Bátrabb lépéseket várnak az egészségügyben

Lejárt tegnap a határidő, amíg a szakmai szervezetek javaslatot tehettek a minisztérium által összeállított egészségügyi törvénymódosítási csomag kiegészítésére, megváltoztatására. Az érintettek számos ötlettel álltak elő, de mindannyian hiányolták az átfogó változtatást a javaslatcsomagból.

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos szakmai szervezet örül a tervezett módosításoknak, de abban is teljes az egyetértés, hogy mindez érdemi változást nem eredményez az ellátórendszerben. Ez alól talán csak a patikák jelentenek kivételt.
A módosítások valóban nem változtatják meg alapjaiban a rendszert, de sok hasznos változást indítanak el – nyilatkozta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Fontosnak nevezte többek között a súlyponti kórház kategóriájának és az ahhoz tartozó, törvényben lefektetett struktúra, illetve ágyszám bebetonozásának megszüntetését, de mint mondta: markánsabb változtatásokat reméltek, leginkább a struktúra átalakításában.
– Pozitív változásokat eredményeznek a tervezett intézkedések, csökkentik az adminisztrációt, és sok felesleges dolgot megszüntetnek, de nem eredményeznek átfogó változást – mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője, a Borsod megyei kórház főigazgatója. Számos további javaslatot küldtek a minisztériumnak. Az egyik közülük arra vonatkozik, hogy azoknál a betegeknél, akik ittasan vezetnek, vagy a megengedettnél gyorsabban hajtanak, a társadalombiztosító csak a sürgősségi ellátásuk költségét fedezze, egyébként maguknak kelljen kifizetniük a további, például korrekciós beavatkozásokat vagy a rehabilitációt. Egy másik javaslatuk az egészségügyi intézmények által kérhető részleges térítési díjakra vonatkozik. Jelenleg ugyanis elvileg pénzt kérhet például a kórház attól a pácienstől, aki területileg nem az adott intézményhez tartozik, és nem sürgős ellátást vesz ott igénybe, ám a térítési díjat a legtöbb helyen érdektelenség hiányában nem kérik el. Ezen szerintük úgy lehetne változtatni, ha a biztosító ilyen esetekben nem a beteg által fizetett összeggel csökkentett finanszírozást utalná az intézményeknek.
– Örülünk a július elsejei munkaszüneti napnak, de nem ez az ellátórendszer legnagyobb problémája jelenleg – fogalmazott Varga Imre, a szakrendelőket képviselő, Medicina 2000 nevű szervezet vezetője. Hozzátette: számos javaslatot küldtek a tárcának. Ellentétben az egyik javaslattal, nem szigorítanák a büntetési tételeket, ha egy intézmény olyan ellátást számol el a biztosítónál, amelyet nem végzett el. A szervezet szerint ugyanis ezek az esetek sokszor nem tudatosságon alapulnak. A gyógyszerpiacot érintő pontoknál egyesek alapjaiban kérdőjelezik meg például azokat a módosításokat, amelyek szerint a patikát üzemeltető vállalkozásokban többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a gyógyszerészeknek.
– Rendszerszintű változás nem várható ezektől a javaslatoktól, de néhány felesleges kötöttségtől, adminisztrációtól megszabadítanak – vélekedett Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakértője. Mint mondta: a súlyponti kórház kategóriájának megszüntetése egyelőre annyit jelent, hogy megszűnik ezen intézmények tevékenységének és ágyszámának bebetonozása. Jó lett volna, ha már most előáll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága a majdani reform koncepciójával, de most inkább az óvatosság érződött rajtuk. Ez részben érthető, hiszen egyelőre még kormányszinten sincs döntés az átalakításról, az új intézményi hierarchia felállításáról – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.