Állami kitüntetések 2010

Elismeréseket adott át az ünnepen a köztársasági elnök, a kormányfő, a házelnök és több miniszter.

Velkei Tamás
2010. 11. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden állami díj a nemzet csöndes hódolata az örök értékek előtt, a szépség, az eredményesség, a tisztesség előtt. A kitüntetettek eredményeiből, életművéből, munkájából energia szabadul fel, annyi hő termelődik, amelynél egy egész nemzet melengetheti a lelkét – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken a Parlamentben az állami kitüntetések átadása előtt.
Az államfő hangsúlyozta: bármiféle emberi tevékenység nemcsak mennyiségében, sikerességében, hanem erkölcsi minőségében is megítéltetik. Úgy fogalmazott, fájdalmas példákon látni, mit hoz a tudás távlatok nélkül, a pénz hajszolása a következmények ismerete nélkül.
– Ma együtt szenvedjük néhányak felelőtlenségét – jelentette ki, s hozzátette, hisz az erkölcsös, igazságos közéletben.
Schmitt Pál kitért rá: a jóféle elégedetlenség, az alkotói vágy viszi előre a sorunkat. Úgy vélte, egy közösség életképességét jelzi, miként keresi sorsának jobbítását, hogyan tesz fel kérdéseket, és azokra milyen válaszokat fogalmaz meg. – A nemzet önbecsülését abból mérhetjük le, ha megnézzük, miként bánik tehetségeivel, a kérdezőkkel és a válaszolókkal – fejtette ki.
Az állami kitüntetettekhez fordulva úgy fogalmazott: azért jelentek meg, mert megfogadták a tanácsot, mert kerestek és nem nyugodtak. Az ünnephez kapcsolódva megjegyezte: 1956-ban az utcára vonuló munkások, egyetemisták erősebbnek bizonyultak egy fegyverekkel fenntartott, gyilkos diktatúránál. – Most csak a kicsinyhitűséget, a bizalmatlanságot, a reménytelenséget kell legyűrnünk – tette hozzá.
Az államfő – a miniszterelnök előterjesztésére – a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal és a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetéseket adta át a Parlamentben. A díjazottaknak Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is gratulált.
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Hernádi az elismerés átvétele alkalmából az MTI-nek úgy fogalmazott: Tíz éve vagyok a Mol élén, és büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évtizedben a társaság piaci értéke az ötszörösére növekedett.
Nagy megtiszteltetésnek tartja a kitüntetést Roska Tamás Széchenyi-díjas villamosmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar prodékánja, akit a nemzeti ünnep alkalmából szintén a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal ismertek el a neurális hálózatok, valamint a celluláris szuperszámítógépek terén végzett munkájáért. Az állami ünnep alkalmából kitüntetést vehetett át többek között dr. Kukorelli István volt alkotmánybíró az alkotmányos rend védelme érdekében végzett tevékenységéért, Knoll József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, állami és Széchenyi-díjas farmakológus, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet professor emeritusa. Knoll József az agyi mechanizmusok feltárásában, kutatásában végzett, nemzetközileg is számon tartott munkásságáért, példaértékű tudományos életútja elismeréseként részesült állami kitüntetésben. Az akadémikus elmondta, munkatársaival a nemzetközi hírnévre szert tett vegyület, a Parkinson-kór és a depresszió kezelésében alkalmazott deprenyl továbbfejlesztésén dolgozik. – Hatvankét országban törzskönyvezték a deprenylt. Egy új változatát dolgoztuk ki munkatársaimmal az utóbbi években – hangsúlyozta. A professzor egyéb kutatásairól kifejtette, hogy kidolgozta az agykéreg társadalomteremtő mechanizmusának elméletét.
– Óriási megtiszteltetés ez az elismerés, elsősorban azért, mert olyan napon adják át, amely számomra nagyon fontos – mondta Demjén Ferenc dalszerző-előadóművész, akit a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntettek ki. Demjén Ferenc az indoklás szerint „méltán nagy közönségsikernek örvendő pályafutásáért, generációk elismerésétől és szeretetétől övezett zeneszerzői és előadó-művészi tevékenységéért” részesült az állami kitüntetésben.
Schmitt Pál köztársasági elnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában tartott ünnepségen az alábbi elismeréseket adta át:

