Kelet felé nyitnak Brüsszelben

„Ennyi Ázsia” még nem volt az Európai Unióban, mint amenynyi tegnap kezdődött és szerdáig tart Brüsszelben: tegnap és ma tartják az EU–Ázsia-csúcsot, majd – talán nem egészen átgondoltan egy napra zsúfolva – holnap az EU–Kína- és az EU–Korea- csúcsot.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli megbeszélések. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Brüsszelben tárgyalt Lothar Biskyvel, az Egyesült Európai Baloldal, valamint Michal Kaminskivel, az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakcióvezetőjével. A találkozókon egyetértés volt abban, hogy Kelet-Európa számára hatalmas lehetőséget jelent az, hogy a lengyel és a magyar EU-elnökségre két egymást követő fél évben kerül sor. (OS)


Úgy tűnik, Amerikától Európán keresztül Afrikáig ma már mindenki a rohamléptekben fejlődő Kelet felé nyit. A hétfőn kora délután kezdődött brüsszeli EU– Ázsia-csúcs – amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli – sorrendben a nyolcadik, és most először lett a tanácskozás tagja Oroszország, Ausztrália és Új-Zéland, amelynek következtében a tárgyalásra összegyűlt 48 ország vezetői elégedetten nézhetnek körbe, ugyanis ezek az államok képviselik a világon előállított bruttó hazai termék, a GDP felét, a világ népességének 60, a globális kereskedelemnek pedig szintén a 60 százalékát. A napirenden a kereskedelemmel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos vitatott kérdések állnak. A kínaiak számára saját pénzük átváltási kurzusának kérdése ugyan tabutémaként nem szerepel a hivatalos napirenden, de a hírek szerint az egybegyűltek azt mégis meg fogják vitatni. Az európaiak az amerikaiakhoz hasonlóan a kulisszák mögött nyomást akarnak gyakorolni az ázsiai országokra, és elsősorban Kínára, hogy a „monetáris dömpinggel” hagyjanak fel tekintettel olcsó export árucikkeikre, amelyeket a transzatlanti vádak szerint így dotálnak. Az is látható, hogy a kínaiak is mind inkább fontosnak tartják európai kapcsolataikat, mint ezt az Athénból Brüsszelbe utazó Ven Csia-pao miniszterelnök még a görög fővárosban hangsúlyozta, miközben ígéretet tett arra, hogy az euró stabilitása érdekében nem fogja eladni eurókötvényeit. Ugyanakkor ellentámadásba lendült az európaiakkal szemben azzal, hogy követelte, az „antidömping”-intézkedésekkel elért protekcionizmusuknak vessenek véget. Franciaország pedig – amely novemberben veszi át a világ legfontosabb húsz országának, a G20-nak az elnökségét – arról akarja meggyőzni a kínaiakat, hogy aktív részt vállaljanak a globális monetáris folyamatok harmonizálásában.
Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője a hét végén felhívást intézett a világ legnagyobb gazdaságát működtető országokhoz, hogy együttesen akadályozzák meg egy devizaháború kirobbanását, amely gátolhatja a világgazdaság fellendülését.
Orbán Viktor felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági válság egyik legfontosabb tanulsága, hogy a spekuláció és a kapzsiság helyett a termelésre és a nemzetközi együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt, az illúziókat pedig fel kell hogy váltsa a valóság. A magyar miniszterelnök beszélt Közép-Európának a gazdasági növekedés újraindításában elfoglalt fontos szerepéről, és világossá tette, hogy földrajzi elhelyezkedése, valamint felhalmozott tapasztalatai alapján ennek a térségnek sajátos szerepe és céljai lesznek az újra növekedésnek induló világgazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.