Tabuk dőltek le száz nap alatt

Száz nap arra volt elég, hogy letegyük az alapját egy erős és magabiztos országnak, amely nem az utópiákra épül – mondta Orbán Viktor a budai Szent Imre Gimnáziumban, ahol a Professzorok Batthyány Körének meghívására értékelte a kormány eddigi teljesítményét.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerinte az emberek belátták, száz nap nem elegendő ahhoz, hogy a teljes sikertelenségből a sikerességbe, az elégedetlenségből az elégedettségbe jusson az ország. – Arra azonban elég volt, hogy megteremtsük azt az alapot, amelyre felépíthetjük Magyarországot. A miniszterelnök szerint a kormány megalakulása után még a közömbösök is érezhették, jelentős változások előtt áll az ország. A magyarok jól tudják, milyen az, amikor néhány nap alatt eldőlhet a sorsuk – mondta a miniszterelnök, aki szerint 1956-ban fegyveres, 1989-ban alkotmányos forradalmat élt át az ország, 2010-től már azt is tudják, milyen a kétharmados forradalom.
Orbán Viktor szerint utópiákban reménykedni, virtuális valóságban élni ideig-óráig lehet, de a valóság előbb-utóbb kiköveteli magának, hogy szembenézzünk vele. Ezt történt idén áprilisban Magyarországon, s ezzel szembesülnek most sok tíz millióan Európában is, mivel nemcsak gazdasági válság zajlott le, hanem a politikai utópiák is összeomlottak. A kormányfő szerint a kabinet első száz napja elegendő volt arra, hogy emberek kritikus tömege értse meg a valóságot, és leszámoljon az utóbbi évek „hazudtunk reggel, délben meg este” politikájával. Ennek eredményeképpen jött létre a nemzeti együttműködés rendszere. Orbán emlékeztetett arra, 2002-ig élt az a közmegegyezés, hogy a kormányzat nem üzemelteti hitelből az ország működését, ezt követően a MSZP–SZDSZ-kormányok eladósították az országot.

*

– Jövőre 2858 milliárd forintot, 2012-ben valamennyivel kevesebbet, 2013-ban viszont több mint háromezermilliárdot kell visszafizetnünk – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, ezek az összegek évente nagyobb terhet jelentenek, mint amiből az egészségügyet, a nyugdíjrendszert és az oktatást működtetni lehet.
Felidézte: az őszödi hazugság időszaka után a pusztításhoz, a teljes bizalmi tőke feléléséhez nem kellett sok idő a Gyurcsány Ferenc vezette kormánynak, ezzel szemben „a dolgokat megváltoztatni, a rombolás helyén építkezni sokkal több időre van szükség”. Orbán kiemelte, a nemzeti ügyek kormánya volt az első, melynek programja megegyezik a választási programjával. – A jelenlegi kormány egy valóságos programra kapott felhatalmazást a választóktól, így mostantól egyetlen politikus sem takarózhat azzal, hogy más dolog a választás, és más a kormányzás – szögezte le.
A miniszterelnök kijelentette, leszámoltak azzal a huszadik századi technokrata utópiával, amely egyfajta szakértői gőgből fakadt, és az emberek feje feletti kormányzást honosított meg Magyarországon is. – Most az emberekkel közösen építjük a nemzeti együttműködés rendszerét, ezért ez a száz nap a megújuló Magyarország első száz napja is – tette hozzá.
A miniszterelnök az eddigi eredményekről szólva emlékeztetett: a kétharmados áprilisi forradalom tabuk sorát döntötte le, többek között a politikusok létszámának és az állami vezetők fizetésének csökkentését, a kettős állampolgárságról szóló törvényt említette. A működő adórendszer, a felelős vagyongazdálkodás és a biztos pénzügyi alapok megteremtése érdekében többek között bevezették a tízszázalékos társasági adót, előkészítették minden idők legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, megszüntettek tíz adófajtát, és kibővítették a Széchenyi-kártya programját.
Orbán Viktor szerint az előző kormány valótlan számokra épülő költségvetése veszélyes helyzetbe hozta az országot, és ezért kellett a pénzügyi stabilitás érdekében számos intézkedést hozni. Ezek közül külön beszélt a bankadóról, és újra megerősítette, sosem vágyott „a bankmenedzserekkel való küzdelem Che Guevarájának” szerepére.
A közszférában bevezetett kétmillió forintos bérplafon kapcsán megjegyezte: azt az ország pénzügyi stabilitása és a jó erkölcsbe ütköző keresetek miatt vezették be, kivetése pedig ebben a szférában mindenkire, így a bankárokra is vonatkozik. – Akkor is, ha Brüsszelbe szaladnak panaszkodni – tette hozzá Simor András jegybankelnökre utalva. Orbán hangsúlyozta azt is, akármilyen külföldi kritika is érkezik ennek kapcsán, a törvény alkalmazásától nem tudnak eltekinteni. – Kitartunk a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett – mondta a miniszterelnök.
A kormányfő szerint a gazdaság talpra állításához elengedhetetlen a kétharmaddal megnyert választásokon megteremtett szövetség fenntartása a jobb módúak, a polgári középosztály és a szegény rétegek között. Ehhez pedig meg kell teremteni a szociális biztonságot, amit a kormány kiemelt céljának nevezett. Ezért hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot, ezért szüntették meg a devizaalapú jelzáloghiteleket, s ezért tartották fenn a gáz és a távhő árának támogatását is.
A miniszterelnök szólt a demokratikus normák helyreállításáról is: szerinte az elszámoltatás „nem kellemes” munkáját azért kell végrehajtani, hogy még egyszer senkinek se jusson eszébe a közpénzeket kitalicskázni az állami és önkormányzati cégektől.
– Az elszámoltatás tétje tehát nem a múlt, hanem a jövő – emelte ki. Orbán szerint amíg nem történik meg a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatos karhatalmi akciók felelőseinek megnevezése és felelősségre vonása, addig a demokráciáról való beszéd „csak smafu”. A miniszterelnök szerint az elmúlt időszak személycseréi – köztük az Állami Számvevőszéknél vagy az Alkotmánybíróságnál – indokoltak voltak. Kiemelte a rend és a közbiztonság terén elért eredményeket, és hangsúlyozta azt is, megszüntették azt a gyakorlatot, hogy a kormány a bűnözők oldalán áll, és nem az áldozatokén.
A miniszterelnök bejelentette, szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy a kormány tagjai csak négyévente találkoznak a választókkal, ezért folytatják a tavasszal megkezdett nemzeti konzultációkat. A közbiztonság és a gazdaság után ősszel az egészségügy talpra állításáról, a szociális biztonságról, az alkotmányról és a demokratikus jogállamról szóló témák kerülnek terítékre. – Éljen a valóság! – zárta beszédét a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.