Bebetonozott Omninvest

Az MSZP–SZDSZ-kormány 2019-ig bebetonozta egyedüli influenzavakcina-szállítóként az Omninvest Kft.-t, azt a céget, amely ellen nemrég büntetőeljárás indult. A gyanú szerint a cég többek között értékpapírokat vásárolt abból a kétmilliárd forintos állami támogatásból, amelyet a védőoltás kifejlesztésére kapott.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt évre szóló szerződést kötött a szocialista–szabad demokrata kormány idején az állam az Omninvest Kft.-vel – erősítette meg a Magyar Nemzet információját Nagy Anna kormányszóvivő. A 2004-ben, azaz Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején kötött kontraktus értelmében 2019-ig az Omninvest Kft. szállítja az állam által megrendelt, a veszélyeztetett lakossági csoportoknak térítésmentesen adható oltóanyagot. Mindez rendkívül hosszú időre biztos piacot s évenként milliárdos bevételt garantál a cégnek.
A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban egyelőre nem nyilatkoznak arról, hogy tervezik-e a szóban forgó szerződés felülvizsgálatát, felbontását. Ha akarnák, akkor sem tudnák azonban egykönnyen felrúgni a tizenöt évre kötött megállapodást. Ennek egyik oka, hogy az Omninvest nagy valószínűséggel nem nyelné le könnyen ezt a döntést, s minden lehetőséget megragadna, hogy hozzájusson a kieső sokmilliárdos bevételéhez. A másik ok, hogy a hosszú évek óta állandó, nagy volumenű állami megrendelés és a vissza nem térítendő támogatás következtében Magyarországon mára monopolhelyzetbe került a cég az oltóanyaggyártás terén. Így külföldről kellene megrendelni a vakcinát, jó eséllyel drágábban.
Mint arról lapunk tegnap beszámolt: jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt folyik nyomozás a vakcinagyártó Omninvest Kft.-nél.
*
A cég pilisborosjenői telepén házkutatást is tartottak a vám- és pénzügyőrök: többkötetnyi, köztük az oltóanyag kifejlesztésével és gyártásával kapcsolatos dokumentumot foglaltak le. A gyanú szerint az Omninvest nem a meghatározott célra használta fel a vakcinafejlesztésre korábban kapott kétmilliárd forintos állami támogatást, valamint fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott. A pénzügyőrök szerint valótlan adatokat szerepeltetett a vállalkozás az adóbevallásában. Az Omninvest vezetői azt mondták, hogy amíg tart az eljárás, nem kívánnak megszólalni az ügyben.
A vám- és pénzügyőrség mellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálja az említett kétmilliárd forintos állami támogatást és az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseit. Eredmény körülbelül két hét múlva várható, de már most valószínűsítik, hogy büntetőfeljelentést tesznek az ügyben.
Mint arról korábban már beszámoltunk: 2006-ban az Omninvest Development Kft. kétmilliárd forint állami támogatást kapott az akkor fenyegető madárinfluenza elleni oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztésére. 2008-ban az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága vizsgálatot indított, miután felmerült a gyanú, hogy a cég támogatása sérthette az uniós versenyjogi szabályokat. Az ügyben belső, majd minisztériumi vizsgálat is indult. A Kehi mostani közleménye a vizsgálat lezárta előtt már megelőlegezi, hogy az Omninvest Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a támogatást. Mint írják, a vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Ominvest Development Kft. saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt, és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt. A vizsgálatoknak köszönhetően az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak visszafizet csaknem kétmilliárd forint közpénzt.
Mint arról lapunk már többször beszámolt: az Omninvest Kft. többségi tulajdonosa nemrég még a Cipruson bejegyzett Sumpter Limited volt. A tisztázatlan tulajdonosi háttér ellenére a cég mintegy másfél évtizede rendszeresen kap több száz millió forintos, sőt, akár többmilliárdos állami megrendeléseket. Eközben ugyanis az adófizetőknek fogalmuk sincs, kinek a számlájára csorog be ez a hatalmas, közpénzből fizetett összeg. Hiába a sok támadás, soha nem hozták nyilvánosságra, hogy kik is rejtőznek a ciprusi vállalkozás mögött. Noha nyáron az Omninvest bejelentette: az átláthatóság érdekében a cég vezetői lesznek a tulajdonosok, sokak szerint a valódi érdekkör továbbra is a háttérben maradt.
A kormányszóvivő kérdésünkre egyébként közölte: a cég ellen zajló büntetőeljárás és a nyomozati cselekmények semmilyen formában nem befolyásolják vagy akadályozzák a hazai oltóanyag-ellátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.