Új kezdet Rijáddal

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új lendületet kapnak a mostani megállapodással a magyar– szaúdi kétoldalú kapcsolatok, vélte az együttműködési keretegyezmény aláírását követően Martonyi János. A magyar külügyminiszter a hazánkba látogató Nizar bin Obeid Madanival, Szaúd-Arábia külügyi államminiszterével írt alá egy olyan megállapodást, amely szabályozza a jövőben a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat. Martonyi külön kiemelte, hogy Magyarország várja a szaúdi befektetőket, akiknek külön figyelmébe ajánlja az egészségügy és a turizmus területét. Egyúttal felhívta a figyelmet a hazánkban tanuló kétszáz szaúdi diákra, s szorgalmazta, hogy minél többen érkezzenek a sivatagi királyságból tanulni hozzánk. A magyar külügyminiszter nagyra értékelte azt a szerepet, amelyet Szaúd-Arábia betölt a kultúrák, civilizációk és vallások közötti párbeszéd elősegítésében. Leszögezte, a január elsejével kezdődő magyar európai uniós elnökség idején kiemelten akarja Budapest erősíteni a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával, az Öböl menti Együttműködési Tanács hat országával (amelynek Rijád is tagja), valamint az Arab-öböl egész térségével.
A szaúdi államminiszter szerint Budapest nagyon fontos hídszerepet tölt be Kelet és Nyugat országai között, és ő is fontosnak nevezte az együttműködés fejlesztését az EU-elnökség előtt, illetve alatt. Kérdésre válaszolva elmondta, a biztonsági együttműködésről is szó lehet a jövőben, Martonyi pedig azt mondta, közös a célunk, a terrorizmus legyőzése.
Magyarország és Szaúd-Arábia között az elmúlt nyolc évben alacsony volt a kereskedelmi és politikai aktivitás, utoljára magas szintű látogatást Orbán Viktor kormányfő tett Rijádba, még 2001 elején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.