A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatával kitüntetett:
Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, a Nemzet Sportolója. Az elismerést világszerte nagyra becsült sportolói pályafutásáért, edzői-nevelői tevékenységéért, példaértékű életútjáért vehette át. Jakubinyi György Miklós, a Római Katolikus Egyház Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke. Az elismerést a gyulafehérvári székesegyház és más nagy értékű egyházi műemlékek restaurálásában, az erdélyi magyar és más nemzetiségű katolikusság, a magyar nemzeti közösség megtartásában, annak fáradhatatlan szolgálatában és erősítésében, a hitélet elmélyítésében szerzett kimagasló érdemeiért vehette át.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozatával kitüntetett:
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a magyar és kelet-közép-európai régió energiaellátásának diverzifikálásában és biztonságának fokozásában, a Mol-csoport üzleti modelljének kialakításában végzett tevékenysége elismeréseként. Knoll József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Állami és Széchenyi-díjas farmakológus, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet professor emeritusa az agyi mechanizmusok feltárásában, kutatásában végzett, nemzetközileg is számon tartott munkásságáért, példaértékű tudományos életútjáért. Dr. Kukorelli István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara egyetemi tanára, volt alkotmánybíró, az alkotmányos rend védelme érdekében végzett tevékenysége, az alkotmányos alapjogok, a választójog és a közjogtörténet tárgyában végzett kutatásai, oktatói, publikációs és szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként. Roska Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas villamosmérnök, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar prodékánja, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete kutatóprofesszora, a neurális hálózatok, a nemlineáris rendszerek és hálózatok, a vizuális információfeldolgozás, valamint a celluláris szuperszámítógépek terén végzett nemzetközileg is elismert tudományos, kutatói munkássága, oktatói tevékenysége elismeréseként. Timár Sándor állami díjas koreográfus, a nemzetközileg is elismert, a színpadi néptáncot megújító koreográfusi és művészetoktatói tevékenységéért, népművészeti örökségünk ápolásáért, életműve elismeréseként.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozatával kitüntetett:
dr. Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek a magyarság egysége melletti kiállásáért, a keresztény értékek következetes képviseletéért, egyházi műemlékeink megóvása érdekében végzett tevékenységéért. Dr. Boleratzky Lóránd egyházjogász, volt egyetemi magántanár, nyugalmazott ügyvéd az egyházjogi, elméleti munkásságáért, példaértékű, következetes és nagyra becsült életútja elismeréseként. Dr. Bolyki János, a nyelvtudomány doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa több évtizedes tudományos, kutatói munkássága, a jövő teológusnemzedékének pásztorolása terén végzett tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként. Borhidi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas botanikus, a Pécsi Tudományegyetem Növénytani Tanszéke professor emeritusa a botanika, az ökológia és a környezetvédelem terén végzett, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos, kutatói, tudománypolitikai munkássága elismeréseként. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az alapítvány létrehozásáért, a gyermekek és a fiatalok védelme érdekében végzett példaértékű keresztényi közösségszervező, nevelő, humanitárius tevékenysége elismeréseként. Csák János Zoltán üzletember a magyar gazdaság fejlesztése érdekében végzett munkássága, valamint kiemelkedő társadalmi-közéleti tevékenysége elismeréseként. Dr. Csom Gyula, a műszaki tudomány doktora, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete professor emeritusa a magyar nukleáris és atomenergetikai szakemberképzés terén végzett iskolateremtő tevékenységéért, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóreaktorának tervezése, létesítése és üzemeltetése során kifejtett sok évtizedes kimagasló munkájáért, a hazai atomenergetikai közéletben betöltött aktív és iránymutató szerepéért. Demjén Ferenc előadóművész, szövegíró, zeneszerző, méltán nagy közönségsikernek örvendő pályafutásáért, generációk elismerésétől és szeretetétől övezett zeneszerzői és előadóművészi tevékenységéért. Deutsch Róbert főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója, a rabbitestület vezetője az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. Dr. Edvi Péter Tamás, az állatorvos-tudomány kandidátusa, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke a rendszerváltás óta eltelt időben a fizikailag, értelmileg sérült, az árva és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felkarolásáért, életkörülményeik javításáért, illetve a gyermekintézmények segítésére tett erőfeszítéséért. