Egyre kerekebb a világjátékok

2009. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárdosi Sándor elhíresült darázscsípése – és persze még inkább az, hogy elmondása szerint a kezelésére kapott gyógyszert nem jelentette be, majd a doppingellenőrök is megcsípték, így ugrott a szumóban szerzett aranyérme – kétségkívül kellemetlen utóízt adott számunkra a nyári világjátékoknak. A Tajvan, a magyar sikersziget című könyv tegnapi bemutatóján azonban már csak a szépre emlékezhettünk – a Bárdosi-sztori a 160 oldalas kiadványban nem egészen három sort tesz ki –, mindenekelőtt S. Kovács Ádám megkoronázására a karatésok 65 kg-os súlycsoportjában, továbbá arra, hogy Kaohsiungban mindenki szinte egy miniolimpián érezhette magát. S meglehet, hogy 2017-ben ehhez az érzéshez nem is kell elmenni a világ másik felére, mert megtudtuk, hogy arra a rendezésre Budapest is pályázik. Ha az olimpia idehozatalára vajmi csekély is az esélyünk – dacára ennek az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága éppen tegnap döntött úgy, hogy a 2020-as pályázatot előkészítő törvénytervezetet benyújtja a parlamentnek –, az alapvetően nem olimpiai sportágak világjátékára érdemes ráhajtani. Négy év múlva Kolumbia lesz a házigazda, és ha itt is létezik rotációs elv, akkor utána jöhet is Európa.
Megtudtuk még, hogy jövőre Pekingben megrendezik a küzdősportágak első világjátékát is, amelyen a birkózás, a cselgáncs, az ökölvívás és a tekvondó is műsoron lesz. Megkeresésünkre olimpiai ezüstérmes birkózónk, Fodor Zoltán megjegyezte, ez az ő fantáziáját is megmozgatná, cselgáncsban Tóth László szövetségi elnök szerint viszont legfeljebb a második vonalunk méreti meg magát. A Magyar Olimpiai Bizottság részéről Molnár Zoltán főtitkár ugyancsak némileg szkeptikusan bökte ki: derék dolog, hogy szaporodnak az ilyen jellegű események, de figyelni kell az értékrendre, s példaként felhozta, amikor Győrben egy hétvégén az egyik sportágban 49 vb-aranyat nyertünk. Bárdosi darazsa ide vagy oda, Tajvanon azért ez a veszély nem állt fenn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.