Szervezetten működik majd a szervcsere

Jövőre már rendszerszerűen is részt vehet Magyarország a nemzetközi szervcserében. Ennek részleteiről hamarosan dönt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki abban bízik, hogy így könnyebben találnak majd donort a transzplantációra váró magyar betegeknek.

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi szervcsere fontosságára annak a három műszíves kisfiúnak az esete hívta fel ismét a figyelmet, akik egy ideig együtt vártak új szervre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A háromból ma már csak egy kisfiú, Máté él a kórházban. Zsoltinak volt a legnagyobb szerencséje: 177 napig tartó műszívkezelés után Olaszországból érkezett számára szervfelajánlás a nyáron. Nem sikerült viszont időben donort találni a legfiatalabb betegnek, Lacinak, az ő szervezete nem bírta tovább és feladta a küzdelmet.
Kisgyermekeknek egyébként rendkívül nehéz megfelelő szervet találni. Nagyon kevés ugyanis az ilyen életkorú donor, pedig náluk a szokásos biológiai egyezés mellett a méret is fontos szempont, hogy az új szerv elférjen a kis testükben.
Noha jelenleg is lehet részese Magyarország nemzetközi szervcserének – mint ahogy történt az Zsoltinál is –, de ezek ritka, egyedi esetek, s nem rendszerszintű együttműködések. A magyar betegek nem kerülnek fel a külföldi várólistákra. A nemzetközi keresés azt jelenti, hogy ha akad olyan szerv, amelyet nem tudnak felhasználni a szervcsereszervezet egyik tagállamában sem, mert nincs hozzá megfelelő recipiens, azaz átültetésre váró beteg, akkor azt felajánlhatják nekünk.
Információink szerint akár már a jövő héten megkezdődhet az egyeztetés a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (Nefmi) egészségügyi államtitkársága és a transzplantációs szakma képviselői között arról, hogy hazánk milyen formában biztosítsa a nemzetközi szervcsere lehetőségét. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a szakemberek álláspontjának megismerése után hamarosan döntést hoz az ügyben.
A tárca lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: a nemzetközi szervcserék lebonyolítására több lehetőség is van. Az egyik alternatíva a számos európai országot tömörítő Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezethez történő csatlakozás, amely esetben a nemzeti várólisták megszűnnek, és nemzetközi várólistáról történik a betegkiválasztás. A másik lehetőség, ha a környező európai országokkal kötünk együttműködési megállapodásokat szervcserék speciális eseteire. Egy harmadik lehetőséget is vizsgálnak a Nefmiben, ám erről részleteket nem árultak el a sajtóosztályon. A tárcánál abban bíznak, hogy a nemzetközi szervcsere révén a magyar betegek könnyebben juthatnak majd új szervhez.
Az Eurotransplanthoz való esetleges csatlakozás, illetve másfajta nemzetközi együttműködés megkötése hosszú évek óta terítéken van Magyarországon. Egyrészt a rendszer átláthatósága, másrészt pedig a sürgős műtétre szorulók, illetve a speciális esetek, például gyermekek mielőbbi szervhez juttatása érdekében. A csatlakozást, illetve az együttműködést azonban régóta akadályozza a szakemberek megosztottsága az ügyben.
A hazai szervátültetéseket koordináló Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának legfrissebb adatai szerint az idei évben eddig nagyjából ugyanannyi – szám szerint 135 – megvalósult szervkivételi riadó történt, mint a múlt év hasonló időszakában. A veseátültetések száma egyelőre kis mértékben elmarad a 2009-es tizenegy havi átlagtól. Ugyanez a helyzet a szívtranszplantáció terén, bár az adatok – a kis esetszámok miatt – könnyen változhatnak még az év végéig.
Előrelépés tapasztalható viszont a tüdőátültetésben: míg tavaly egész évben 25 operációt végeztek magyar donorból Bécsben (itt transzplantálják a magyar betegeket), az idei év eddig eltelt időszakában már 31-et. Kíváncsiak lettünk volna, hogy OVSZ milyen tendenciákat lát az adatok mögött, de – mint azt a sajtóosztály közölte – az illetékes ezen a héten nem elérhető, más pedig nem nyilatkozhat az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.