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke, lelkész a szlovákiai református egyház hitéleti tevékenysége, az egyetemes magyar reformátusság öszszefogása, valamint a Selye János Egyetem megalakítása és működése érdekében végzett munkássága elismeréseként. Dr. Erőss Pál ügyvéd, volt legfelsőbb bírósági bíró, a jogszabályoknak a széles közvélemény számára szuggesztív, kiváló retorikai képességekkel és bölcsességgel történő megismertetése és közérthetővé tétele, valamint ügyvédi, bírói és közéleti tevékenysége, életútja elismeréseként. Fodor István Széchenyi-díjas villamosmérnök, a magyar híradástechnikai ipar export-fővállalkozásának megszervezése területén végzett kiemelkedően eredményes munkája elismeréseként. Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke a nemzet szolgálatában végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért, a határon túli magyarság identitásának megőrzését hatékonyan szolgáló oktatási és kulturális programok életre keltéséért, a felvidéki magyarság körében történő anyanyelvi oktatás ösztönzéséért. Dr. Ittzés János evangélikus lelkész, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület újjászervezéséért, az egyházak között végzett értékteremtő és értékmentő szolgálatáért, igényes lelkipásztori, egyházvezetői munkásságáért. Dr. Kálmán Attila, a Dunántúli Református Egyházkerület volt főgondnoka, a zsinat egykori világi elnökének több évtizedes pedagógusi és iskolavezetői munkájáért, az egyházak társadalmi szerepének elismertetése érdekében végzett tevékenységéért. Keviczky László, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete kutatóprofesszora, a hazai irányításelmélet, valamint e tudományág információtechnológiai alapjainak és hazai iskolájának a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében történt megteremtésében, nemzetközi képviseletében, a Magyar Tudományos Akadémia vezetésében és a hazai tudományos közéletben kutatói, vezetői és tudománypolitikai téren végzett munkássága elismeréseként. Kulcsár Győző olimpiai bajnok vívó, mesteredző, a Nemzet Sportolója, a Magyar Vívószövetség szövetségi kapitánya világszerte nagyra becsült sportolói pályafutása, olimpiai és világbajnokokat nevelő edzői-nevelői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként. Dr. Oloffson Károly Placid, a Budai Ciszterci Szent Imre-plébánia bencés szerzetese, tanár, a keresztény és egyetemes emberi értékek közvetítéséért és képviseletéért, példaértékű életútja elismeréseként. Dr. Pakucs János, az Olajterv Holding Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Magyarország gazdasági fellendülését elősegítő, maradandó értéket létrehozó és követendő példát mutató – az innováció és a tehetséggondozás területén végzett – két évtizedes munkássága elismeréseként. Dr. Pálos Miklós ügyvéd, volt államtitkár, a magyar állam és az egyház közötti újszerű kapcsolatrendszer kidolgozásáért, a nemzet szolgálatában végzett tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként. Dr. Pápai Lajos győri megyés püspök, az egyházi iskolák újraindításában és működtetésében vállalt meghatározó szerepéért, keresztény értékeket képviselő lelkipásztori és egyházvezetői munkásságáért. Péntek János, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Babes–Bolyai Tudományegyetem professzora, a Szabó T. Attila Nyelvtudományi Intézete szakmai igazgatója, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke, az egyetemes magyar kultúra és a magyar nyelv ápolása és kutatása érdekében végzett példaértékű tudományos, oktatói, kutatói és iskolateremtő munkássága elismeréseként. Dr. Uttó György, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke, az igazságszolgáltatásban végzett több évtizedes elhivatott tevékenysége, oktató-nevelői munkája, szakmai életpályája elismeréseként.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje katonai tagozatával kitüntetett:
Krasznay Béla nyugalmazott ezredes, a Recski Szövetség elnöke a politikai üldözöttek érdekképviselete érdekében végzett munkássága, példaértékű életútja elismeréseként.



