Mégis kaphatók a betiltott szerek

Betiltott az ÁNTSZ három potencianövelőként forgalmazott étrend-kiegészítőt. A nemrég lezárult hatósági vizsgálat ugyanis igazolta azt a korábbi független laboratóriumi teszteredményt, amely szerint ezek a termékek illegális anyagokat tartalmaznak. A betiltott készítmények azonban még tegnap is megvásárolhatók voltak. Érthetetlen az ügyben az is, hogy az ÁNTSZ miért csak három termék betiltását rendelte el, miközben az Országos Gyógyszerészeti Intézet ennél lényegesen több készítménynél mutatta ki a tiltott összetevőket. Eközben az egészségügyi államtitkárság elkészült az étrend-kiegészítőkre vonatkozó jogszabály szigorításával.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron robbant ki az étrendkiegészítő-botrány, miután napvilágot látott a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán végzett független vizsgálat eredménye: ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak, közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban – a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben – szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Ez a szakemberek szerint hamisításnak minősül, sőt – egyesek szerint – még az illegális emberkísérlet gyanúját is felveti. További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta.
Az eredmények megjelenése után az ÁNTSZ azt közölte: „a cikk alapjául szolgáló vizsgálatokat olyan laboratórium végezte, amelynek nincs engedélye gyógyszerkészítmény, vagy étrend-kiegészítő laboratóriumi vizsgálatára. Ezért az ÁNTSZ felkérte az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), hogy a készítményeket sildenafil és származékai jelenlétére vizsgálja meg. Amíg a hatósági vizsgálat eredményei nem érkeznek meg, az ÁNTSZ munkatársai többek között drogériákat, gyógyszertárakat, élelmiszer- és wellnessüzleteket kerestek fel, s összesen 2464 feltételezetten sildenafil- vegyületet tartalmazó étrend-kiegészítőt zároltak. Az ÁNTSZ munkatársai azonban a kiskereskedelmi egységek elenyésző részét tudták csak személyesen felkeresni, ezért ezzel az intézkedéssel nem lehetett megakadályozni, hogy a vásárlók szabadon hozzáférjenek ezekhez – a szakemberek szerint is – egészségkárosító termékekhez, amelyek szélsőséges esetekben akár halált is okozhatnak.
Mára azonban lezárult azt OGYI-vizsgálat, amely szinte ugyanazokra a megállapításokra jutott, mint a szegedi teszt. Az OGYI az eredményekről, illetve a termékek egészségkárosító hatásáról és a fogyasztók megtévesztéséről tájékoztatta az ÁNTSZ-t.
Az ÁNTSZ november 8-án tette közzé internetes oldalán azt a tájékoztatót, amely megtiltja három, illegálisan gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítő forgalmazását. Arra azonban nem tudtak magyarázatot adni lapunk kérdésére, hogy miért csak három terméket tiltottak be, miközben ennél lényegesen több készítményről állapította meg az OGYI hivatalos laboratóriuma, hogy olyan összetevő található benne, amelyet jogszabály tilt. A gyógyszerészeti intézet lapunknak küldött tájékoztatója szerint az ÁNTSZ felkérésére készített vizsgálatok alapján a Reduce Weight, a Dragon Power, a Hard Night, a Golden Night, a Satibo és az UP elnevezésű termékek esetében igazolták, hogy gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, s erről minden esetben értesítették az ÁNTSZ-t. Hiába tettük fel kérdéseinket írásban az ÁNTSZ-nek, s hiába kerestük a sajtóosztályt többször is telefonon, egyszer sem méltatták lapunkat válaszra. Így nem tudtuk meg azt sem, hogy miért nem küldött el minden olyan terméket – például a Pote-Mix Bummot – bevizsgálására az ÁNTSZ az OGYI-nak, amely a szegedi egyetemem végzett kutatásban szerepelt, s negatív minősítést kapott.
Nem csak ez a probléma az ügyben. Lapunk munkatársa az ÁNTSZ három termék betiltására vonatkozó döntése után felkeresett számos patikát, drogériát, fitnesztermet és szexboltot, s azt tapasztalta, hogy továbbra is több helyen megvásárolhatók a szóban forgó termékek. Ezeken a helyeken az eladók azt állították: nem is hallottak arról, hogy ezeket illegálisnak és hamisnak minősítették, s arról sem tudnak, hogy az ÁNTSZ betiltotta a forgalmazásukat.
Arról szintén nincs hír, hogy bármely hatóság jogi eljárást indított volna azok ellen, akik a most betiltott termékeket piacra dobták Magyarországon.
Közben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága elkészült az étrend-kiegészítőkre vonatkozó jogszabály szigorításával. A tárca sajtóosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tervezet az élelmiszerekben felhasználható, a vitaminoktól és ásványi anyagoktól eltérő, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagok tekintetében negatív listát hoz létre. Az ezen szereplő növények vagy növényi részek tudományosan megalapozott indokok alapján – az egészségre gyakorolt káros hatás miatt – étrend-kiegészítők gyártásában nem használhatók fel. A negatív listán szereplő növények, növényi részek mellett a tervezet tiltja számos egészségügyi kockázatot hordozó összetevő (például kábító hatású vagy pszichotróp anyagok, illetve hallucinogén szerek) étrend-kiegészítőkben való felhasználását is.
A jogszabály szerint a gyártónak vagy a forgalmazónak csak be kell jelentenie az illetékes hatóságnál egy adott étrend-kiegészítő piacra helyezését. Ezek a termékek tehát semmilyen előzetes szakmai értékelésen nem mennek keresztül, így akadálytalanul eljuthatnak a fogyasztóhoz, hiszen a piacfelügyeleti hatóság csak utólagos ellenőrzést végez, általában kis hatékonysággal. A tárca tervei szerint szigorítanák a bejelentési rendszert is. Szakemberek szerint azonban ez nem jelent majd megoldást arra a mostani vizsgálatban is tapasztalt viszszaélésre, amelynek lényege, hogy a dobozon nem azokat az összetevőket tünteti fel a termék gyártója vagy forgalmazója, amelyeket az valójában tartalmaz.
Korábban a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy rendkívül veszélyes lehet ezeknek az illegális készítményeknek az alkalmazása. A potenciazavar ugyanis gyakran szív- és érrendszeri betegségek mellett jelentkezik, tehát feltételezhető, hogy a fogyasztók jelentős része szed valamilyen keringésre ható gyógyszert. Csakhogy a vizsgált étrend-kiegészítők is keringésre ható gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, így a készítmények együttes, orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan következményekkel járhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.