időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Hiányos védelem?

Urbán Péter
2008.02.23. 23:00

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden úgy nyilatkozott, az előírás szerint minden járőrautóban van golyóálló mellény, ezzel szemben az ország több megyéjének rendőrei a védőfelszerelés hiányára panaszkodnak. Mivel sok ilyen eszköz szavatossága lejárt, azokat be kellett vonni, így sok őrsön nem maradt golyóálló mellény. Az elmúlt időszakban hárommilliárd forintnál is többet költöttek tömegoszlató eszközök beszerzésére, ellenben golyóálló mellények nagy tömegű beszerzését nem tervezik.

Az elmúlt évben a rendőrség milliárdokat költött könnygázgránátra és vízágyúkra. Sok rendőrőrsnek azonban nemhogy rossz minőségű, lejárt szavatosságú, hanem semmilyen golyóálló mellénye nincsen – közölte lapunkkal egy neve elhallgatását kérő rendőr. Elmondta, az esztergomi rendőrgyilkosság után ugyan kaptak védőfelszerelést, ez azonban korántsem megfelelő minőségű. Mivel túl nagy, nem méretre szabott, a mozgást jelentősen korlátozó úgynevezett csapatszolgálati mellényekről van szó, amelyek a gyakorlatban használhatatlanok. Még 2006 őszén lejárt a legtöbb ilyen jellegű eszköz szavatossága, így kivonták őket a forgalomból, újat azonban az ő szolgálati helyén nem kaptak. Ráadásul a mellények használata sincs pontosan szabályozva, így a viselése sem kötelező.
A téti lövöldözésnél – amikor egy egyenruhás súlyosan megsebesült az ámokfutó golyózáporában – és az esztergomi rendőrgyilkosságnál sem vették fel a védőeszközt a rendőrök, bár mind a két esetben volt az autójukban mellény, de az akadályozta volna munkájuk végzését. A megoldás az egyéni védőfelszerelés viselése lenne: a fegyvertől védő tárgyak között ugyanis vannak olyanok, amelyek ing alatt is hordhatók, egyénre szabottak, így sem az időjárási körülmények nem nehezítenék az intézkedő járőrök dolgát, sem a mozgásukat nem akadályozná.
– A rendőrök szerint a golyóálló mellények nem megfelelőek, levágják róluk a tanúsító címkét, így a lejárati idő nem ellenőrizhető – írta meg korábban a Zsaru Magazin. Ez közvetlenül veszélyezteti a munkájukat végző rendőrök az élethez és a testi épséghez való alkotmányos alapjogait.
Nyílt levélben kérdezett rá a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a golyóálló mellények állapotára és hiányára Bencze Józseftől – tájékoztatta lapunkat Szima Judit, a szervezet főtitkára. Választ kértek arra, hogy a kollégák védelme érdekében milyen intézkedéseket tettek a vezetők, a munkavédelmi szabályokat hogyan tartották be. Választ várnak arra is, „megfelel-e a valóságnak, hogy a végrehajtói állomány nem rendelkezik golyóálló mellénnyel, ha igen, akkor ennek mi az indoka, illetve van-e felelőse az ügynek. Ha van, akkor kit terhel a felelősség?” – olvasható levelükben. Ezenkívül kérik, ha mégis vannak védőeszközök, azok hollétéről, országos elosztásáról, típusukról és a vételezés módjáról tájékoztassák a szakszervezetet. Az esztergomi rendőr halálesetének felelőse felől – ha van ilyen – szintén érdeklődtek.
Lapunk értesülése szerint ha a golyóálló mellényben található úgynevezett kevlárbetét szavatossága lejár, akkor nem képes megakadályozni a lövedék behatolását, sőt, sok esetben a golyó még a második réteget is átüti, kimeneti nyílást hagyva maga után. Az esztergomi tragédia kapcsán Török Zoltán, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője úgy nyilatkozott: ezentúl a telefonáló szemtanúk alaposabb, célzott kikérdezése előzi majd meg a kiszállásokat, és a helyszínen is alaposabban tájékozódnak a járőrök. Elmondása szerint az illetékes parancsnok adhatja parancsba a mellény viselését, de az intézkedő rendőr is dönthet úgy, hogy felveszi azt. Ezentúl azokban az esetekben lesz kötelező a viselése, amikor erőszakos cselekményekhez riasztják az egyenruhásokat. A főosztályvezető szerint megfelelő számú mellény áll a rendőrség rendelkezésére, ezek sokszor nem megfelelő komfortfokozatúak, azaz viselésük kényelmetlen. A lövedékálló mellények ára egyébként 150 ezer forinttól nagyjából 400 ezer forintig terjed, de a közeljövőben valószínűleg nem fognak több tízezret beszerezni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.