A Magyar Köztársaság elnöke – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként az alábbi kitüntetéseket adta át:

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta:
dr. Bernáth Árpád, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára; Csabai Edvin, 17-szeres kajak-kenu világbajnok; Gombos Katalin színművész, érdemes művész; dr. Imre László akadémikus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára; dr. Kosztolányi György akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára; Kulcsár Gergely olimpiai ezüstérmes gerelyhajító, edző; dr. Madácsy László, a Semmelweis Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára; Sillye Jenő zeneszerző, egyházi zenész; Wegenast Róbert díszlettervező, festőművész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozatával kitüntetett:
Frigyer László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, logisztikai erők volt főnöke, a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke; Berta Tibor ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.


A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta:
dr. Bartkó Leventének, a Fővárosi Ítélőtábla bírójának, az igazságszolgáltatásban végzett példaértékű bírói munkássága, vezetői tevékenysége elismeréseként. Dr. Feleky Istvánnak, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság kollégiumvezetőjének. Gimesiné dr. Karácsonyi Ildikónak, a Fővárosi Bíróság tanácselnökének. Dr. Mányoki Zsoltnak, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnökének. Dr. Pápainé dr. Deés Erzsébetnek, a Zala Megyei Bíróság tanácselnökének. Bittsánszky Gézának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar oktatási és akkreditációs ügyek koordinátorának, példaértékű életútja elismeréseként. Lukács István Oscar-díjas mesterszakácsnak, a magyar gasztronómia nemzetközi hírnevét öregbítő, határainkon túl is nagyra becsült munkássága, gazdag publikációs és szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként. Dr. Gaál Endre érseki tanácsosnak, nagyprépostnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar dékánjának több évtizedes kiemelkedő tudományos, oktatói és példaértékű intézményvezetői tevékenysége elismeréseként. Dr. Rózsa Huba teológusnak, pápai protonotáriusnak, a Székesfehérvári Egyházmegye papjának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusának a katolikus bibliatudomány oktatásában, kutatásában végzett munkássága, eredményeinek széles kultúrtörténeti kitekintésű publikálása, életútja elismeréseként. Dr. Susa Évának, a biológiai tudomány kandidátusának, humánbiológusnak, orvos szakértőnek, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek főigazgatójának antropológiai kutatásaiért, több évtizedes tudományos, szakértői munkásságáért, vezetői és szakmai közéleti tevékenységéért.
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt katonai tagozata kitüntetést vehette át:
dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár dandárparancsnoka. Dr. Kemény Márta ezredes, a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ Járóbeteg-szakrendelő Intézet, II. sz. Speciális Rendeltetésű Rendelő rendelővezető főorvosa.



Fellegi Tamás miniszter megbízásából Hegmanné Nemes Sára államtitkár állami és miniszteri kitüntetéseket adott át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ünnepségén:

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta:
Oroszki Lajos, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. rendszerirányítási és informatikai vezérigazgató-helyettese.



