Sikeres elnökségre számít Barroso

Sikeres magyar uniós elnökségre számítunk – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke Orbán Viktorral folytatott tegnapi közös megbeszélése után. A magyar kormány és az EB együttes ülést tartott a január 1-jén kezdődő, féléves magyar EU-elnökség előkészítésére. Az Orbán vezette magyar küldöttségben miniszterek, államtitkárok és olyan állami vezetők is helyet foglaltak, akik uniós kérdésekkel foglalkoznak.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritizált szerződés. Gond támadt Bulgáriában a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezetékkel: az EU követeli a megállapodás felülvizsgálatát és azt, hogy a vezetékhez bárki hozzáférhessen, Szófia pedig egyetért ezzel – írta tegnap az orosz Kommerszant napilap. Szófiában a lapot úgy tájékoztatták: a korábbi megállapodásban az nem felel meg az EU-nak, hogy a kapacitás száz százalékát elosztották a részvényesek között, és így a dokumentum nem léphet hatályba, de a Gazprom és a bolgár állami konszern lépéseket tesz a szabályok alóli részleges felmentésért. (MTI)


Közös megbeszélést folytatott tegnap Brüsszelben a magyar kormány és az Európai Bizottság a közelgő magyar soros uniós elnökség kapcsán. A tárgyalás után José Manuel Barroso EB-elnök kifejtette, az uniónak erős vezetésre van szüksége, amely kijelentéssel teljesen egybecsengett Orbán Viktor ígérete, miszerint az elnökségnek „nem helyes, hanem erős emberekre” van szüksége, akiket Magyarország biztosítani is fog.
A két politikus egyebek mellett az energiakérdésről, a bővítésről, a Duna-stratégiáról és a jövő évi költségvetésről tárgyalt; utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, az a tény, hogy kudarcba fulladt a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos uniós tárgyalás, nemcsak az unió egészét, de Magyarországot is súlyosan érinti. Surján László néppárti európai parlamenti képviselő, a költségvetési bizottság tagja – mint tegnapi számunkban idéztük – ezzel szemben arra a következtetésre jutott, hogy „a Magyarország számára legfontosabb tételek nincsenek veszélyben”.
Mind Barroso, mind Orbán hangsúlyozta, régre visszanyúló személyes ismeretségük és jó kapcsolatuk jelentősen segíti majd a magyar elnökség munkáját. A miniszterelnök pedig hozzátette: a legfontosabb magyar napirendi pontok és az uniós napirendi pontok tökéletesen fedik egymást. De ennél is fontosabb, mondta, hogy a magyar választóknak köszönhetően az országban rendkívül stabil a politikai helyzet, ami biztos és nyugodt hátteret nyújt a kormánynak az uniós elnökség idejére.
Egy ír újságíró azon kérdésére, hogy mit ajánlana Orbán Viktor az ír kormány vezetőjének, a magyar miniszterelnök azt mondta, időhúzással nem lehet nyerni, és ha baj van, azonnal el kell fogadni a nemzetközi szervezetek felajánlott segítségét, de azt követően a lehető leggyorsabban már a piacokon kell boldogulni, mint amit Magyarország is megtett, nem igényelve már a Nemzetközi Valutaalap további segítségét.
Hat hónappal Görögország pénzügyi megmentését követően a meglehetősen nehéz helyzetben a „kelta tigris” is nemzetközi segítségre szorulhat bankjai szanálásához. Az ír kormány azonban húzódozik a segítség elfogadásától, míg az Európai Unió nyomást gyakorol az euróövezethez tartozó Írországra a segítség elfogadásáért, mert – mint Van Rompuy kifejtette kedden – az euróövezet halála az unió halálát is jelenti. Brüsszeli hírek szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői küldöttsége ma érkezik Dublinba azért, hogy egy esetleges pénzügyi segítségről tárgyaljon. Jean-Claude Juncker, az euróövezet pénzügyminisztereinek elnöke kijelentette, hogy az ír kormány a „következő napokban” dönt arról, hogy folyamodik-e külső pénzügyi segítséghez.
A magyar miniszterelnök találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is, aki nyilatkozatában kettejük találkozóját „építő jellegűnek” nevezte. A magyar kormány miniszterei a közös EB-megbeszélés után saját területük illetékes bizottsági tagjaival folytattak egyeztetéseket. Orbán Viktor Brüsszelből Párizsba repült, ahol ma találkozik többek között Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.