időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Könyvet ír Mathias Rust

Stefan Lázár
2009.06.19. 22:00

Memoárban örökíti meg moszkvai élményét Mathias Rust, aki huszonkét esztendővel ezelőtt – kijátszva a légvédelmet – egy sportrepülővel leszállt a Vörös téren. Bravúros tette miatt négy év börtönbüntetésre ítélték a szovjet hatóságok.

(Köln)

Nem hittek a szemüknek 1987 tavaszán a Kreml környékén tartózkodó moszkvai polgárok. Egy alacsonyan szárnyaló, apró sportrepülőgép nyaktörő lendülettel megkerülte a Lenin-mauzóleumot, majd leszállt a Vörös téren. A pilótafülkéből zöldfülű fiatalember kászálódott ki, akit azután őrizetbe vettek a megdöbbenéstől elsápadt rendőrök.
A német Mathias Rust, a hidegháborús időszak vakmerő hazardőre 22 esztendő elteltével bejelentette, hogy megkezdte memoárja írását. Központi témája természetesen az annak idején az egész világot futótűzként körbejárt esemény lesz. Néhány részletet máris elárult. Az akkor 19 éves hobbipilótát a világpolitika két meghatározó egyéniségének találkozója késztette arra, hogy a kibérelt Cessna F–176 P géppel nekivágjon az életveszélyes kalandnak. Ronald Reagan amerikai elnök és a szovjet államfő, Mihail Gorbacsov 1986 őszén Izlandon tárgyalt egymással. „E találkozás ébresztette fel bennem a gondolatot, hogy képzeletbeli hidat kellene építeni a Nyugat és a Kelet között. Kezdetben visszatartott a félelem, hiszen tudtam, hogy be kell hatolnom a szigorúan őrzött szovjet légtérbe” – emlékszik vissza.
Rust az NSZK legészakibb tartományából, Schleswig-Holsteinből előbb Finnországba repült, ahol – kétségektől gyötörve – további három napon keresztül morfondírozott azon, folytassa-e a kalandos vállalkozást. „Végül elszántam magam és rövid tíz perccel a rajt után már biztos voltam benne: így kellett cselekednem, ezt diktálta a sorsom.” A Cessnával alacsonyan repült és – szinte megmagyarázhatatlan szerencsének köszönhetőn – elkerülte a szovjet radarhálózat figyelmét. A Vörös téren földet érve először arra gondolt, tanácsos lenne azonnal elillanni. „De azután döntöttem: át kell esnem rajta!” Bravúros tettét a szovjet hatóságok nem honorálták, és a pilótát négyévi börtönbüntetésre ítélték. A bonni kormány diplomáciai támogatásával végül 14 hónap után kegyelmet kapott. Gorbacsov ugyanakkor útilaput kötött a honvédelmi miniszter talpára, aki mindaddig határozottan állította, hogy a Szovjetunió légtere sérthetetlen.
Rust további életútja előbb tragikus, majd szerencsés fordulatot vett. A német hadsereg civil szolgálatot teljesítő alkalmazottjaként megkéselte egy hamburgi kórház ápolónőjét, aki állítólag megsértette. Ezért két és fél évre megint rács mögé került. Onnan szabadulva viszont Fortuna mellé szegődött, s hivatásos pókerjátékosként 750 ezer eurót nyert. Ma üzletemberként főleg Észtországban dolgozik, ahol gépgyárak társtulajdonosa, valamint motorcsónak- és autóversenyeket rendez.
A negyvenegy éves Rust a keleti tömb összeomlásának egyik tényezőjeként értékeli hajdani hajmeresztő akcióját. Moszkvai útját szívesen megismételné. – Örömmel landolnék még egyszer a Vörös téren, de ezúttal a szükséges engedéllyel – nyilatkozta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.