Pintér Sándor belügyminiszter az alábbi kitüntetéseket adta át:

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta:
Gyimesi István, Gyál város volt polgármestere a térségi együttműködés terén, valamint Gyál város fejlesztése érdekében végzett két évtizedes, a település lakossága által nagyra becsült polgármesteri tevékenysége elismeréséül. Hárs József, Bóly város polgármestere a városfejlesztés érdekében végzett sokirányú munkája, két évtizedes polgármesteri tevékenysége elismeréséül.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta:
Babella László, a Váci Hajó Sportegyesület edzője. Beszprémy Katalin népművész, a Hagyományok Háza tárvezetője. Csákváry Ferenc, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Közlemények Szerkesztősége főszerkesztője. Dr. Dinya Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola egyetemi tanára. Dobra János, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, Liszt Ferenc-díjas karmester. Dr. Faust Dezső, a Szent István Egyetem professor emeritusa. Dr. Fischer Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem intézetigazgató egyetemi tanára. Frank Mária gordonkaművész. Hajdu Ráfis János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság tiszteletbeli örökös múzeumigazgatója, a mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum alapítója. Dr. Honfi László, az Eszterházy Károly Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára, a Testnevelési és Sporttudományi Intézet igazgatója. Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanára. Dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója. Dr. Körmendi Sándor, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar tanszékvezető egyetemi docense. Lengyel Pál, a Harlekin Bábszínház igazgató-főrendezője. Páter Kiss Ulrich jezsuita atya, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora. Dr. Padisák Judit, a Pannon Egyetem intézetigazgató egyetemi tanára. Dr. Ringler András, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense. Dr. Rohály Gábor borászati publicista, nyugalmazott orvos. Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar vezető karnagya, művészeti vezető. Szenti Tibor néprajzkutató, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata művészeti tanácsadója. Dr. Tóth József, a Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház gyermekurológusa, nyugalmazott főorvos. Dr. Varga Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem professor emeritusa. Dr. Vígh László mesteredző, Magyar Zoltán edzője, a Magyar Testnevelési Egyetem nyugalmazott tanára.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adták át:
Almási Istvánnak, a Molnár Dixieland Zenekar alapítójának, Hódmezővásárhely alpolgármesterének, több évtizedes szakmai munkássága, Hódmezővásárhely kulturális életében játszott sokoldalú tevékenysége elismeréseként. Dr. Bedros Jonathán Róbert egészségügyi szakközgazdásznak, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház főigazgató főorvosának eredményes gyógyítói és kórházvezetői munkájáért, az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés érdekében végzett sokoldalú tudományos, kutatói és szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként. Dr. Busch Bélának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ÁJK Büntetőjogi Tanszék egyetemi docensének a büntetőjog szakterületén végzett sokoldalú tudományos és oktatói tevékenysége elismeréseként. Dr. Cseh Attilának, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettesének az igazságszolgáltatásban végzett példaértékű bírói munkássága, vezetői tevékenysége elismeréseként. Dr. Gereben Ágnesnek, az irodalomtudomány habilitált doktorának az orosz kultúra- és eszmetörténet, valamint a kelet-európai művelődés- és politikatörténet területén végzett több évtizedes tudományos, kutató-, oktató- és publikációs tevékenysége elismeréseként. Mándoki Andor kohómérnöknek, külkereskedelmi közgazdásznak, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés ny. műszaki igazgatójának, a Kapu című folyóirat gazdasági rovata vezetőjének. P. Szőke János szalézi atyának, a Don Bosco Kiadó igazgatójának több évtizedes lelkipásztori, oktatói és karitatív tevékenységéért, a keresztényi értékek következetes képviseletéért, életútja elismeréseként. Puskás László festőművésznek, görög katolikus papnak sokoldalú képzőművészeti munkássága, lelkipásztori tevékenysége elismeréseként. Schulek Mátyásnak, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium nyugalmazott igazgatójának több évtizedes pedagógiai és szervezői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként. Dr. Szabó Endrének, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének volt elnökének, a Kőbányai Egészségügyi Szolgálat Endre-Med Kft. háziorvosának a családokért és a gyermekekért végzett közösségszervező és közösségépítő munkája elismeréseként. Takács Jánosnak, a Piarista Diákszövetség országos választmánya tagjának, a Hortobágyi Kényszermunkára Elhurcoltak Egyesülete tiszteletbeli elnökének érdekvédelmi tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként. Dr. Velkey Györgynek, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza főigazgatójának elkötelezett és eredményes gyógyítói és vezetői munkája, az orvos- és egészségügyiszakember-képzésben végzett oktató-nevelő, valamint szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta:
