Gyógyszerből spájzol a lakosság?

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál nagyobb volt a gyógyszerár-támogatásra szánt állami kassza kiadása az év első harmadában, ami felveti, hogy nem dönt-e a tervezettnél is komolyabb gyógyszerpiaci megszorításokról a kormány. Korábban Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az idén 17-22 milliárd forintos kiigazításra – az erről szóló kormányzati anyagban már 26 milliárd szerepel – lesz szükség ahhoz, hogy a 2011-re tervezett 345 milliárd forintos gyógyszerkassza tartható legyen. Elmondása szerint a kiadások „kordában tartásának” azért van különösen nagy jelentősége, mert ez a feltétele annak, hogy a költségvetésben szereplő 15 milliárd forintos „puffer” megnyíljon az ellátórendszer számára. Csakhogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a gyógyszerkassza tervezett egyenlege és a valós kiadások között a korábban vártnál nagyobb az eltérés. Áprilisban például a 28,629 milliárd forintos előirányzathoz képest 35,674 volt a tényleges kiadás, ami 24,6 százalékos többletet jelent. Az év első négy hónapjának egészét vizsgálva valamivel kedvezőbb az egyenleg. A tervezett 114,515 milliárd forint helyett 127,523 milliárdot fizettek ki ártámogatásra, ami 11,4 százalékos eltérést jelent. Ha az első négy hónap tendenciája érvényesülne az év hátralévő időszakában is, s nem történne semmilyen intézkedés, akkor december végére akár 39 milliárd forint is lehetne a túlköltés a tervezetthez képest.
Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy amikor szóba kerülnek a gyógyszerpiaci megszorítások, akkor a lakosság rendre spájzolni kezd – még a vényköteles, tb-támogatott szerekből is –, többek között ezért is emelkednek a vártnál nagyobb mértékben az állami kiadások. Márpedig most már hónapok óta napirenden van a gyógyszerpiaci kormányzati megszorítócsomag, amely három év alatt 120 milliárd forintot vonna ki a kasszából. A 120 milliárd forintot ráadásul az idei évre tervezett 345 milliárd forintos keretből kell elvonni, tehát ezen túl értelmezendő az idei kiigazítás. Ebben az évben egyébként már voltak kiadáscsökkentő intézkedések, ilyen volt például a kombinációs (egy készítményben két különféle hatóanyagot tartalmazó) szerek tb-támogatásának csökkentése, amely azt jelentette, hogy a betegek térítési díja nőtt, ha nem álltak át a korszerűtlenebbnek számító két gyógyszerből álló terápiára.
Ismeretes: a kormány hamarosan – akár már ma is – dönthet a gyógyszerpiaci kiigazításokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.