Élesedő ellentétek az uniós csúcson

A Brüsszelben tegnap kezdődött kétnapos csúcskonferenciára összegyűlt uniós tagországok vezetői német nyomásra várhatóan a válságoknak a mostaninál jobban ellenálló gazdaságirányítási rendszert hagynak ma jóvá. Berlinnel szemben ugyanakkor ellenállás bontakozik ki abban, hogy a túlzott költségvetési hiányt felmutató országokat – mint Görögországot – megfoszszák szavazati joguktól.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke a tegnap kezdődött kétnapos uniós csúcson egyértelműen kijelentette, a túlzott költségvetési hiányt felmutató országok esetében a szavazati jog visszavonása elfogadhatatlan, és abba a 27 tagállam nem egyezne bele. A csúcstalálkozón Orbán Viktor tegnap találkozott Herman Van Rompuy uniós elnökkel, Donald Tusk lengyel kormányfővel, valamint Andor Lászlóval, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosával. A magyar miniszterelnök a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség kapcsán közölte, számít az európai munkaadók és munkavállalók együttműködésére. Orbán Viktor rendkívül kedvezőnek nevezte, hogy a válságból való kilábalás idején Magyarország és Lengyelország követi egymást a soros elnöki pozícióban.
Még szerdán az EB rendkívül éles ellenkezését váltotta ki, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök úgy döntött, ráveszik az EU-t arra, hogy a lisszaboni szerződést módosítsák az euróövezet megreformálására. Viviane Reding, az EB alelnöke igen éles hangon kérte ki magának az unió nevében, hogy Brüsszelre magánmegállapodások formájában diktátumokat kényszerítsenek, és azt mondta, a két politikus közötti egyezség felelőtlen. Ugyanakkor Mari Kiviniemi finn miniszterelnök Brüsszelben tegnap kijelentette, Helsinki támogatná a német– francia kezdeményezést.
Orbán Viktor tegnap újságíróknak elmondta, Sarkozy a csúcstalálkozó előtt a néppárti vezetők által tartott zárt tanácskozáson panaszkodott, hogy országát – mint nemzetet – a bizottság megsértette. A magyar miniszterelnök hozzátette, Sarkozy azt is elmondta, „Franciaországot nem lehet következmények nélkül sértegetni”.
A szokásos őszi csúcs központi napirendi pontja volt az a tegnap már el is fogadott jelentés, amelyet az uniós vezetők év eleji felhatalmazása alapján egy munkacsoport dolgozott ki Herman Van Rompuy irányításával. A csoport a tagországok mindenkori pénzügyminisztereiből állt. Van Rompuy korábban úgy fogalmazott, az EU-n belül működő Gazdasági és Pénzügyi Uniót a valaha tapasztalt legnagyobb mértékben reformálják meg. Az unióban ezután tágabb teret engednek a pénzügyi ellenőrzésnek, szigorítják a pénzügyi fegyelmet, szorosabban hangolják össze a tagországok gazdaságpolitikáját, hatékonyabbá teszik a válságkezelési mechanizmust. Mindezen intézkedéseknek az a célja, hogy elkerüljék az európai gazdaságok dominószerű összeomlását, ha valamelyik gyengébb tagállamot súlyosabb adósság sújtana. David Cameron konzervatív brit miniszterelnök – a tagállamok költségvetési megszorítása miatt – ugyanakkor teljesen elfogadhatatlannak minősítette a jövő évi uniós költségvetés hatszázalékos bővítésének javaslatát.

Bírálat Washingtonnak. Az ügyvezető belga kormány belügyminisztere bírálta az Egyesült Államokat, amiért a hónap elején terrorveszélyre hívta fel a figyelmet úgy, hogy nem tett különbséget uniós országok és térségek között. Annemie Turtelboom kijelentette, Washington úgy óvta az EU-ba igyekvő amerikaiakat, hogy nem tett különbséget „Párizs, London vagy kis falum között”. Az amerikai média később Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát emelte ki potenciális terrorista célpontként. Európában ugyanakkor azt hangoztatják, a figyelmeztetés kárt okoz az idegenforgalomnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.