Béres Györgyné, a II. kerületi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium mentor tanára. Dr. Brückner Huba, a Fulbright Magyar–Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság vezetője. Dr. Egedy Gergely, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője, egyetemi tanár. Hadzsikosztova Gabriella, a Bolgár Művelődési és Kulturális Nonprofit Kft. színházművészeti vezetője. Karikó Teréz, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt Ferenc-díjas magánénekese, énekmester. Laurencz László kézilabda-szakedző, mesteredző. Dr. Mády Ferenc, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika ortopéd-, traumatológus és kézsebészszakorvosa. Mezey Béla, a Magyar Állami Operaház fotóművésze. Dr. Nemes Zoltán, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára. Nemesné Antal Magdolna, a III. kerületi Szent Miklós Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthon igazgatóhelyettese. Dr. P. Tóth Béláné, a Szentendrei Református Gimnázium nyugalmazott igazgatója. Rozgonyi Éva Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Dr. Simon László, az ELTE professor emeritusa. Szelényi Géza, a veszprémi Jendrassik– Venesz Középiskola és Szakiskola igazgatója.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozták:
Brückner Ákos Előd ciszteri szerzetesnek, a Budai Ciszterci Szent Imre- plébánia plébánosának. Havas István piarista tanárnak, a brüsszeli Katolikus Misszió lelkészének. Kertész Gábornak, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség vezetőjének. Dr. Lefkánits Györgynek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztálya vezető főtanácsosának. Simon Ferencnek, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium középiskolai tanárának. Csernyikné dr. Póth Ágnesnek, a Rendőrtiszti Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárának a pszichológia szakterületén végzett négy évtizedes, valamint a rendőrtiszti főiskolán végzett két évtizedes kiemelkedő oktató-nevelő munkája és vezetői tevékenysége elismeréséül. Szenes Lajosnak, Tát nagyközség polgármesterének négy cikluson át végzett kiemelkedő polgármesteri tevékenysége elismeréséül.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetést kapta:
Kiss István alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője a katasztrófavédelem területén több évtizeden át, valamint az árvízi védekezések során végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetést kapta:
Palkovics Sándor alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pécsi rendőrkapitányság, gyárvárosi rendőrőrs parancsnoka a közrendvédelmi szakterületen több mint két évtizeden át végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül. Pásztor József őrnagy, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Budaörsi Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője közel húsz éven át tanúsított kiemelkedő szakmai tevékenysége, valamint a 2010. évi ár- és belvízi védekezés során végzett példaértékű tevékenysége elismeréséül. Verebélyi András alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi-technikai osztály vezetője a rendőrség állományában közel három évtizeden át végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül. Böjti István főhadnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár szakaszparancsnoka.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta:
Bognár Ferencné, a Közgyűjteményi Ellátó Szervezet gazdasági osztályvezetője; Bókai Mária színművész; Brandtmüller István, a Dél-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatási igazgatóhelyettese, kirendeltségvezető; Csenky László, a Nemzeti Táncszínház színpadmestere; Eperjessy Katalin, a II. kerületi Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tanára; dr. Farkasné dr. Fekete Mária, a Szent István Egyetem egyetemi docense; Förster Zsuzsanna, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. Fővárosi Nagycirkusz gazdasági vezetője; Gonda Attila, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatal oktatási és közművelődési iroda közművelődési referense; Gresó Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala nyugalmazott osztályvezetője; Haraszti Gábor, a Tájak – Korok – Múzeumok Egyesület ügyvezető elnöke; Károly Sára, a XVII. kerületi Szabadság Sugárúti Általános Iskola iskolapszichológusa; Kocsis István atlétika mesteredző, a Szolnoki MÁV SE edzője, a Megyei Atlétikai Szövetség elnökhelyettese, a szolnoki Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Baross Gábor Tagintézmény vezető testnevelő tanára; Liszkay Mária, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. fesztivál menedzsere; dr. Matos Lajos, a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza kardiológiai járóbeteg-szakrendelés kardiológus szakorvosa; Molnár Tamás, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium igazgatóhelyettese; dr. Oláh Lajos, a XV. kerületi Deák Ferenc utcai háziorvosi rendelő háziorvosa; Pál István népzenész, a Hagyományok Háza Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása; Sterbinszky László Liszt Ferenc-díjas balettművész, a Magyar Állami Operaház balettmestere; Szabó Lajos, a Rajkó Művészegyüttes szólamvezető csellistája; Tantalics Béla lenti nyugalmazott tanár, a Honismereti Egyesület titkára, a lenti Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke; Várnagy Attila, a Filharmónia Dél-dunántúli Nonprofit Kft. volt ügyvezető igazgatója; Zalán Györgyné, a taksonyi Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta:
Hegedűsné Dékány Magdolna, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala ny. kulturális referense; Somlai Tamás, az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség főtitkára.

