A cél: megtalálni az együttműködés lehetőségeit

Kétszeres jubileumot ünnepelhet az idén Módos Péter József Attila-díjas író, az Európai Utas című folyóirat főszerkesztője. Irányítása alatt húsz esztendeje jelenik meg a folyóirat, s vezetésével éppen tíz éve él és – az utóbbi években radikálisan lecsökkentett állami támogatás ellenére is – működik a Közép-európai Kulturális Intézet.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan emlékszik vissza a folyóirat elindítására?
– Az Európai Utas első számának megjelenésére nemcsak azért emlékszem pontosan, mert azt az egész térséget összehangoló nemzetközi konferenciára időzítettük, hanem mert aznap kezdődött a taxisblokád. A külföldi vendégeket ki kellett mentenünk, szörnyű nap volt. Tíz évvel később a lap szellemi bázisára épülve jött létre a Közép-európai Kulturális Intézet (Keki) Rockenbauer Zoltán kulturális minisztersége idején. Az európai kitekintés mellett kiemelt szerepet szántunk a magyar–magyar kapcsolatok ápolásának. A nagyvárosoktól a hazai kis falvakig terjed lapunk eszmei horizontja: a kezdet kezdetén, 1991-ben, miután bemutatkoztunk Bécs legelegánsabb helyén, onnan Tolna megyébe, Gyönkre utaztunk találkozóra, az ottani gimnáziumba. Végigjártuk a határon túli magyar területeket, s azt tapasztaltam, hogy növeli a nemzeti önbecsülést, ha a magyaroknak van egy szép kiállítású, nívós európai lapjuk, amely Sütő Andrástól Fejtő Ferencig mindenkinek tetszett. Akkor még nagyon gyorsan kaptunk hivatalos támogatást és szellemi segítséget.
– Nyilván érte számos csalódás is: köztudott, hogy a délvidéki háború idején a szerbek letartóztatták.
– Tény, hogy akkoriban meszszire voltunk még a közép-európai népek testvériségétől. A kudarcok ellenére úgy érzem, hogy a miénk a járható út: megtalálni az együttműködés lehetőségeit, határon túli magyar és nem magyar folyóiratok, filmek, kiállítások megszervezésével (már megnyílt a Csáth Géza, Rajzok, Szabadka című tárlat – lásd kritikánkat) és ezek folyóiratbeli szerepeltetésével. Az Európai Unió 2014-től működtetni kívánja a Duna-stratégiát, tizenhat ország részvételével. Bukarest adott otthont november 8-án annak a Duna-csúcstalálkozónak, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, és amelyen végleges politikai nyilatkozattal erősítették meg ezt az együttműködést.
– Az Európai Utas és a Közép-európai Kulturális Intézet – úgy tűnik – ezen a téren megelőzte a történelmet.
– Mivel szeretek mindent közvetlenül megtapasztalni, elutaztam Bolzanóba, Dél-Tirolba, Bajorországba, Baden-Württembergbe, Bukarestbe, Belgrádba, Délvidékre, Bécsbe, Pozsonyba, hogy lássam, hogyan működnek vagy nem működnek az autonómiák. Azon kell munkálkodnunk, hogy a magyar kultúra és identitás területén a Duna-völgyi stratégiai együttműködés a lehető legerősebb pozíciókat vívja ki magának. Ki kell aknáznunk, hogy bennünket, magyarokat – a kultúra képviseletében az Európai Utast és a Kekit – sokan elfogadnak, mert a nagy nyelvterülettel rendelkező népekkel ellentétben nem törekszünk dominanciára. Nem volt könnyű, miután Hiller István megszüntette az intézetet mint állami intézményt, és csak alapítványi formában tudtunk tovább működni.
– Hogyan képzeli el a folyóirat és az intézet jövőjét?
– A közeljövőben lesz egy konferenciánk Kultúra, örökség, unió, Duna címmel, amelyen részt vesznek mindazok a térségbeli kulturális műhelyek, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk. Őszintén reméljük, hogy a szűk esztendők után most jobb idők köszöntenek reánk. És a közép-európai térség országainak és kultúráinak együttműködése az Európai Unió keretein belül újabb lehetőséget ad a közös gondolkodásra és a közös fellépésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.