Friss pénz Kínából?

Petőfi Sándort idézve „szabadságot és szerelmet”, szeretetet kívánt Orbán Viktor vendéglátóinak a sanghaji világkiállítás zárónapján tartott beszédében. A kormányfő háromnapos látogatása során a kínai üzleti és politikai élet vezetőivel találkozott. – Friss pénzt és beruházásokat szeretnénk Kínából – mondta az MTI-nek.

2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálják a Genexpót. Orbán Viktor ellátogatott a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjába is, amelynek üzemeltetése ügyében korábban feljelentést tett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A Magyar Hírlap cikke szerint a magyar pavilon korábbi műszaki igazgatója, Balás Gábor a túlhajtott munka miatt belehalt a stresszbe, a Genexpo2000 Kft., amelyet az előző kormány bízott meg a kiállítótér igazgatásával, máig nem fizette ki a szakember bérét. (MN)


Magyarország és Kína kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről állapodott meg a két ország miniszterelnöke vasárnapi sanghaji találkozóján – írta az MTI. A kínai– magyar kapcsolatok kiállták a próbát, és zökkenőmentesen fejlődnek a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta – állapította meg Ven Csia-pao (Wen Jiabao), s ígéretet tett arra, hogy Magyarországgal együtt erőfeszítéseket tesznek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok egyensúlyának megteremtéséért; elősegítik a cserekapcsolatokat, hogy új lapot kezdjenek a két ország együttműködésében. Orbán Viktor a kínai hírügynökség szerint a félórás megbeszélésen megerősítette, hogy Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez, és a kölcsönös politikai bizalom megteremtésére, a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok bővítésére törekszik Kínával.

*

Úgy gondolom, amit ma magunk körül látunk, az a világgazdaság, a gazdasági és társadalmi erők történelmi átszerveződése. Új hajtóerők vannak feltörekvőben, új gazdaságpolitikai felfogások válnak meghatározóvá – mondta a miniszterelnök az expó záróünnepségén tartott beszédében, majd leszögezte: „Egyértelmű mindannyiunk számára, hogy a világon gyors és mély átalakulás tapasztalható, és hogy Kína ezekben a változásokban kulcsszerepet játszik”. Az RTL Klubnak a magyar miniszterelnök elmondta, Magyarország célja az lehet, hogy a kínai cégek – például a telekommunikációs társaságok – regionális központokat hozzanak Európába, s a kínai tőkét mozgató bankok is megjelenjenek Közép-Európában. A magyar delegáció meg is látogatta a Huawei távközlési cég kutatóközpontját, s tájékoztatása szerint a cégnél olyan fejlesztések várhatók, amelyek 1500-2000 új munkahelyet jelenthetnek. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elmondása szerint többek között infrastruktúra-fejlesztési lehetőségekről tárgyalt a mostani látogatás során. Orbán az MTI-nek elmondta, találkozott Csen Fenggel (Chen Feng), a Hainan Group elnökével, akivel egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a Malév átalakításáról tárgyaltak.
A Kína felé fordulás nem váratlan, hiszen tavaly decemberben Orbán Viktor – még ellenzéki politikusként – Kínában járt, s azt mondta, a „magyar nemzetgazdaságnak és a magyarországi embereknek az az érdekük, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély, kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatokat ápoljunk”. Ennek megfelelően a Fidesz akkor vette fel a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal, amely nevében ugyan a vörösideológiát képviseli, de a hetvenes évek vége óta teljesen érdekelvű politikai irányvonalat követ. Orbán Viktor akkori útján részt vett Demján Sándor nagyvállalkozó és Bartha Ferenc, az MNB volt elnöke, mindketten jelen voltak a mostani sanghaji látogatáson is. Egy évvel ezelőtt a magyar delegáció meglátogatta a ZTE telekommunikációs cég központját, amely azóta elnyerte a Telenor mobilkommunikációs cég magyarországi hálózatának fejlesztési tenderét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.