A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapta:
Bieber Ferenc soroksári hagyományőrző; Jankovits Jenő, a gyöngyösi Mátra Művelődési Központ művészeti együttes vezetője; Kiss Istvánné, az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanítója.

A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta:
Bartha Anikó, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság debreceni rendőrkapitányság bűnügyi osztálya elemző-értékelő és körözési alosztály adatrögzítője a rendőrség állományában több mint három és fél évtizeden át végzett szakmai tevékenysége elismeréséül.

A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetést kapta:
Magyari Endre büntetés-végrehajtási főtörzszászlós, a Váci Fegyház és Börtön főápolója a közel két évtizeden át végzett büntetés-végrehajtási és egészségügyi szakmai tevékenysége magas színvonalú ellátásáért. Uri-Kovács István törzszászlós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szolnoki rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya szolgálatparancsnoka a rendőrség állományában végzett több mint negyedszázados kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül.



A Posztumusz Magyar Sportért Életműdíjat Czene Attila sportért felelős államtitkár adta át a közelmúltban a Mount Everesten elhunyt Várkonyi László hegymászó feleségének, Várkonyi Beátának.



A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként az alábbi kitüntetéseket adományozta:

Nagy Imre-érdemrend:
Boros Sándor, a Nagy Imre Társaság tagja; András Sándor költő, irodalomtörténész; Mervó Zoltán, a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnöke; dr. Szőllősy Pál, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagja.

1956-os emlékérem:
Farkas László, Hódos Jenő, Józsa Sándor, Kóródy Lajos András, Lakatos Ferenc Sándor, Maleczki Miklós, Mezei Árpád, Simon János, Ujlaki Dénes Tibor.

1956-os emléklap:
Feledy Péter, Haás György Imre, Hencz Erik Győző, dr. Kahler Frigyes, Lukács József István, Mattheidesz Konrád Sándor, Mihala Tiborné, dr. M. Kiss Sándor, Rózsa Pál Nándorné, özv. Szabó Lajos Béláné, Varjú Ferenc József.

1956-os emlékérem posztumusz:
Hubina Mihály, Nagy Szeder István, Pap István, Péter Balázs, Pétervári János.



Pintér Sándor, a Magyar Köztársaság belügyminisztere a következő elismeréseket adományozta:

Bátorságért érdemjel:
Nádai Balázs tű. főhadnagy, a Veszprémi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési osztály szolgálatparancsnok-helyettes; Pék Zoltán Balázs tű. hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentésszervezési osztály kiemelt főelőadója; Sághy-Takács Krisztián tű. őrmester, a Tárkányi Károly Hivatásos Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési osztály beosztott tűzoltója; Pásztor László tű. főtörzsőrmester, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, Dél-budai Tűzoltási Mentési Parancsnokság beosztott tűzoltój

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.