vélekedett Dávid Ibolya, aki szakértőkre hivatkozva az orvosok keresetének négyszeresére növeléséhez, az ápolónők keresetének háromszoros emeléséhez ajánlott támogatást. Orbán Viktor a kormányfő „kirohanásait” bírálva nehezményezte, hogy Gyurcsány Ferenc korrektségből és tisztességből is igyekszik kioktatni vitapartnereit. Szerinte a miniszterelnök néha nem ura a saját szavainak. Úgy vélte, a fizetős egészségügy sem járható út, hiszen amikor a Horn-kormány fizetőssé tette a fogtömést, az emberek jelentős része a drasztikusabb foghúzás mellett döntött. – Mindenki tudja, aki néhány ciklust eltöltött a parlamentben, hogy az egészségügy átalakításához pénz kell – jelentette ki. Orbán Viktor bírálta a kormánypártokat, amiért az elmúlt négy évben nem tették meg az általuk is szükségesnek tartott lépéseket.
Dávid Ibolya szerint évente 100 milliárd forint tűnik el a költségvetésből korrupciós csatornákon. A politikus egy új szervezetre, a Tiszta Kezek Hivatalára tett javaslatot. Orbán Viktor támogatásáról biztosította a kisebbik ellenzéki pártot, hiszen annak elnöke a polgári kormány igazságügy-minisztereként is elkötelezett híve volt a korrupció elleni harcnak. A Fidesz elnöke a Nemzeti Tankönyvkiadó és a reptér privatizációja kapcsán felmerült
visszásságokra hívta fel a figyelmet. Kuncze Gábor kisebb állammal, a közigazgatás decentralizálásával és a párt- és kampányfinanszírozást ellenőrző rendkívül szigorú törvényekkel lépne fel a jelenség ellen. Gyurcsány közös programot javasolt, megjegyezve, hogy a hivatalok létesítésével nem ért egyet. Szerinte az előző ciklus APEH Bűnügyi Igazgatósága és Keller László közpénzügyi államtitkársága sem tudott felmutatni eredményt. Keller működésének hiábavalóságával Orbán Viktor is egyetértett, úgy vélte, 135 millió forintot dobtak ki a szocialista politikus hivatalára.
A miniszterelnök „bátor, lendületes” lépésekkel a gyógyszeripar, a bioenergia, az informatika és az autógyártás területét fejlesztve hozná létre a régió legversenyképesebb üzemeit. Élénk vita alakult ki a résztvevők között a Budapest-fejlesztési minisztériumról. Orbán Viktor határozottan kiállt a Fidesz által tervezett új tárca mellett. Azzal érvelt, hogy Budapest és vonzáskörzete 3-3,5 millió embert jelent, ugyanakkor a mindenkori kormányzat éjjel-nappal harcban áll a fővárossal. Gyurcsány Ferenc „borzasztó ötletnek” nevezte az új minisztériumot, amelynek szerinte lenne kőbányai és svábhegyi államtitkára. Állította, kormányának nincs rossz viszonya Budapesttel, amit az is jelez, hogy két hete megállapodást kötöttek egymással. Úgy vélte: nem kell például leállítani a négyes metró építését. Kuncze Gábor szerint az Orbán-kormány „megfojtotta Budapestet”. Orbán viszonválaszában úgy érvelt: más a statisztika és más a valóság. Gyurcsány Ferenc szerint Budapest is jól áll, persze a statisztikai számokra épült papírgazdaságban minden rendben van. Lehet, hogy megállapodást kötött egymással a kormány és a főváros, de Budapesten sem megállni, sem haladni nem lehet jelen pillanatban.
A fejleszésekről szólva Dávid Ibolya élesen kritizálta a kormányt. Gyurcsány szerinte csak ábrándozik a lottóötös elköltése kapcsán, pedig még a szelvény megvételére sincs pénzünk. Szerinte ha nem tesszük rendbe a költségvetést, akkor nem tudjuk majd lehívni az európai uniós fejlesztési pénzeket sem.
A négy téma megvitatását követő zárszóban Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz szolidáris államot kíván teremteni, mert ma az emberek az államra nem számíthatnak. Azokra is számítanak, akik elütik a kinyújtott kezüket. Kuncze Gábor azt emelte ki, hogy a liberálisokon múlik a választás. Gyurcsány Ferenc szerint nincs ok kormányváltásra. Dávid Ibolya szerint a voksolás tétje az, hogy lesz-e erős konzervatív párt, mert ők meg kívánják védeni a középosztályt.
vezércikk a 7. oldalon >

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.